Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iComic

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 LELES

LELES
  • 11 posts

Posted 10 May 2008 - 21:25

wgralem to cuś sobie niby działa ale mam wielkie problemy z przewracanem stron :) i nie ma ktoś przypadkiem jakiegoś spolszczenia albo zangielszczenia bo po japońsku jeszcze nie umiem czytać,

#2 pomian

pomian
  • 87 posts

Posted 11 May 2008 - 09:32

Tu masz po francusku :) http://rep.iphone-france.mobi/rep

---- Dodano 11-05-2008 o godzinie 08:34 ----
o i jeszcze po czesku...:) http://drsny.net/iphone/repo/

#3 zewlak

zewlak
  • 225 posts

Posted 11 May 2008 - 09:39

Ale co to jest? :) Do czego służy?

#4 LELES

LELES
  • 11 posts

Posted 11 May 2008 - 13:20

hehe po czesku se wgram :) a służy to ku ogólnemu zdziwieniu do czytania komiksów

#5 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 11 May 2008 - 14:25

1 link wyjasniocny jak zainstalowac a w 2 linku jest tlumaczenie anglieskie.

iPhone Ready Anime: iComics - The iPhone Manga Reader Installation Guide
iPhone Comic Reader — iPhoneskinning.com

ok , ale skad moge te komisky wziasc , wiem wiem google is ur friend ale jak nawet znalazlem je i wrzycilem do kaltakog w formacie zip to i tak icomic ich nie widzie pozatym rar tez probowalem , o co kaman ?

#6 LELES

LELES
  • 11 posts

Posted 11 May 2008 - 14:46

ja to zrobilem tak komksy znalazlem na peb.pl a trzeba je wrzucic do var\mobile\media\comic jak nie ma katalogu Comic to go utwórz

#7 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 11 May 2008 - 14:57

ja to zrobilem tak komksy znalazlem na peb.pl a trzeba je wrzucic do
var\mobile\media\comic
jak nie ma katalogu Comic to go utwórz

dzieki teraz dzial aczkolwiek nazwa folderu musi byc z duzej litery Comic :D

pozdro

czy ty jak wchodzisz do aplikacji to pojawi ci sie ikona dziwku na ekranie tak przez sekunde a potem znika czy to tylko u mnie tak jest ?

#8 LELES

LELES
  • 11 posts

Posted 11 May 2008 - 16:12

u mnie nic takiego sie nie dzieje

---- Dodano 11-05-2008 o godzinie 19:08 ----
a doszedl moze ktos do tego jak zmieniac te strony bo mi kompletnie to nie wychodzi

#9 Kot Behemot

Kot Behemot
  • 13 posts
  • SkądWadowice

Posted 11 May 2008 - 18:50

1 link wyjasniocny jak zainstalowac a w 2 linku jest tlumaczenie anglieskie.

[url=http://iphoneready.blogspot.com/2008/04/icomics-iphone-manga-reader.html]iPhone Ready Anime: iComics - The iPhone Manga Reader Installation Guide[/url]
[url=http://www.iphoneskinning.com/2007/12/iphone-comic-reader.html]iPhone Comic Reader — iPhoneskinning.com[/url]

ok , ale skad moge te komisky wziasc , wiem wiem google is ur friend ale jak nawet znalazlem je i wrzycilem do kaltakog w formacie zip to i tak icomic ich nie widzie pozatym rar tez probowalem , o co kaman ?

A tu spolszczenie zrobione przeze mnie:

[URL="http://adayinthelife.whad.pl/iPhone/iComic_pl.zip"]http://adayinthelife.whad.pl/iPhone/iComic_pl.zip[/URL]

Wrzucić katalog pl.lproj z plikiem Localizable.strings do /Applications/iComic.app

Program z tego co testowałem nie czyta plików w formacie .cbr (co robi jego pectowy odpowiednik), jedynie komiksy w formacie graficznym czyli ponumerowane jpg ;)
więc mając skaner możemy sobie je sami zrobić ;)
Skanujemy poszczególne strony numerując je, wrzucamy do katalogu z nazwą komiksu, pakujemy zipem i wrzucamy do /var/mobile/Media/Comic

No i poza tym witam kolegów ;)

