Mam problem:
Posiadam Macbooka Pro i chciałbym zostawiać go włączonego na dłuższy czas (np. gdy z niego nie korzystam), w taki sposób abym mógł zamknąć "klapę" i żeby wyłączył się monitor, ale, żeby komp się nie usypiał tylko, dalej pracował (czyt. ściągał ;-)). W "Preferencjach systemowych" w zakładce "Oszczędny komputer" ustawiłm, żeby wyłączał monitor po 15 min i żeby "NIGDY" nie usypiał komputera, tymczasem gdy zamykam klapę od razu idzie kimać... Jak temu zaradzić ?
Thx z góry za odpowiedź i pozdrawiam..!

Zamykanie Macbooka Pro, a stan uśpienia (jak wyłączyć) ?
Rozpoczęty przez
forcione
, 11 maj 2008 23:36
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 maja 2008 - 23:36
Napisano 12 maja 2008 - 00:51
Program InsomniaX - ja go używam lub Caffeine z versiontracker.com
Napisano 12 maja 2008 - 08:10
Nie proponuje Wam korzystania z takich praktyk. Z tego co mi wiadomo Macbooki bardzo ale to bardzo nie lubia byc wlaczone,kiedy ich klapa jest zamknieta.Z tego co sie orientuje laptopy z jabluszkiem czesto oddychaja (zassysaja powietrze) przez klawiature,w czym im skutecznie utrudniacie zycie zamykajac klape! Chyba nawet sam producent nie radzi,aby zamykac klape komputera podczas jego pracy.
Zrobicie oczywiscie jak uwazacie,ale nic dobrego z tego raczej nie wyniknie!
P.S. Skoro w ustawieniach systemowych nie znalazles takiej zakladki do tej opcji,to oznacza,ze Apple specjalnie jej nie dalo,bo jest ona niebezpieczna dla komputera!
Pozdrawiam
Napisano 12 maja 2008 - 08:10
Warto pamiętać, że robisz to na własną odpowiedzialność. Komputer wtedy nie odprowadza powietrza w taki sposób, jak powinien. Apple celowo nie umożliwia działania MBP po zamknięciu klapy.
Napisano 12 maja 2008 - 22:01
Kurcze, o tym nie pomyslałem w sumie.. Ten InsomniaX działa ok, ale z drugiej strony jak ma się coś zpsuć to może lepiej zaniechać takich praktyk. W sumie może być otwaty, ale kurzy się przepotwornie, a nie chce mi się co chwila go czścić, zwłaszcza, że mam glossy...
Miał ktoś może jakiś problem wynikjący z używania MBP z zamkniectą klapą ?
Napisano 12 maja 2008 - 22:17
Ja od pół roku tego używam i zero problemu. MacBook zasysa powietrze klawiaturą, ale po zamknięciu klapy zostaje całkiem szeroka i długa szczelina. To na prawdę nie jest problem. Jeżeli ktoś ma wątpliwości - sprawdźcie temperaturę komputera po np. godzinie z zamkniętą klapą. Taka sama jak z otwartą. (oczywiście nie mówię o nie wiadomo jakim obciążeniu, tylko o programach typu iTunes, Mail, Transmissions)
Napisano 12 maja 2008 - 22:26
Nie lepiej dac w expose w ktoryms z rogow uspienie monitora?
Mam zle doswiadczenia z InsomniaX, wlaczylem sciaganie jakiegos duzego pliku przez serwer i zostawilem na noc. Rano mozna bylo sie poparzyc o laptopa.
Dziwna to byla sytlacja, ktora sie nigdy sie wiecej nie zdarzyla.
Od tego czasu korzystam z expose.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych