Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Midi i obsługa soudfontów. Jak to ugryźć?

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 machwok

machwok
  • 14 posts

Posted 15 May 2008 - 11:41

Witam, wczoraj przesiadłem się z PC na Macka, więc pytań mam setki, jednak w tej chwili zastanawia mnie problem użycia plików soundfont. Czy ktoś z Was jest mi w stanie wytłumaczyć, jak to jest w Mackach zorganizowane? Żeby bardziej rozjaśnić sprawę, jakiś czas temu dużo bawiłem się tworzeniem muzyki (karta SoundBlaster). Mówiąc w skrócie, używałem wtedy Windowsa XP, Cubase (do obsługi midów) i Vienny do tworzenia własnych banków SF, które później ładowałem do pamięci. Pierwsze pytanie jest takie, czy fabryczna karta muzyczna (mam Macbooka 2,2 GHz, 160 GB itd.) jest to w ogóle w stanie fizycznie obsłużyć, czy muszę kupić kartę zewnętrzną? Jeśli nie, to na razie nie mam więcej pytań (no może poza tym, w jaką kartę najlepiej zainwestować). Jeśli tak, to jakiego oprogramowania mam użyć. Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam, Krzysiek

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 15 May 2008 - 14:02

6,

do odtworzenia Soundfonts potrzebujesz tylko Samplera obsługującego ten format. Karta MacBooka (właściwie emulatory kart - GMA 950 i GMA X3100) odegrają je bez problemu.

#3 machwok

machwok
  • 14 posts

Posted 15 May 2008 - 14:13

Dzięki za odpowiedź. Przyznam się jednak, że nie do końca załapałem po co mi sampler. Żeby trochę bardziej wyjaśnić, używając na PC Cakewalka po prostu wbijałem nuta po nucie, tworząc mida, który później czerpał dźwięki z załadowanego do RAMu zestawu soundfontów. O podobnym rozwiązaniu myślę przy Macku, jednak za cholerę nie wiem, od czego zacząć.

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 15 May 2008 - 14:19

6,

od programu grającego Soundfont - Samplera., np.: EXS24, Kontakt, SimpleSynth lub innego programu

#5 machwok

machwok
  • 14 posts

Posted 15 May 2008 - 14:42

Dzięki. Przetestuję dzisiaj SimpleSynth.

#6 Macio

Macio
  • 331 posts

Posted 15 May 2008 - 14:52

To może wróć do peceta ? Grasz tymi s-fontami czy je wbijasz.Jak grasz to muszą być załadowane do programu który je odtwarza zgodnie z klawiszami w które uderzasz,A jak wbijasz to posługujesz się techniką której nie znam i nie potrafię ci pomóc SF to format banków z samplami i nic ci po nim jak go nie otworzysz w samplerze albo nie przekonwertujesz tak aby były widoczne sample. Jak pracujesz na cubase i cakewalku to zerknij do instrukcji dołączanej do zakupionego programu.Tam jest wszystko dokładnie opisane

#7 machwok

machwok
  • 14 posts

Posted 16 May 2008 - 07:58

"To może wróć do peceta ?" Widzę, że preferujesz najprostsze rozwiązania.

#8 Macio

Macio
  • 331 posts

Posted 16 May 2008 - 13:41

Mam nadzieję że się nie obraziłeś.
Twoje posty wskazują na to że przez ostatnie 15lat byłeś zahibernowany

---- Dodano 16-05-2008 o godzinie 14:45 ----
:smile:

---- Dodano 16-05-2008 o godzinie 14:51 ----
To powinno rozwiązać wszystkie twoje problemy

