Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

ekran dotykowy blokuje sie czesciowo

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Equerdo

Equerdo
  • 34 posts

Posted 11 May 2008 - 20:40

Ostatnio zaczęło sie cos dziwnego dziać z moim ekranem. Działa normalnie, a tu nagle...przestaje na niektórych aplikacjach działać ekran dotykowy, np na listach tel nie mogę przewijać w dol lub gore, lub np nie działa dolna cześć ekranu, lub coś podobnego. Ale w tym samym momencie inne ekrany działają bez problemu. Nie wiem o co chodzi. Nie działa resetowanie/wyłączanie iphona. Musze wyciągnąć np SIM wtedy znowu działają wszystkie ekrany poprawnie. Bardzo dziwne, śmierdzi mi to jakimś błędem softowym. Czy ktos mial podobny problem lub moze doradzić jak to naprawić. dzieki

#2 gavron01

gavron01
  • 213 posts

Posted 11 May 2008 - 20:46

Ciesz się, że tylko soft. Chyba zostaje tylko restore :/ Przykro me ;-)

#3 Equerdo

Equerdo
  • 34 posts

Posted 11 May 2008 - 20:55

co masz na myśli przez 'restore'....do factory settings?

#4 wuja_jurek

wuja_jurek
  • 46 posts
  • SkądŚroda wlkp

Posted 12 May 2008 - 09:01

restor to wgranie od nowa softu i pare rzeczy tzn sciagniecie simlocka jailbreak instalacja programow i kopiowanie mediow zrob najlepiej buckup w itunes a potem do roboty powodzenia

#5 gavron01

gavron01
  • 213 posts

Posted 12 May 2008 - 11:43

To jest jednak zadziwiające, że są ludzie, którzy mają iPhone'a, a dalej nie wiedzą takich rzeczy. W życiu bym nie kupił takiego drogiego i nowoczesnego sprzętu, nie wiedząc o nim tak podstawowych informacji. Zanim jeszcze doszedł do mnie iPhone, znałem podstawowe terminy, miałem ściągnięte programy do sim-locka i takie tam. Wprawdzie zajęło mi to dużo czasu, żeby się dowiedzieć, ale bez takich stresów, jak Equerdo ma tutaj. ;-) Jedyne do mnie zaskoczyło, to slot na sim-kartę. Obróciłem telefon z kilkanaście razu i z pewną nieufnością wcisnąłem szpilkę do dziurki na górze obudowy... Uf, dobrze mieć intuicję.

#6 Equerdo

Equerdo
  • 34 posts

Posted 12 May 2008 - 12:54

To jest jednak zadziwiające, że są ludzie, którzy mają iPhone'a, a dalej nie wiedzą takich rzeczy. W życiu bym nie kupił takiego drogiego i nowoczesnego sprzętu, nie wiedząc o nim tak podstawowych informacji.
Zanim jeszcze doszedł do mnie iPhone, znałem podstawowe terminy, miałem ściągnięte programy do sim-locka i takie tam. Wprawdzie zajęło mi to dużo czasu, żeby się dowiedzieć, ale bez takich stresów, jak Equerdo ma tutaj. ;-)
Jedyne do mnie zaskoczyło, to slot na sim-kartę. Obróciłem telefon z kilkanaście razu i z pewną nieufnością wcisnąłem szpilkę do dziurki na górze obudowy... Uf, dobrze mieć intuicję.

rozumiem ze masz na mysli moje pytanie o "restore". Zauwaz ze slowo "restore" nie jest polskim pojeciem. A znajac ciut ciut ten drugi jezyk, chcialem sie upewnic co autor mial na mysli. Jezeli wpiszesz do google iphone restore lub iphone reset czy otrzymasz podobne info. A jak wpiszesz reformat iphone? Nawet pod jednym slowem jest 20 roznych procedur/pojec. Chcialem tylko dokladnie potwierdzic co autor mial na mysli, jako ze uzywal slowa ang. na polskim forum patrz .pl.

MOJ problem nie polegal na tym jak zrobic 'restore' tylko czy moze jest jakas inna metoda na usuniecie problemu z ekranem bez robienia restore, reset, reformat.

Jak zrobic "restore" mam w google.

stres mam tylko jak pol ekranu nie dziala :)

moze zamiast pouczac, odpowiesz an pierwsze pytanie w tym watku, jak sam mowisz, jestes przygotowany.

#7 koboos

koboos
  • 290 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 May 2008 - 13:52

Najlepszą metodą będzie Restore ;) Nikt Ci nie powie innej metody, bo to rzadki problem wsród użytkowników iPhona... ;)

#8 Equerdo

Equerdo
  • 34 posts

Posted 12 May 2008 - 14:33

OK, dzieki. Hmmm, moze teraz jest dobra okazja na update z 1.1.3 na 1.1.4. Moze pomoc, co o tym sadzisz? Wole unikac "restore" ;) Z drugiej strony, ciekawe co to jest za gow.... Np. teraz od 2 dni nie mam problemow. pozdrawiam

#9 czarekpl

czarekpl

• 245 posts
  • SkądCiechanów, Poland

Posted 12 May 2008 - 14:45

moze sie poprostu cos zawwiesilo zrob restore jak dla mnie to najlepsze wyjscie DO gavron01- widzisz ale nie kazdy ma czas na to zeby najpierw dowiadywac sie wszytkiego o telefonie a pozniej go kupowac jak dla mnie kupno nowego telefonu wiaze sie z tym ze mozesz sam odgadywac jego zalety. A z tym slotem sim nie jest potrzebna zadna intulicja wystarczy przeczytac instrukcje obsługi :)

#10 przemekspider

przemekspider
  • 1793 posts
  • SkądSosnowiec/Kraków

Posted 12 May 2008 - 14:49

Najpierw spróbuj po prostu zrestartować iPhone'a. Przytrzymaj dłużej przyciski "home" i "power", i poczekaj aż zaświeci się ponownie jabłuszko.

#11 gavron01

gavron01
  • 213 posts

Posted 12 May 2008 - 15:03

Ale przecież nie mów, że wiesz, skoro wcześniej pytałeś. Stąd moje zdziwienie.
Pomogłem na tyle, na ile umiałem - to że mam wiedzę, nie znaczy,ze wiem co zrobić w każdej sytuacji. Moj ekran działa w nalezytym porzadku - Bogu dzięki ;]
Życzę powodzenia w rozw problemów.

---- Dodano 12-05-2008 o godzinie 16:05 ----
Ps. Czarek - próbujesz udowodnić słuszność swojej opinii, która jednak zawodzi na przykładzie tych wielu userów, którzy załamują ręce, jak tylko coś nie działa, jak należy.
Owszem, odkrywanie telefonu jest fajne, ale kiedy wydaje na coś kupę kasy, to lubię wiedzieć, że to przemyślana decyzja ;-)

#12 Equerdo

Equerdo
  • 34 posts

Posted 12 May 2008 - 16:15

Dzieki Przemek, oczywiscie probowalem restart. Nie dziala. Nie powiem ze sie nie zdzwilem. --------------- "Ale przecież nie mów, że wiesz, skoro wcześniej pytałeś. Stąd moje zdziwienie." pytalem co masz na mysli przez "Restore" czy moze restore to factore settings? Bo to co wy opisujecie ja bym nazwal "hard reset" ludzie uzywaja roznych nazw. nie wazne. Jak na razie dziala. Moze to takie przeziebienie dwu dniowe. :)

#13 koboos

koboos
  • 290 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 May 2008 - 20:26

Restore - to wgranie czysciutkiego firmware Hard reset - to w skrocie Homme+Sleep przez 10 sek

#14 Equerdo

Equerdo
  • 34 posts

Posted 12 May 2008 - 20:38

Restore - to wgranie czysciutkiego firmware
Hard reset - to w skrocie Homme+Sleep przez 10 sek

No właśnie, nie zupełnie Koboos...i dlatego moje pytanie na początku:

hard reset
To restore a smartphone or PDA to its factory settings, which erases all applications that were installed by the user as well as all user data

hard reset Definition: TechEncyclopedia from TechWeb

to chyba nie jest to co sie dzieje po --> home + sleep :)

a wiec jak widac, definicje sa rozne, nawet dla osob ktore posługują sie na co dzień językiem ang.

dobra, sorry za OT.

#15 koboos

koboos
  • 290 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 May 2008 - 20:57

Hmmm...to chyba pomylilo mi sie Reset z Restart...sorry ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users