Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

WoW - pytania początkującego.

• Please log in to reply
87 replies to this topic

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 May 2008 - 00:14

Dzisiaj z ciekawości pobrałem grę World of Warcraft, pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to to, że pobieranie gry poszło bardzo szybko, bo tylko 5 minut. Dwa miesiące temu, gdy robiłem pierwsze podejście, przy próbie ściągnięcia gry wyskoczyło mi, że mam do pobrania ok 4GB. Zarówno wtedy jak i dzisiaj pobierałem wersję Trial. W czym jest różnica? Drugie pytanie to już czysto techniczne pytanie nooba ;) jaką rasę dla kompletnego nowicjusza polecacie? niewiedząc co z czym się je wybrałem krasnoluda. Dobrze? ;) Jeśli spodoba mi się gra a po pierwszych 20 min jestem pod wrażeniem, będę chciał kupić sobie konto i tu pytanie, gdzie najtaniej, oraz które serwery są najlepsze? Mam na myśli hmmm.... obsługę techniczną, miłą atmosferę, poziom gry itp. Jak wygląda polska scena WoW czy siedzą tam same dzieciaki, które cały dzień przeklinają itp... Dzięki za wyjaśnienia.

#2 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 11 May 2008 - 00:45

1. Nie mam pojecia dlaczego tak szybko, a oczywiscie nie pisal idiotycznego pytania "czy wyrzuciles dokladnie pliki z poprzedniego sciagania" 2. Ja bym polecam human w allies. Zreszta.. Wszystkie rasy maja inne lokacje startowe i te do 20 lvl, a kazda rasa to jeszcze rozne klasy postaci.. Wiec naprawde warto ponoc probowac wszystkiego. 3. Ja bym Ci radzil conajmniej 2-3 triale pograc roznymi postaciami zeby porownac mniej-wiecej co i jak sie dzieje. Trial 10 dniowy oferuje gre do 20 lvl, co akurat mi w przeddzien konca triala juz za drugim podejsciem sie udalo. Sprobuj wlasnie tak, wtedy bedzie znaczylo to, ze jestes gotow zakupic pelna wersje. Jesli chodzi o zakup to chyba najlepiej karta kredytowa samemu kupowac. A serwery.. Coz, wbrew pozora sa roznice miedzy RP, PvP i Normalami itd.. Ja od siebie moge polecic dwa serwery - normal Lightbringer oraz Sporregar RPPvP. Na tym drugim jest klimat, ludzie trzymaja poziom. Na pierwszym zwykle tez :)

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 May 2008 - 09:56

Dzięki TimmY za odpowiedź. Nie dociągałem niczego, pobieranie gry zacząłem od zera. Druga rzecz, czy istnieje jakieś spolszczenie do tej gry? Jest tam wiele dziwnych, charakterystycznych zwrotów, które czasem ciężko mi zrozumieć. Jak szukać zadań, misji za pomocą których mógłbym się rozwijać? Wracając do gry, tak jak pisałem wcześniej ściągała mi się może jakieś 5min. Skąd mogę pobrać pełną wersję? Chyba nie ma sensu kupować gry ze sklepu skoro cała filozofia opiera się na płaceniu za korzystanie z serwerów i wykupywaniu subskrypcji. Czy zakup płyty DVD można pominąć i pobrać gę z internetu?

#4 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 11 May 2008 - 10:20

Musisz jeszcze zrobic upgrade z konta trial do normalnego. Najtaniej kupic sam CD key np :
EXPRESS WORLD OF WARCRAFT CDKEY KLUCZ WOW =WROTA= (356259776) - Aukcje internetowe Allegro

Instalacja Wow byla poruszana ostatnio tutaj:
http://www.myapple.p...d-warcraft.html

#5 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 11 May 2008 - 10:55

Dla początkującego... Najlepiej Paladyn albo Warrior... Warrior to u alluchów Człowiek, a u Hordy Blood Elf... Co do wwarriora, to polecam Krasnoluda (człowiek też może być) a z hordy polecam Orka i Taurena jako Warriora. Co do serwerów, ja gram na prywatnych, ale nie dlatego, że nie chcę płacić... Sami polacy (dla mnie +) i exp 7X... (też duży +)... Zamiast 100 Expa dostaję 700... Bo ja nie lubię tak za dużo expić...

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 May 2008 - 11:30

Dzięki wybrałem Palladyna krasnoluda, serial kupie oczywiście po upływie trial jesli gra mi się spodoba ;) na razie jest ok.

#7 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 11 May 2008 - 12:27

Jak jeszcze grałem to miałem Palladyna (człowiek) i szczerze powiedziawszy nudna postać :) (walenie -> uleczanie i tak w kółko) Teraz czekam na dodatek Burning Crusade i chyba wybiorę coś ze strony Hordy bardziej ukierunkowanego na Magie ... Co do zdobywania EXP to najłatwiej roziwązując Questy które dostaniesz od wielu NPC-ów w grze (praktycznie na każdym kroku)

#8 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 11 May 2008 - 16:20

Wszyscy z wykrzyknkiem i znakiem zapytania nad glowa daja questy. Spoleszczenia nie ma bo to jednak miedzynarodowa gra. Ja polecam warlocka, bardzo latwo sie gra na poczatek, Pograj conajmniej dwa triale. Kupno plyty dvd to tylko pudelko i instrukcja. Rownie dobrze mozesz sciagnac z internetu z oficjalnej strony i kupic tylko klucz aktywacyjny. Nie boj sie bawic sie z trialami i roznymi postaciami, to co teraz zajmie ci 10 dni, na drugim trialu 5, a na trzecim w dwa dni zrobisz kilkunastopoziomowa postac.

#9 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 May 2008 - 16:24

Ja polecam amerykańskie serwery. Gram 1.5 roku. Jedna postać to human warlock 60lvl a druga to 24 lvl mage dranei. Grałem przez 10 dni trial. Jak kupisz pełną wersję gry - kod, to możesz też od razu pobrać trial 10 dni Burning Crusade

#10 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 May 2008 - 17:43

Właśnie mam problem z questami, chyba jestem za stary, albo za głupi bo nie rozumiem co chcą ode mnie. Zrobiłem 3 questy i koniec dalej nie wiem co mam zrobić i gdzie tego czegoś szukać. Może jakaś rada? ogólnie to mam problem z tym, że nie rozumiem gwary i terminologii WoW.

#11 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 11 May 2008 - 18:13

Właśnie mam problem z questami, chyba jestem za stary, albo za głupi bo nie rozumiem co chcą ode mnie. Zrobiłem 3 questy i koniec dalej nie wiem co mam zrobić i gdzie tego czegoś szukać.

Może jakaś rada? ogólnie to mam problem z tym, że nie rozumiem gwary i terminologii WoW.

Ja na początku jak się gubiłem to podpytywałem starszych graczy w grze - tak jak już pisano atmosfera na serwerach jest całkiem fajna - często wręcz zdarzało się że jacyś bardziej doświadczeni gracze pomagali mi godzinami :)

#12 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 May 2008 - 18:20

Ja na początku jak się gubiłem to podpytywałem starszych graczy w grze - tak jak już pisano atmosfera na serwerach jest całkiem fajna - często wręcz zdarzało się że jacyś bardziej doświadczeni gracze pomagali mi godzinami :)

Ale jak mam ich podpatrywać skoro oni robią coś co mnie w ogóle nie odtyczy na moim poziomie? Prosiłem o pomoc wiele razy.... głucho ;)

#13 LB1989

LB1989
  • 244 posts
  • SkądSzczecin/Stargard

Posted 11 May 2008 - 18:25

1. Nie mam pojęcia - ja jak ściągałem trial to razem z patchami ściągało mi z pół dnia ;). 2. Najlepiej Human - Paladyn to chyba najlepsza klasa na początek. Ale Krasnolud też dobry. ;) Klasa jest chyba ważniejsza niż wybrana rasa, co nie zmienia faktu że grając każdą klasą można się dobrze bawić. 3. Polska i w ogóle europejska scena WoW wygląda bardzo dobrze, nie spotkałem się z żadnymi (!) przejawami chamstwa, bluzgami czy arogancją. Z jednym Polakiem robię questy od dwóch tygodni ;), a całodziennej sesji razem z Anglikiem, Turkiem, Duńczykiem i Holendrem długo nie zapomnę ;). Osobiście gram na realmie Quel-Thalas. Z questami jest tak że po prostu musisz poszukać, zmienić rejon po którym się poruszasz etc. Pozdrawiam :)

#14 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 11 May 2008 - 18:29

Ale jak mam ich podpatrywać skoro oni robią coś co mnie w ogóle nie odtyczy na moim poziomie? Prosiłem o pomoc wiele razy.... głucho ;)

Ja mając powiedzmy 10lvl nie podchodziłem do 60 lvl ale takie postacie na 15 -20 lvl gdzieś w okolicy wykonywanego questa były bardzo pomocne - zagadywałem i prosiłem o pomoc ;)

#15 Bartek.L

Bartek.L
  • 62 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 May 2008 - 22:31

Ze swojej strony polecić moge serwery typu PvP - chodzi w nich o to, że na własnym i neutralnym lądzie zawsze możemy dorwać kogoś z przeciwnej frakcji i zatłuc, to wywołuje dreszczyk niezależnie od tego czy się jest kotkiem czy myszką :)
Normal'ne - się szybko nudzą, szkoda mijać potencjalnych przeciwników nie mogąc im nic zrobić, a później, będąc lepszym... odczuwa się wewnętrzny zew zabijania :grin:
RPvP - dla dobrze władających angielszczyzną (choć to nie reguła). Często ludzie przesiadujący na tego typu serwerach skupiają się na innych graczach, wykonują ukłony, gesty, piszą bez emotek i w podniosły sposób - z takim typem gry się można spotkać ale nie trzeba.
Jak by co to jestem na serwerze PvP - Karazhan, postać jest w Hordzie i zwie się Uuru - zawsze chętnie pomoge :)
QuestHelper | World of Warcraft Addons | World of Warcraft @ Curse.com - tu jest Addon do gry. Musisz wrzucić go do pliku: WoW -> Interface -> Addons.
Po włączeniu mapy zaznaczy Ci on miejsca w których wykonuje się/oddaje zadania.
Moge jeszcze dodać, że na serwerze Karazhan jest wielu wyśmienitych graczy, rzekłbym *śmietanka* WoW-a :grin:

#16 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 11 May 2008 - 22:52

i już Wiesz gdzie się rejestrować i szukać pomocy ;)

#17 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 May 2008 - 23:45

Ze swojej strony polecić moge serwery typu PvP - chodzi w nich o to, że na własnym i neutralnym lądzie zawsze możemy dorwać kogoś z przeciwnej frakcji i zatłuc, to wywołuje dreszczyk niezależnie od tego czy się jest kotkiem czy myszką :)
Normal'ne - się szybko nudzą, szkoda mijać potencjalnych przeciwników nie mogąc im nic zrobić, a później, będąc lepszym... odczuwa się wewnętrzny zew zabijania :grin:
RPvP - dla dobrze władających angielszczyzną (choć to nie reguła). Często ludzie przesiadujący na tego typu serwerach skupiają się na innych graczach, wykonują ukłony, gesty, piszą bez emotek i w podniosły sposób - z takim typem gry się można spotkać ale nie trzeba.
Jak by co to jestem na serwerze PvP - Karazhan, postać jest w Hordzie i zwie się Uuru - zawsze chętnie pomoge :)
QuestHelper | World of Warcraft Addons | World of Warcraft @ Curse.com - tu jest Addon do gry. Musisz wrzucić go do pliku: WoW -> Interface -> Addons.
Po włączeniu mapy zaznaczy Ci on miejsca w których wykonuje się/oddaje zadania.
Moge jeszcze dodać, że na serwerze Karazhan jest wielu wyśmienitych graczy, rzekłbym *śmietanka* WoW-a :grin:

Dzięki za pomoc, jutro lub jak tylko znajdę troszkę czasu na pewno tam zawitam.

#18 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 posts
  • SkądPuławy

Posted 12 May 2008 - 04:46

odnośnie questow. klawiszem M przywolujesz mape terenu i zazwyczaj w roznych czesciach sa dostepne questy. Dla ludzi jest to Elvynn Forest i Goldshire + Stormwind a dla innych ras inny teren z zakresu lvli 1-10. W tej grze chodzi o poruszanie sie i rowniez szukanie questow. Jesli natomiast masz problem z przetlumazeniem a conieco rozumiesz angielski to stronka Thottbot: World of Warcraft bedzie jak znalazl. masz tam solucje questow itp. zobrazowane mapami i komentarzami graczy.

ktorys kolega gra na prywatnych serwerach bo hmmm mowi ze nie chodzi o pieniadze tylko o experience i polakow. Jakby tak poczytal to by wiedzial ze teraz do 60lvl na globalnych realmach sie dochodzi szybciej i jest cos takiego jak polskie gildie.

odnosnie CD-KEYa i prepaidow to polecam strone CITYnet Przekierowanie.... nawet tanio i szybko dostaje sie klucze do pre-paida. z cd-keyem niewiem bo kupilem plytki z gra i dodatkiem za 139zl w empiku w pudelku itp.

gram na serwerze Draenor. Mag 25lvl lub warrior 49lvl. polska gildia Husaria.

#19 Thiorv

Thiorv
  • 1 posts

Posted 13 May 2008 - 19:00

No to pozwolicie ze napisze pierwszy post w temacie o mojej ulubionej grze. Najlatwiej gra sie postaciami wojowniczymi gdyz nie trzeba najczesciej uciekac przed potworami. Gralem wszystkimi rodzajami magow i jakos nigdy mi nie pasowali. Moja ulubiona klasa jest shaman gdyz posiada cechy wojownika i maga. W sumie sa tylko dwie takie klasy shaman i druid. Druid charakteryzuje sie wieloklasowoscia. Moze zmieniac formy i przeistoczyc sie w niedzwiedzia (ala warrior) pantere (ala rouge) czy kota (ala kon podrozniczy). Na poczatek proponuje paladyna. Jego liczne umiejetnosci zwiekszania obrony, pancerze plytowe (od 40lvl), mozliwosc uzywania broni dwurecznych oraz leczenie daje wszystkie wymagane umiejetnosci do przyjemnego grania. Odradzam granie rougem oraz magem przez poczatkujace osoby. Postaci maja bardzo wiele umiejetnosci ktore moga zostac zastosowane tylko przez zaawansowanych graczy.

#20 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 posts

Posted 17 May 2008 - 01:39

skroty wow

Właśnie mam problem z questami, chyba jestem za stary, albo za głupi bo nie rozumiem co chcą ode mnie. Zrobiłem 3 questy i koniec dalej nie wiem co mam zrobić i gdzie tego czegoś szukać.

Może jakaś rada? ogólnie to mam problem z tym, że nie rozumiem gwary i terminologii WoW.

w załączniku najczęściej używane skróty w WoW. Pomaga początkującym zrozumiec ten dziwny jezyk innych userow :)

#21 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 22 June 2008 - 18:06

Panowie mam problem z połączeniem. Zrobiłem nowe konto, wpisuje login i hasło, by za chwilę zobaczyć komunikat który informuje mnie, że nie można połączyć się z serwerem. Gra WoW Burning Crusade, co jest nie tak?

#22 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 22 June 2008 - 21:41

a możesz połączyć się ze swoim kontem przez www używając tych samych danych ??

#23 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 22 June 2008 - 23:04

a możesz połączyć się ze swoim kontem przez www używając tych samych danych ??

Nie, nie mogę. Zrobiłem dzisiaj nowe konto i nic.

#24 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 22 June 2008 - 23:06

sorry za może głupie pytanie - ale nie zrobiłeś jakiejś literówki w haśle czy cos w tym rodzaju ?? inną możliwością jest to że serwer na którym utworzyłeś konto nie działa - ale wtedy chyba do swojego profilu przez www mógłbyś się zalogować

#25 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 posts
  • SkądPuławy

Posted 23 June 2008 - 04:47

hmm jeszcze tylko pozostaje pytanie czy grasz na oficialnych realmach czy na prywatnych serwerach? jesli na oficialu to prawdopodobnie serwer lezy lub tez konto nie jest potwierdzone. wogole to niewiem czemu zrobiles nowe konto. co sie stalo ze starym? czyzbys gral tylko na 10dniowych trialach? za malo udzielasz informacji. sam fakt ze masz gre WoW: TBC nic nie mowi. :). Odpowiedz na moje pytania a moze cos sprobojemy zaradzic.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users