Audiostacja

#9 machwok

machwok
  • 14 posts

Posted 16 May 2008 - 13:54

Faktycznie można tak powiedzieć jeśli chodzi o zabawę z programami muzycznymi, bo ostatni raz tak naprawdę intensywnie eksploatowałem je 8 lat temu. Jeśli chodzi o PC to z Windowsa zrezygnowałem już 2 lata temu, a jeśli chodzi o OSXa, to zabawę z nim rozpocząłem 2 dni temu. Na razie wkur..enie przeważa nad radością, bo nie mogę się do kilku rzeczy wciąż przyzwyczaić, np. skróty klawiszowe. Może jestem trochę drażliwy, bo przy zakupie komputera miałem duży dylemat, macbook albo T61. Wybrałem tego pierwszego i teraz za wszelką cenę ideologizuję ten wybór. Mam nadzieję, że już wkrótce będę mógł z tych psychologicznych zabiegów zrezygnować. A tak przy okazji. Orientujesz się może, dlaczego zacina mi się touchpad (napisałem dzisiaj na forum posta, ale niestety wciąż wisi bez odpowiedzi)? W serwisie usłyszałem magiczne słowo "format". Jeszcze w czasach windowsowych walczyłem do końca i trochę głupio byłoby zaczynać przygodę z OSXem od takich działań.

#10 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 16 May 2008 - 15:42

Maki niestety takie są. Jak je masz kupić, to wszędzie mówią : kup se maka nie będziesz miał problemów. A tu znikają jedne problemy związane z Windows, a pojawiają się inne związane z OSX. Ja mam włączone kilka kompów i z XP i OSX i za każdym razem głośno muszę sobie powtarzać skróty, bo się mylę. A wracając do twoich muzycznych spraw. Przyzwyczaiłeś się, że w Sound Blasterze miałeś od razu wgrane SF2, a w macu tak nie ma. Ale jak miałeś Cubase na PC, to na tej samej plycie powinna też być instalka pod OSX. W nowych wercjach Cubase jest dołączony Halion One, który zdaje się czyta SF2. Jak wgrasz projekt z PC i władujesz SF2 do Haliona, zapiszesz sesje, to już bedziesz miał podobnie jak w SB.

#11 Macio

Macio
  • 331 posts

Posted 16 May 2008 - 19:07

Na początek otwórz program Garage Band na pewno masz go zainstalowanego na swoim komputerze

#12 machwok

machwok
  • 14 posts

Posted 18 May 2008 - 13:31

Iro, dzięki za słowa otuchy. Ta wersja Cubase, na której pracowałem powinna już trafi do Parku Jurajskiego, bo, tak jak pisałem, używałem jej prawie 10 lat temu. Na razie próbuję ogólnie odzyskac jako taką formę we wklepywaniu nutek. Jak będę próbowac na nowo ożywiac stare projekty, to skorzystam z Twojej rady. Macio, właśnie znalazłem w sieci instrukcję, jak dodawac sf2 do GB. Zaraz to wypróbuję. Wiesz może, jak dodawac nuty? Wszystko jedno czy na pięciolinii, czy z pozycji pianoli. Pytam, bo za cholerę nie mogę do tego dojśc a w necie znaleźc informacji też jakoś nie mogę.

#13 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 May 2008 - 14:05

GB ma słabą obsługę nutową. Do tego przeznaczony jest Logic. Jak chcesz, to mam tanio Cubasy SE na Mac'a. Ja też od niepamiętnych czasów pracuje na Cubasie. Ale na Macu najlepiej spisuje się Logic.

#14 machwok

machwok
  • 14 posts

Posted 21 May 2008 - 10:42

Iro, faktycznie kiepsko z nutkami w GB. Walczyłem, walczyłem i w końcu się poddaję. W jakiej cenie masz tego Cubase? Pytam, bo zastanawiam się, czy by lepiej nie zainwestować od razu w Logic Studio.

#15 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 21 May 2008 - 13:17

6, lepiej od razu zainwestować w Logic Express 8

#16 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 22 May 2008 - 22:39

Iro,
faktycznie kiepsko z nutkami w GB. Walczyłem, walczyłem i w końcu się poddaję.
W jakiej cenie masz tego Cubase? Pytam, bo zastanawiam się, czy by lepiej nie zainwestować od razu w Logic Studio.

150,- za Cubase LE, jast 2 platformowy, Windows i OSX

Oczywiście logic studio bedzie lepszy, ale zalezy co bedziesz robic.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users