Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki dyktafon cyfrowy, zeby dziala z Makiem??

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 30 April 2006 - 21:53

Od razu zaznaczam, ze takie tandetne rozwiazania jak odtwarzacz MP3 z funkcja dyktafonu odpada. Czy znacie dyktafon cyfrowy, ktory bez problemu bedzie wspolpracowal z Makiem (najlepiej jako zewnetrzny HD czy cos w tym stylu). Z gory dzieki

#2 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 30 April 2006 - 21:57

iRiver, jedna z najlepszych opcji! :D ( i wierz mi nie jest to tandetna opcja, modeli jest duuużo, do niektórych znich możesz dołączać mikrofony zewnętrzne, jakość nagrań bardzo dobra). BTW - do iPoda video dojdzie fajny dodatek do nagrywania, czekam na niego, od firmy eXtremeMac, bardzo dobry (też możliwość używania zewnętrznego mikrofonu).

#3 bobrownik

bobrownik
  • 141 posts
  • SkądNowy Dwór Maz.

Posted 30 April 2006 - 22:22

Witam! Ja słyszałem, że właśnie odtwarzacze mp3 sprawują się lepiej jako dyktafony, niż stworzone do tego pierwotnie dyktafony cyfrowe. Wiem, trochę to dziwne ale mp3 mają ponoć mikrofony lepiej tłumiące (nie wiem czy to dobre określenie) szumy, i dające czystszy dźwięk zbieranego głosu. Nie wiem ile w tym prawdy, piszę o tym co słyszałem (czy raczej widziałem, bo to było gdzieś na necie albo w jakimś czasopiśmie komputerowym). Pozdro :D

#4 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 30 April 2006 - 22:59

No więc sprawa ma się różnie w zależności od tego do czego chcesz te nagrania wykorzystywać. Gwarantuję ci, że doskonałej jakości bez odpowiedniego magnetofonu zewnętrznego nie osiągniesz.

Do zastosowań dziennikarskich, typu wywiady itp. wszystkie te MP3 all in one powinny się sprawdzać, ale nie kupuj badziewia typu "układy samsunga" tylko postaw na jakąś znaną firmę.

Ja długo używałem takiego cacka:
http://www.allegro.p...ips_hdd120.html
Wtedy jeszcze nie miałem maczka ale były też stery na maka dołączone na płycie. Do wywiadów nadawało się to cudo znakomicie, dobrze zbierało głos, choć szumy tła też łapało w pewnym stopniu. Wykłady też się dało tym nagrać.

[ Dodano: 2006-05-01, 00:00 ]
Uprzedzając złośliwe komentarze: mój Philips nie był atrapą, ale akurat nie ma takowego na Alledrogo :)

#5 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 01 May 2006 - 08:25

temat na forum :?
po wpisaniu dyktafon

jak studiowałem rynek dyktafonów całkiem niedawno doszedłem do wniosku że iPod i mikrofon są najlepszym rozwiązaniem. Dyktafony cyfrowe kosztują ok 500zł a ich pojemność wacha się od 512Mb do 1024Mb a iPoda 4G można kupić za ok 700zł i mikrofon za 100zł zyskując niesamowitą wygodę przejrzyste menu i przede wszystkim powieszchnie dyskową od 20 do 60Gb

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 01 May 2006 - 11:54

Witam!
Ja słyszałem, że właśnie odtwarzacze mp3 sprawują się lepiej jako dyktafony, niż stworzone do tego pierwotnie dyktafony cyfrowe. Wiem, trochę to dziwne ale mp3 mają ponoć mikrofony lepiej tłumiące (nie wiem czy to dobre określenie) szumy, i dające czystszy dźwięk zbieranego głosu. Nie wiem ile w tym prawdy, piszę o tym co słyszałem (czy raczej widziałem, bo to było gdzieś na necie albo w jakimś czasopiśmie komputerowym).

Przyznam, ze iPoda nie slyszalem w akcji. Slyszalem natomiast pare innych mp3 playerow ( w tym swoj :) ) i w porowaniu z dyktafonami wysiadaly. Playery maja zazwyczaj mono i jakies cienka czestotliwosc. Uzywalem np dobrego pozyczonego dyktafonu Panasonica, problem w tym ze on zapisuje dzwiek w swoim formacie, ktory dopiero podczas przerzucania do kompa jest konwertowany do wave. Oczywiscie program do tej konwersji chodzi tylko od win98 po XP :(
Gdyby nie ten problem z systemem Maka, to juz dawno kupilbym sobie Olympusa czy Panasa i spokoj.
MP3 player, tak po moich probach, jest dobry przy zachowaniu laboratoryjnych warunkow nagrywania: blisko respondenta, rozmowca nie sepleni, mowi glosno i wyraznie, nie szumi w tle tramwaj, nie szczeka pies itd :)
Kiedys myslalem o iPodzie i nakladce Griffina, ale na jakiejs stronie bylo opisane,ze nadaje sie tylko do nagrywania wlasnych notatek.

#7 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 01 May 2006 - 12:24

Ja z mojego sprzętu byłem bardzo zadowolony i uważam, że nie ma sensu się rzucać na taki dyktafon, bo różnica w jakości na serio nie będzie aż taka wielka. Robiłem wywiady po angielsku i niemiecku, w zaszumionych salach konferencyjnych i jakoś nie miałem problemów by je potem przenieść na papier.

#8 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 01 May 2006 - 19:06

Ja z mojego sprzętu byłem bardzo zadowolony i uważam, że nie ma sensu się rzucać na taki dyktafon, bo różnica w jakości na serio nie będzie aż taka wielka. Robiłem wywiady po angielsku i niemiecku, w zaszumionych salach konferencyjnych i jakoś nie miałem problemów by je potem przenieść na papier.

A mogles podlaczac zewnetrzny mikrofon? I jak to technicznie wygladalo: nagrywalo sie w folderach; jak to przerzucales na kompa itd?
pozdr

#9 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 01 May 2006 - 19:14

Mogłem podłączyć zewnętrzny mikrofon i raz to nawet zrobiłem (tzn. właściwie zewnętrzne źródło dżwięku), koledzy radiowcy mnie podłączyli do konsolety i miałem całą konferencję prasową ładnie nagraną. W odtwarzaczu był folder: Recordings - i tam się zapisywały nagrania, niestety nie można było ich ponazywać tak jak się chciało. Nagrania na kompa, podobnie jak mp3 na odtwarzacz się przerzucało przy pomocy programiku dołączonego na CD. Nagrania były w formacie mp3.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users