#10 LELES

LELES
  • 11 posts

Posted 11 May 2008 - 21:17

thx za tłumaczenie, no i wkońcu udało mi się w kncu zlokalizowac te guziki jak ktoś ma problemy i włączcie sobie dzwięk i spróbujcie wciskac w rogach :) jak coś usłyszycie to trafiliście :D

#11 magorka

magorka
  • 518 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 May 2008 - 21:37

No i poza tym witam kolegów ;)[/QUOTE] Swietna robota. Witam serdecznie. Milych wrazen z forum

#12 Verminard

Verminard
  • 109 posts
  • SkądWawa

Posted 12 May 2008 - 22:55

A tu spolszczenie zrobione przeze mnie:

http://adayinthelife...e/iComic_pl.zip

Wrzucić katalog pl.lproj z plikiem Localizable.strings do /Applications/iComic.app

Program z tego co testowałem nie czyta plików w formacie .cbr (co robi jego pectowy odpowiednik), jedynie komiksy w formacie graficznym czyli ponumerowane jpg ;)
więc mając skaner możemy sobie je sami zrobić ;)
Skanujemy poszczególne strony numerując je, wrzucamy do katalogu z nazwą komiksu, pakujemy zipem i wrzucamy do /var/mobile/Media/Comic

No i poza tym witam kolegów ;)

O ile dobrze pamiętam, to z .cbr można łatwo wyciągnąć ponumerowane grafiki - to taki inny rodzaj archiwum. Trzeba albo otworzyć je na siłę w WinRarze albo zmienić rozszerzenie na .rar i dopiero spróbować.
Nie gwarantuję, bo nie mam w tej chwili jak sprawdzić... Kiedyś działało.

#13 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 May 2008 - 20:04

tak dla scislosci to cbr to DOKLADNIE to samo co rar. po protu jacys inteligentni inaczej wymyslili "nowe" rozszerzenia dla tego samego typu plikow. jakby trzeba bylo sobie jeszcze bardziej zycie utrudniac.

#14 Kot Behemot

Kot Behemot
  • 13 posts
  • SkądWadowice

Posted 14 May 2008 - 00:00

tak dla scislosci to cbr to DOKLADNIE to samo co rar. po protu jacys inteligentni inaczej wymyslili "nowe" rozszerzenia dla tego samego typu plikow. jakby trzeba bylo sobie jeszcze bardziej zycie utrudniac.

Dla ścisłości: .cbr to tylko rozszeżenie w systemie dla archiwów zarówno .zip jak i .rar które identyfikują grafikę nimi spakowaną jako gotowe do odtworzenia dane (komiksy) na PC programem CDDisplay (i pochodne) i warto o tym pamiętać :)

Moim zdaniem to dosyć inteligentne posunięcie autorów tego programu: pakujemy sobie nasze komiksy czy inne skany do wyświetlenia czym chcemy (RARem albo ZIPem) a żebyśmy wiedzieli co to, oraz żeby nam to nasz zainstalowany program odtworzył automatycznie po kliknięciu to zmieniamy rozszeżenie na .cbr
W razie czego to łatwo możemy dokonać poprawek, szybko spakować i rozpakować, no a JPG sam w sobie jest raczej dobrze skompresowany, a spakowanie pakerami tylko nam scala te dane i coś tam zawsze je pomniejszy wielkościowo - to dużo prostsze i łatwiej przygotować sobie komiks, niż robienie konwertera do plików graficznych, wymyślania nowych formatów itp.

Spakujcie sobie dowolne ponumerowane JPGi czy to RARem czy to ZIPem i zmieńcie rozszeżenie na .cbr - program CDDisplay otworzy je bez problemu, iComic niestety nie :)

#15 Verminard

Verminard
  • 109 posts
  • SkądWawa

Posted 15 May 2008 - 18:41

To tylko potwierdza moją teorię, że z .cbr można wyciągnąć pliki .jpg i nakarmić nimi iComic. :)

#16 DoMiQ

DoMiQ
  • 82 posts

Posted 25 May 2008 - 20:58

ludziska.. zainstalowałem.. wrzuciłem spolszczenie.. a na koniec wgrałem do folderu Comic zeskanowany komiks.. odpalam program i widzę folder z moim komiksem, ale gdy do niego wchodzę to jest pusty.. możecie mi wyjaśnić co jest nie tak?!

#17 Kot Behemot

Kot Behemot
  • 13 posts
  • SkądWadowice

Posted 25 May 2008 - 23:03

Zeskanuj komiks w postaci 01.jpg 02.jpg itd.
Wrzuć pliki do katalogu NAZWA KOMIKSU.
Spakuj cały katalog z JPGami w środku do postaci NAZWA KOMIKSU.zip
całość wrzuć do katalogu /var/mobile/Media/Comic

Co do wygodnych ustawień iComic (bo paru kolegów pytało) to ja proponuję:

Odbijanie - zaznaczone
Ruch do góry prawo - zaznaczone
Zachowaj skalę - zaznaczone
Ukryj belkę statusu - zaznaczone
Przesuń do prawej - odznaczone
Prędkość przesuwu - 85

Lewy klawisz dalej - odznaczone
Dopasuj obraz - odznaczone
Rozmiar przycisku - 100
Grawitacyjnie - odznaczone
Klawiszem - zaznaczone
Machnięciem - odznaczone
Dźwięki -zaznaczone

Obrót G

W takiej konfiguracji:
dolny prawy róg - strona w przód
dolny lewy róg - strona w tył
górny lewy róg - powrót do menu wyboru komiksu

#18 voiteck

voiteck
  • 3 posts

Posted 25 July 2008 - 14:47

Witam, Ja mam problem z iComic. Wgralem roznego rodzaju komiksy (w roznych konfiguracjach) np: 1. Mam spakowany komiks tak ze zawiera podkatalog a w nim sa dopiero jpg'i - tego iComic zupelnie nie czyta. Moge wybrac komiks z listy po czym iTouch wychodzi zupelnei do menu glownego. Wie ktos moze dlaczego? 2. Mam tez normalnie spakowane jpg do archiwum zip i tez nic sie nie dzieje. Widze liste z dostepnymi komiksami wybieram ten dobrze spakowany, iTouch niby przechodzi to przegladania komiksow ale niestety widze tylko czarny ekran. Moge przewijac strony - tzn slysze ten dzwiek po nacisnieciu dolnego rogu i nic wiecej. Ma ktos jakies lekarstwo na ta przekleta dolegliwosc? Lipa straszna z tym. Dajcie znac co i jak.

#19 adrianopel

adrianopel
  • 1451 posts

Posted 25 July 2008 - 14:55

1) Jak masz polskie znaki w nazwach jpgów to je usuń. 2) Nadaj uprawnienia plikom na 777. Jak to nie pomoże to ja rozwiązania nie znam.

#20 adrianopel

adrianopel
  • 1451 posts

Posted 21 August 2008 - 20:53

Jakby co to znalazłem wersję na 2.0/2.0.1

http://iphonecomic.g...c013_for_v2.zip

#21 thefisz

thefisz
  • 73 posts
  • SkądKraków

Posted 09 September 2008 - 10:21

a co zrobić żeby czytać od lewej a nie od prawej strony?

#22 ProfWilczek

ProfWilczek
  • 43 posts

Posted 23 February 2009 - 18:07

a czy da się jakoś wrzucić komiksy do iComica np przez iTunsy? bo nie wiem czy dobrze rozumiem że na var/..../Comic to jest opcja dostępna dopiero po JB(którego nie mam)? Czy jest jakaś opcja na wrzucenie komiksów nie przez serwer albo coś tylko bezpośrednio z dysku mojego kompa, bo szczerze mówiąc srednio mi sie usmiecha wrzucać kilka GB na serwery, a potem je ściągac orzez WIFI:/

#23 Iboy

Iboy
  • 41 posts

Posted 24 February 2009 - 12:50

Polecam Comicseal bardziej dopracowany komiksy przenosimy przez wifi dżapa na ipodzie bez Jb, uprzednio konwertujemy cbr do do formatu cbs rozpoznawanego przez ipoda, radzi sobie nawet z komiksami liczacymi 500 stron np: from hell

#24 ProfWilczek

ProfWilczek
  • 43 posts

Posted 24 February 2009 - 14:15

a co to jest WIFI dżap:)??? a da radę jakoś wrzucać komiksy przez iTunes?

#25 adrianopel

adrianopel
  • 1451 posts

Posted 24 February 2009 - 15:02

Ja mam komiksy w ZIPie i też działają.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users