Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

WoW - pytania pocz膮tkuj膮cego.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
87 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 11 maja 2008 - 00:14

Dzisiaj z ciekawo艣ci pobra艂em gr臋 World of Warcraft, pierwsza rzecz kt贸ra mnie zdziwi艂a to to, 偶e pobieranie gry posz艂o bardzo szybko, bo tylko 5 minut. Dwa miesi膮ce temu, gdy robi艂em pierwsze podej艣cie, przy pr贸bie 艣ci膮gni臋cia gry wyskoczy艂o mi, 偶e mam do pobrania ok 4GB. Zar贸wno wtedy jak i dzisiaj pobiera艂em wersj臋 Trial. W czym jest r贸偶nica? Drugie pytanie to ju偶 czysto techniczne pytanie nooba ;) jak膮 ras臋 dla kompletnego nowicjusza polecacie? niewiedz膮c co z czym si臋 je wybra艂em krasnoluda. Dobrze? ;) Je艣li spodoba mi si臋 gra a po pierwszych 20 min jestem pod wra偶eniem, b臋d臋 chcia艂 kupi膰 sobie konto i tu pytanie, gdzie najtaniej, oraz kt贸re serwery s膮 najlepsze? Mam na my艣li hmmm.... obs艂ug臋 techniczn膮, mi艂膮 atmosfer臋, poziom gry itp. Jak wygl膮da polska scena WoW czy siedz膮 tam same dzieciaki, kt贸re ca艂y dzie艅 przeklinaj膮 itp... Dzi臋ki za wyja艣nienia.

#2 TimmY

TimmY
  • 621 post贸w

Napisano 11 maja 2008 - 00:45

1. Nie mam pojecia dlaczego tak szybko, a oczywiscie nie pisal idiotycznego pytania "czy wyrzuciles dokladnie pliki z poprzedniego sciagania" 2. Ja bym polecam human w allies. Zreszta.. Wszystkie rasy maja inne lokacje startowe i te do 20 lvl, a kazda rasa to jeszcze rozne klasy postaci.. Wiec naprawde warto ponoc probowac wszystkiego. 3. Ja bym Ci radzil conajmniej 2-3 triale pograc roznymi postaciami zeby porownac mniej-wiecej co i jak sie dzieje. Trial 10 dniowy oferuje gre do 20 lvl, co akurat mi w przeddzien konca triala juz za drugim podejsciem sie udalo. Sprobuj wlasnie tak, wtedy bedzie znaczylo to, ze jestes gotow zakupic pelna wersje. Jesli chodzi o zakup to chyba najlepiej karta kredytowa samemu kupowac. A serwery.. Coz, wbrew pozora sa roznice miedzy RP, PvP i Normalami itd.. Ja od siebie moge polecic dwa serwery - normal Lightbringer oraz Sporregar RPPvP. Na tym drugim jest klimat, ludzie trzymaja poziom. Na pierwszym zwykle tez :)

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 11 maja 2008 - 09:56

Dzięki TimmY za odpowiedź. Nie dociągałem niczego, pobieranie gry zacząłem od zera. Druga rzecz, czy istnieje jakieś spolszczenie do tej gry? Jest tam wiele dziwnych, charakterystycznych zwrotów, które czasem ciężko mi zrozumieć. Jak szukać zadań, misji za pomocą których mógłbym się rozwijać? Wracając do gry, tak jak pisałem wcześniej ściągała mi się może jakieś 5min. Skąd mogę pobrać pełną wersję? Chyba nie ma sensu kupować gry ze sklepu skoro cała filozofia opiera się na płaceniu za korzystanie z serwerów i wykupywaniu subskrypcji. Czy zakup płyty DVD można pominąć i pobrać gę z internetu?

#4 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 post贸w

Napisano 11 maja 2008 - 10:20

Musisz jeszcze zrobic upgrade z konta trial do normalnego. Najtaniej kupic sam CD key np :
EXPRESS WORLD OF WARCRAFT CDKEY KLUCZ WOW =WROTA= (356259776) - Aukcje internetowe Allegro

Instalacja Wow byla poruszana ostatnio tutaj:
http://www.myapple.p...d-warcraft.html

#5 wojciech23

wojciech23
  • 2聽020 post贸w

Napisano 11 maja 2008 - 10:55

Dla początkującego... Najlepiej Paladyn albo Warrior... Warrior to u alluchów Człowiek, a u Hordy Blood Elf... Co do wwarriora, to polecam Krasnoluda (człowiek też może być) a z hordy polecam Orka i Taurena jako Warriora. Co do serwerów, ja gram na prywatnych, ale nie dlatego, że nie chcę płacić... Sami polacy (dla mnie +) i exp 7X... (też duży +)... Zamiast 100 Expa dostaję 700... Bo ja nie lubię tak za dużo expić...

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 11 maja 2008 - 11:30

Dzięki wybrałem Palladyna krasnoluda, serial kupie oczywiście po upływie trial jesli gra mi się spodoba ;) na razie jest ok.

#7 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 11 maja 2008 - 12:27

Jak jeszcze grałem to miałem Palladyna (człowiek) i szczerze powiedziawszy nudna postać :) (walenie -> uleczanie i tak w kółko) Teraz czekam na dodatek Burning Crusade i chyba wybiorę coś ze strony Hordy bardziej ukierunkowanego na Magie ... Co do zdobywania EXP to najłatwiej roziwązując Questy które dostaniesz od wielu NPC-ów w grze (praktycznie na każdym kroku)

#8 TimmY

TimmY
  • 621 post贸w

Napisano 11 maja 2008 - 16:20

Wszyscy z wykrzyknkiem i znakiem zapytania nad glowa daja questy. Spoleszczenia nie ma bo to jednak miedzynarodowa gra. Ja polecam warlocka, bardzo latwo sie gra na poczatek, Pograj conajmniej dwa triale. Kupno plyty dvd to tylko pudelko i instrukcja. Rownie dobrze mozesz sciagnac z internetu z oficjalnej strony i kupic tylko klucz aktywacyjny. Nie boj sie bawic sie z trialami i roznymi postaciami, to co teraz zajmie ci 10 dni, na drugim trialu 5, a na trzecim w dwa dni zrobisz kilkunastopoziomowa postac.

#9 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2聽928 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 maja 2008 - 16:24

Ja polecam amerykańskie serwery. Gram 1.5 roku. Jedna postać to human warlock 60lvl a druga to 24 lvl mage dranei. Grałem przez 10 dni trial. Jak kupisz pełną wersję gry - kod, to możesz też od razu pobrać trial 10 dni Burning Crusade

#10 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 11 maja 2008 - 17:43

Właśnie mam problem z questami, chyba jestem za stary, albo za głupi bo nie rozumiem co chcą ode mnie. Zrobiłem 3 questy i koniec dalej nie wiem co mam zrobić i gdzie tego czegoś szukać. Może jakaś rada? ogólnie to mam problem z tym, że nie rozumiem gwary i terminologii WoW.

#11 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 11 maja 2008 - 18:13

W艂a艣nie mam problem z questami, chyba jestem za stary, albo za g艂upi bo nie rozumiem co chc膮 ode mnie. Zrobi艂em 3 questy i koniec dalej nie wiem co mam zrobi膰 i gdzie tego czego艣 szuka膰.

Mo偶e jaka艣 rada? og贸lnie to mam problem z tym, 偶e nie rozumiem gwary i terminologii WoW.

Ja na pocz膮tku jak si臋 gubi艂em to podpytywa艂em starszych graczy w grze - tak jak ju偶 pisano atmosfera na serwerach jest ca艂kiem fajna - cz臋sto wr臋cz zdarza艂o si臋 偶e jacy艣 bardziej do艣wiadczeni gracze pomagali mi godzinami :)

#12 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 11 maja 2008 - 18:20

Ja na pocz膮tku jak si臋 gubi艂em to podpytywa艂em starszych graczy w grze - tak jak ju偶 pisano atmosfera na serwerach jest ca艂kiem fajna - cz臋sto wr臋cz zdarza艂o si臋 偶e jacy艣 bardziej do艣wiadczeni gracze pomagali mi godzinami :)

Ale jak mam ich podpatrywa膰 skoro oni robi膮 co艣 co mnie w og贸le nie odtyczy na moim poziomie? Prosi艂em o pomoc wiele razy.... g艂ucho ;)

#13 LB1989

LB1989
  • 244 post贸w
  • Sk膮dSzczecin/Stargard

Napisano 11 maja 2008 - 18:25

1. Nie mam poj臋cia - ja jak 艣ci膮ga艂em trial to razem z patchami 艣ci膮ga艂o mi z p贸艂 dnia ;). 2. Najlepiej Human - Paladyn to chyba najlepsza klasa na pocz膮tek. Ale Krasnolud te偶 dobry. ;) Klasa jest chyba wa偶niejsza ni偶 wybrana rasa, co nie zmienia faktu 偶e graj膮c ka偶d膮 klas膮 mo偶na si臋 dobrze bawi膰. 3. Polska i w og贸le europejska scena WoW wygl膮da bardzo dobrze, nie spotka艂em si臋 z 偶adnymi (!) przejawami chamstwa, bluzgami czy arogancj膮. Z jednym Polakiem robi臋 questy od dw贸ch tygodni ;), a ca艂odziennej sesji razem z Anglikiem, Turkiem, Du艅czykiem i Holendrem d艂ugo nie zapomn臋 ;). Osobi艣cie gram na realmie Quel-Thalas. Z questami jest tak 偶e po prostu musisz poszuka膰, zmieni膰 rejon po kt贸rym si臋 poruszasz etc. Pozdrawiam :)

#14 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 11 maja 2008 - 18:29

Ale jak mam ich podpatrywa膰 skoro oni robi膮 co艣 co mnie w og贸le nie odtyczy na moim poziomie? Prosi艂em o pomoc wiele razy.... g艂ucho ;)

Ja maj膮c powiedzmy 10lvl nie podchodzi艂em do 60 lvl ale takie postacie na 15 -20 lvl gdzie艣 w okolicy wykonywanego questa by艂y bardzo pomocne - zagadywa艂em i prosi艂em o pomoc ;)

#15 Bartek.L

Bartek.L
  • 62 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 11 maja 2008 - 22:31

Ze swojej strony polecić moge serwery typu PvP - chodzi w nich o to, że na własnym i neutralnym lądzie zawsze możemy dorwać kogoś z przeciwnej frakcji i zatłuc, to wywołuje dreszczyk niezależnie od tego czy się jest kotkiem czy myszką :)
Normal'ne - się szybko nudzą, szkoda mijać potencjalnych przeciwników nie mogąc im nic zrobić, a później, będąc lepszym... odczuwa się wewnętrzny zew zabijania :grin:
RPvP - dla dobrze władających angielszczyzną (choć to nie reguła). Często ludzie przesiadujący na tego typu serwerach skupiają się na innych graczach, wykonują ukłony, gesty, piszą bez emotek i w podniosły sposób - z takim typem gry się można spotkać ale nie trzeba.
Jak by co to jestem na serwerze PvP - Karazhan, postać jest w Hordzie i zwie się Uuru - zawsze chętnie pomoge :)
QuestHelper | World of Warcraft Addons | World of Warcraft @ Curse.com - tu jest Addon do gry. Musisz wrzucić go do pliku: WoW -> Interface -> Addons.
Po włączeniu mapy zaznaczy Ci on miejsca w których wykonuje się/oddaje zadania.
Moge jeszcze dodać, że na serwerze Karazhan jest wielu wyśmienitych graczy, rzekłbym *śmietanka* WoW-a :grin:

#16 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 11 maja 2008 - 22:52

i już Wiesz gdzie się rejestrować i szukać pomocy ;)

#17 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 11 maja 2008 - 23:45

Ze swojej strony poleci膰 moge serwery typu PvP - chodzi w nich o to, 偶e na w艂asnym i neutralnym l膮dzie zawsze mo偶emy dorwa膰 kogo艣 z przeciwnej frakcji i zat艂uc, to wywo艂uje dreszczyk niezale偶nie od tego czy si臋 jest kotkiem czy myszk膮 :)
Normal'ne - si臋 szybko nudz膮, szkoda mija膰 potencjalnych przeciwnik贸w nie mog膮c im nic zrobi膰, a p贸藕niej, b臋d膮c lepszym... odczuwa si臋 wewn臋trzny zew zabijania :grin:
RPvP - dla dobrze w艂adaj膮cych angielszczyzn膮 (cho膰 to nie regu艂a). Cz臋sto ludzie przesiaduj膮cy na tego typu serwerach skupiaj膮 si臋 na innych graczach, wykonuj膮 uk艂ony, gesty, pisz膮 bez emotek i w podnios艂y spos贸b - z takim typem gry si臋 mo偶na spotka膰 ale nie trzeba.
Jak by co to jestem na serwerze PvP - Karazhan, posta膰 jest w Hordzie i zwie si臋 Uuru - zawsze ch臋tnie pomoge :)
QuestHelper | World of Warcraft Addons | World of Warcraft @ Curse.com - tu jest Addon do gry. Musisz wrzuci膰 go do pliku: WoW -> Interface -> Addons.
Po w艂膮czeniu mapy zaznaczy Ci on miejsca w kt贸rych wykonuje si臋/oddaje zadania.
Moge jeszcze doda膰, 偶e na serwerze Karazhan jest wielu wy艣mienitych graczy, rzek艂bym *艣mietanka* WoW-a :grin:

Dzi臋ki za pomoc, jutro lub jak tylko znajd臋 troszk臋 czasu na pewno tam zawitam.

#18 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 post贸w
  • Sk膮dPu艂awy

Napisano 12 maja 2008 - 04:46

odnośnie questow. klawiszem M przywolujesz mape terenu i zazwyczaj w roznych czesciach sa dostepne questy. Dla ludzi jest to Elvynn Forest i Goldshire + Stormwind a dla innych ras inny teren z zakresu lvli 1-10. W tej grze chodzi o poruszanie sie i rowniez szukanie questow. Jesli natomiast masz problem z przetlumazeniem a conieco rozumiesz angielski to stronka Thottbot: World of Warcraft bedzie jak znalazl. masz tam solucje questow itp. zobrazowane mapami i komentarzami graczy.

ktorys kolega gra na prywatnych serwerach bo hmmm mowi ze nie chodzi o pieniadze tylko o experience i polakow. Jakby tak poczytal to by wiedzial ze teraz do 60lvl na globalnych realmach sie dochodzi szybciej i jest cos takiego jak polskie gildie.

odnosnie CD-KEYa i prepaidow to polecam strone CITYnet Przekierowanie.... nawet tanio i szybko dostaje sie klucze do pre-paida. z cd-keyem niewiem bo kupilem plytki z gra i dodatkiem za 139zl w empiku w pudelku itp.

gram na serwerze Draenor. Mag 25lvl lub warrior 49lvl. polska gildia Husaria.

#19 Thiorv

Thiorv
  • 1 post贸w

Napisano 13 maja 2008 - 19:00

No to pozwolicie ze napisze pierwszy post w temacie o mojej ulubionej grze. Najlatwiej gra sie postaciami wojowniczymi gdyz nie trzeba najczesciej uciekac przed potworami. Gralem wszystkimi rodzajami magow i jakos nigdy mi nie pasowali. Moja ulubiona klasa jest shaman gdyz posiada cechy wojownika i maga. W sumie sa tylko dwie takie klasy shaman i druid. Druid charakteryzuje sie wieloklasowoscia. Moze zmieniac formy i przeistoczyc sie w niedzwiedzia (ala warrior) pantere (ala rouge) czy kota (ala kon podrozniczy). Na poczatek proponuje paladyna. Jego liczne umiejetnosci zwiekszania obrony, pancerze plytowe (od 40lvl), mozliwosc uzywania broni dwurecznych oraz leczenie daje wszystkie wymagane umiejetnosci do przyjemnego grania. Odradzam granie rougem oraz magem przez poczatkujace osoby. Postaci maja bardzo wiele umiejetnosci ktore moga zostac zastosowane tylko przez zaawansowanych graczy.

#20 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 post贸w

Napisano 17 maja 2008 - 01:39

skroty wow

W艂a艣nie mam problem z questami, chyba jestem za stary, albo za g艂upi bo nie rozumiem co chc膮 ode mnie. Zrobi艂em 3 questy i koniec dalej nie wiem co mam zrobi膰 i gdzie tego czego艣 szuka膰.

Mo偶e jaka艣 rada? og贸lnie to mam problem z tym, 偶e nie rozumiem gwary i terminologii WoW.

w za艂膮czniku najcz臋艣ciej u偶ywane skr贸ty w WoW. Pomaga pocz膮tkuj膮cym zrozumiec ten dziwny jezyk innych userow :)

#21 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 22 czerwca 2008 - 18:06

Panowie mam problem z połączeniem. Zrobiłem nowe konto, wpisuje login i hasło, by za chwilę zobaczyć komunikat który informuje mnie, że nie można połączyć się z serwerem. Gra WoW Burning Crusade, co jest nie tak?

#22 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 22 czerwca 2008 - 21:41

a możesz połączyć się ze swoim kontem przez www używając tych samych danych ??

#23 b.milewski

b.milewski
  • 4聽486 post贸w
  • Sk膮dGlasgow

Napisano 22 czerwca 2008 - 23:04

a mo偶esz po艂膮czy膰 si臋 ze swoim kontem przez www u偶ywaj膮c tych samych danych ??

Nie, nie mog臋. Zrobi艂em dzisiaj nowe konto i nic.

#24 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 22 czerwca 2008 - 23:06

sorry za może głupie pytanie - ale nie zrobiłeś jakiejś literówki w haśle czy cos w tym rodzaju ?? inną możliwością jest to że serwer na którym utworzyłeś konto nie działa - ale wtedy chyba do swojego profilu przez www mógłbyś się zalogować

#25 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 post贸w
  • Sk膮dPu艂awy

Napisano 23 czerwca 2008 - 04:47

hmm jeszcze tylko pozostaje pytanie czy grasz na oficialnych realmach czy na prywatnych serwerach? jesli na oficialu to prawdopodobnie serwer lezy lub tez konto nie jest potwierdzone. wogole to niewiem czemu zrobiles nowe konto. co sie stalo ze starym? czyzbys gral tylko na 10dniowych trialach? za malo udzielasz informacji. sam fakt ze masz gre WoW: TBC nic nie mowi. :). Odpowiedz na moje pytania a moze cos sprobojemy zaradzic.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych