Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak zrobic restore bez itunes?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maja 2008 - 09:28

Pomocy! iTunes nie widzi iPhone! Co robić? Jak zrobic restore bez itunes? Przeczytałam na ten temat wszystko co mogłam i nie znalazłam odpowiedzi. Zainstalowałam najnowsza wersje PCsuie. Wszystko było ok, do momentukiedy dodalam film do iphona. jeden dodał sie ładnie, dodałam drugi i jakiez było moje ździwienie, kiedy okazało sie, ze w ipdzie nie ma nic. Pisze, ze moge pobrac zawartość z iTunes. Super, tylko, ze od dluzszego czasu itunes nie wykrywa mojego tel. Zapewne stało się to po zianstalowaniu pcsuite, ale do tej pory nie przeszkadzało mi to w niczym. Malo tego PCsuite po kliknięciu ikonki z Ipodem informuje, ze itunes nie wykrył zawartosci. To jakis koszmar. na dokładkę wszystko co było w iphone jest tam nadal, tylko niewidoczne. Juz nie wiem co mam robic, moze ktos mi pomoże?

#2 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 12 maja 2008 - 10:04

tryb DFU i restore przez iTunes, jak ? zapraszam do FAQ : http://www.myapple.p...ze-pytania.html

Edit: nie umieszczaj tego samego pytania w kilku wątkach !!! i to na dodatek w takich w których nie ma to totalnie związku z tematem

#3 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maja 2008 - 16:42

Bardzo przepraszam, zasadniczo nie mam doświadczenia w zabieraniu głosu na forum i jestem zdesperowana.
Pytałam jak zrobić restore bez iTunes. Czytam to co piszecie i staram się stosować, ale wprowadzenie w tryb DFU tez nic nie pomaga, bo itunes nie widzi iphona i mówi, ze komunikacja jest niemozliwa. Może cos źle robie, nie wiempodłączałam do róznych komputerów, instalowałam różne wersje itunes, resetowalam komputer i wpisywałam te rozne w rejestry. NIc. Dalej nie ma komunikacji miedzy tel a kompem. Czy ktoś mi pomoze? Lobo pisze, ze pomoze na terenie Łodzi. Jestem z Łodzi i prosze o pomoc, bo sama to juz sobie nie poradzę.

#4 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 13 maja 2008 - 09:12

Bardzo przepraszam, zasadniczo nie mam doświadczenia w zabieraniu głosu na forum i jestem zdesperowana.
Pytałam jak zrobić restore bez iTunes. Czytam to co piszecie i staram się stosować, ale wprowadzenie w tryb DFU tez nic nie pomaga, bo itunes nie widzi iphona i mówi, ze komunikacja jest niemozliwa. Może cos źle robie, nie wiempodłączałam do róznych komputerów, instalowałam różne wersje itunes, resetowalam komputer i wpisywałam te rozne w rejestry. NIc. Dalej nie ma komunikacji miedzy tel a kompem. Czy ktoś mi pomoze? Lobo pisze, ze pomoze na terenie Łodzi. Jestem z Łodzi i prosze o pomoc, bo sama to juz sobie nie poradzę.

co widzisz jak jesteś w trybie DFU ? kabelek z ikonką iTunes i nie możesz wykonać połączenia alarmowego ?, jeśli nie to znaczy że to nie DFU

#5 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 maja 2008 - 16:18

Odłącz iPhone od komputera, wyłącz (Home+Sleep). Potem trzymając Home podłącz do komputera i trzymaj aż pojawi się kabel i płyta na ekranie. Wtedy włącz iLiberty i z ostatniej zakładki wybierz opcję przejścia w tryb DFU. Potem włącz iTunes i zrób Restore. Powinno przejść. ;)

Zrobilam tak jak tu napisano, i miałam czerwony wyświetlacz z płytą? i kabelkiem. i potem juz nic wiecej. ITunes mówił, że nie widzi fona. NIc się nie działo. Musiałam resetować, z wielkim niepokojem, ale jakos nic się nie popsuło bardziej. Ja zasadniczo nie bardzo wiem co robię, tak na czuja staram sie robić to co piszecie ale niekoniecznie wiem co i dlaczego. Zupełnie sie nie znam na tym i pewnie dlatego coś jest nie tak.

#6 dalko1984

dalko1984
  • 17 postów

Napisano 15 maja 2008 - 16:36

czasami jest dobrze zostawic wszystko na jakas chwile i sprobowac puzniej bo wiem z wlasnego przykladu ze jak sie jest zdenerwowany to nic nie idzie tak jak powinno

#7 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 15 maja 2008 - 16:41

ok no to prosto i lopatologicznie : 1. wez iphona podlacz kabelkiem do komputera 2. wlacz itunes (nawet jak nie wykrywa to nie jest wazne ) 3. trzymaj guzik home i sleep az telefon sie zresetuje i dalej trzymaj dopiki itunes go wykryje i da ci komunikat ze telefon jest w trybie DFU i ze musisz zrobic restore. 4. ty sie na to zgadzasz i itunes sobie zaczyna sciagac potrzebny soft a ty sobie pijesz kawesie i jarasz szludzke :D 5. jak sie zrobi restore to telefon bedzie zablokowany i musissz odblokowac. 6. sciagasz sobie iliberty i postepujesz wg tutka do ktorego juz podano ci link. 7. cieszysz sie nowym 'swiezym' iphonem :D Pzodr

#8 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 maja 2008 - 16:49

ok, zaraz robie kawę i w spokojności te inne rzeczy, odczekałam dwa dni dla uspokojenia, to moze teraz pójdzie, jak nie to sie zastrzele Jeszcze jedno pytanie, kontakty i te takie inne: np notatki, zainstalowane aplikacje, i przeniesienie partycji z aplikacjami na t e wiekszą partycję to po tym wszystkim(restore i liberty) musze zrobić od nowa? czyli wszystko co udało mi się osiagnąć czytając to forum po nocach musze zrobić jeszcze raz?

#9 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 15 maja 2008 - 16:55

nie musisz czekac zadnych 2 dni ! zrob tak jak napisalem i bedzie ok zobaczysz za godzine bedziesz miala swiezego iphona. co do aplikacji i innch modyfikacji to zostana one utracone ale notatki, kalendaz, ksiazka tel i konta pocztowe zostana zachowane i przy pierwszej synchronizacji z itunes zostanie to wgrane z backup'u ktore itunes sobie robi no chyba ze to wylaczylas :P Pzodr i wygraj z tym iphonem !

#10 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 15 maja 2008 - 17:01

Jeszcze jedno pytanie, kontakty i te takie inne: np notatki, zainstalowane aplikacje, i przeniesienie partycji z aplikacjami na t e wiekszą partycję to po tym wszystkim(restore i liberty) musze zrobić od nowa? czyli wszystko co udało mi się osiagnąć czytając to forum po nocach musze zrobić jeszcze raz?

Standartowe dany czyli SMS'y, notatki, ustawienia sieci, ustawienia maila itp sa backupowane przy kazdej synchronizacji z iTunes. Ale musisz pamietac zeby ( oczywiscie po doprowadzeniu telefonu do dzialania ) w momencie kiedy iTunes rozpozna nowy telefon i pojawi sie pytanie czy skonfigurowac go jako 'nowy' czy odtworzyc backup wczesniejszego wybrac wtedy odtworzenie z backupu. Jesli wybierzesz konfiguracje jako nowy caly wczesniejszy backup jest tracony.
Co do niestandartowych aplikacji i przeniesienia ich na duzy filesystem - wszystko musisz zrobic od nowa.

pzdrw
//T

#11 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 maja 2008 - 17:08

ok, dzieki pozdrawiam wszystkich pomocnych odedzwe sie po wszystkim!

---- Dodano 15-05-2008 o godzinie 21:07 ----
no cóż nie jest po wszystkim. Jedyne co osiągnęłam trzymając i trzymając wciśniete home i sleep to ten oto komunikat:
"nie mozna było skontaktować się z serwerem uaktualnień ipoda"
i co teraz jak zrobić ten tryb DFU?

#12 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 maja 2008 - 17:27

Dzieki wszystkim za pomoc i słowa wsparcia ;-) Jakoś mi sie udalo zrobic to wszystko, restore i iliberty, zasadniczo prawie sukces, tylko nie mam installera i co teraz? jak zainstalowac jezyk polski i jakies niezbedne aplikacje bez installera? zapewne jest na to jakiś sposób, zeby go zainstalowac? iTunes działa, właśnie synchronizuje co sie da, kopia zapasowa ładnie sie przywróciła, kontakty, ustawienia poczty są ok.

#13 basior

basior
  • 378 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 16 maja 2008 - 17:39

Dzieki wszystkim za pomoc i słowa wsparcia ;-) Jakoś mi sie udalo zrobic to wszystko, restore i iliberty, zasadniczo prawie sukces, tylko nie mam installera i co teraz?
jak zainstalowac jezyk polski i jakies niezbedne aplikacje bez installera? zapewne jest na to jakiś sposób, zeby go zainstalowac? iTunes działa, właśnie synchronizuje co sie da, kopia zapasowa ładnie sie przywróciła, kontakty, ustawienia poczty są ok.

Na Twoim miejscu zrobiłbym wszystko jeszcze raz, tylko zaznacz w iLiberty Installer - w moim przypadku zadziałało więc myślę, że i u Ciebie zadziała :wink:
Pozdrawiam - Basior

#14 Macwolx

Macwolx
  • 209 postów

Napisano 16 maja 2008 - 17:40

Niedawno odinstalowałem HWPen (to coś do pisma odręcznego) i zawiasa ipek dostał na amen :) No to restore ;) Zrobiłem wszsytko zgodnie z instrukcją jaka jest na forum i działa, łącznie z Installerem :)

#15 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 maja 2008 - 18:53

Kurcze, zrobiłam wszystko jeszcze raz, bo faktycznie, może i nie zaznaczyłam tego installera, ale nie, znów nie działa, a tym razem zaznaczyłam napewno. Dlaczego go nie ma? moze jakaś inna wersja iliberty? na screenie jakby to wygladało inaczej niż u mnie, ta dolna opcja w iliberty w pierwszym oknie u mnie jest tylko jakaś cydia - czy ktoś cos doradzi?

#16 mateusz2142

mateusz2142
  • 101 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 17 maja 2008 - 19:03

Najpierw musisz go ściągnąć na komputer, a dopiero potem zaznaczyć do instalowania na iphonie/ipodzie
kliknij [Download]

#17 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 maja 2008 - 19:14

jak sciągnąć na komputer? skąd sciągnąć?, napisz dokladnie prosze, o ja jestem całkiem zielona

---- Dodano 17-05-2008 o godzinie 18:18 ----
już wiem o co chodzi! robię jeszcze raz i może bedzie ok? Sama nie myślałam, ze jestem aż tak zielona dzięki ;-)

#18 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 17 maja 2008 - 21:13

jak sciągnąć na komputer? skąd sciągnąć?, napisz dokladnie prosze, o ja jestem całkiem zielona

Uruchom iLiberty, kliknij zakladke 'advanced' a potem ( na dole ) 'Payloads available on repo'. Na liscie zaznacz 'installer' i kliknij 'download'. Potem kliknij 'local payloads', zaznacz 'installer' i kliknij 'go for it'

pzdrw
//T

#19 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 maja 2008 - 12:56

Dzięki wszystkim za pomoc, wszystko śmiga ładnie.

#20 Lolita

Lolita
  • 18 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 22:47

pomozcie !! nagle moj iphone przestal dzialac. Pokazuje sie ikonka z kabelkiem, by podłączyć do itunes. Gdy podlaczam go do komputera itunes go nie wykrywa i wyskakuje powiadomienie," ITUNES NIE MOZE AKTYWOWAC IPHONE PONIEWAZ KARTA SIM NIE ZOSTALA WLOZONA LUB WYMAGANY JEST JEJ KOD PIN ITD" karta działa jest ważna ( sprawdzalam na innym telefonie) i zadnego pinu nie mialam. Przywrócilam ustawienia fabryczne (ktore sie sciagaly 1 h) i na iphonie to samo jest co bylo wczesniej... i na dodatek nie ma jezyka polskiego. co robic? jak go właczyc ??

#21 Smartek

Smartek
  • 114 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 22:55

Jaki iPhone, jakie oprogramowanie, jaki baseband, w jakiej sieci korzystasz, z jakiej był pierwotnie? Nic "na sucho" nie da się stwierdzić przecież.

#22 Lolita

Lolita
  • 18 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 23:07

w orange iphone 3G

---- Dodano 16-02-2009 o godzinie 23:51 ----
nie moge sprawdzić firmware bo mam zablokowany telefon i mozna wykonac zadnego polaczenia oprocz alarmowego

#23 Goku

Goku
  • 1 586 postów
  • SkądGorlice

Napisano 17 lutego 2009 - 10:36

pomozcie !! nagle moj iphone przestal dzialac. Pokazuje sie ikonka z kabelkiem, by podłączyć do itunes. Gdy podlaczam go do komputera itunes go nie wykrywa i wyskakuje powiadomienie," ITUNES NIE MOZE AKTYWOWAC IPHONE PONIEWAZ KARTA SIM NIE ZOSTALA WLOZONA LUB WYMAGANY JEST JEJ KOD PIN ITD" karta działa jest ważna ( sprawdzalam na innym telefonie) i zadnego pinu nie mialam. Przywrócilam ustawienia fabryczne (ktore sie sciagaly 1 h) i na iphonie to samo jest co bylo wczesniej... i na dodatek nie ma jezyka polskiego. co robic? jak go właczyc ??

Moze z łaski swojej podaj wiecej informacji.. Jaki iPhone z jakiej sieci i jaki soft

#24 Lolita

Lolita
  • 18 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 11:03

przeciez napisalam zobacz wczesniejszy post

---- Dodano 17-02-2009 o godzinie 11:45 ----
pomozcie :(:(

#25 Goku

Goku
  • 1 586 postów
  • SkądGorlice

Napisano 17 lutego 2009 - 12:11

Mam pomysł... Jesli zrobisz Jailbreak telefon zaaktywuje sie automatycznie.. Moj brat miał podobnie tylko że u niego slot na karty sim sie zrypał... i po Restore wlasnie ten sam komunikat wyskakiwał.. Czyli Rozwiązanie : Zrob Jailbreak...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych