iComic
Napisano 10 maja 2008 - 21:25

Napisano 11 maja 2008 - 09:32

---- Dodano 11-05-2008 o godzinie 08:34 ----
o i jeszcze po czesku...

Napisano 11 maja 2008 - 09:39

Napisano 11 maja 2008 - 13:20

Napisano 11 maja 2008 - 14:25
iPhone Ready Anime: iComics - The iPhone Manga Reader Installation Guide
iPhone Comic Reader — iPhoneskinning.com
ok , ale skad moge te komisky wziasc , wiem wiem google is ur friend ale jak nawet znalazlem je i wrzycilem do kaltakog w formacie zip to i tak icomic ich nie widzie pozatym rar tez probowalem , o co kaman ?
Napisano 11 maja 2008 - 14:46
Napisano 11 maja 2008 - 14:57
ja to zrobilem tak komksy znalazlem na peb.pl a trzeba je wrzucic do
var\mobile\media\comic
jak nie ma katalogu Comic to go utwórz
dzieki teraz dzial aczkolwiek nazwa folderu musi byc z duzej litery Comic

pozdro
czy ty jak wchodzisz do aplikacji to pojawi ci sie ikona dziwku na ekranie tak przez sekunde a potem znika czy to tylko u mnie tak jest ?
Napisano 11 maja 2008 - 16:12
---- Dodano 11-05-2008 o godzinie 19:08 ----
a doszedl moze ktos do tego jak zmieniac te strony bo mi kompletnie to nie wychodzi
Napisano 11 maja 2008 - 18:50
1 link wyjasniocny jak zainstalowac a w 2 linku jest tlumaczenie anglieskie.
[url=http://iphoneready.blogspot.com/2008/04/icomics-iphone-manga-reader.html]iPhone Ready Anime: iComics - The iPhone Manga Reader Installation Guide[/url]
[url=http://www.iphoneskinning.com/2007/12/iphone-comic-reader.html]iPhone Comic Reader — iPhoneskinning.com[/url]
ok , ale skad moge te komisky wziasc , wiem wiem google is ur friend ale jak nawet znalazlem je i wrzycilem do kaltakog w formacie zip to i tak icomic ich nie widzie pozatym rar tez probowalem , o co kaman ?
A tu spolszczenie zrobione przeze mnie:
[URL="http://adayinthelife.whad.pl/iPhone/iComic_pl.zip"]http://adayinthelife.whad.pl/iPhone/iComic_pl.zip[/URL]
Wrzucić katalog pl.lproj z plikiem Localizable.strings do /Applications/iComic.app
Program z tego co testowałem nie czyta plików w formacie .cbr (co robi jego pectowy odpowiednik), jedynie komiksy w formacie graficznym czyli ponumerowane jpg

więc mając skaner możemy sobie je sami zrobić

Skanujemy poszczególne strony numerując je, wrzucamy do katalogu z nazwą komiksu, pakujemy zipem i wrzucamy do /var/mobile/Media/Comic
No i poza tym witam kolegów

Napisano 11 maja 2008 - 21:17

Napisano 12 maja 2008 - 21:37

Napisano 12 maja 2008 - 22:55
O ile dobrze pamiętam, to z .cbr można łatwo wyciągnąć ponumerowane grafiki - to taki inny rodzaj archiwum. Trzeba albo otworzyć je na siłę w WinRarze albo zmienić rozszerzenie na .rar i dopiero spróbować.A tu spolszczenie zrobione przeze mnie:
http://adayinthelife...e/iComic_pl.zip
Wrzucić katalog pl.lproj z plikiem Localizable.strings do /Applications/iComic.app
Program z tego co testowałem nie czyta plików w formacie .cbr (co robi jego pectowy odpowiednik), jedynie komiksy w formacie graficznym czyli ponumerowane jpg
więc mając skaner możemy sobie je sami zrobić
Skanujemy poszczególne strony numerując je, wrzucamy do katalogu z nazwą komiksu, pakujemy zipem i wrzucamy do /var/mobile/Media/Comic
No i poza tym witam kolegów
Nie gwarantuję, bo nie mam w tej chwili jak sprawdzić... Kiedyś działało.
Napisano 13 maja 2008 - 20:04
Napisano 14 maja 2008 - 00:00
tak dla scislosci to cbr to DOKLADNIE to samo co rar. po protu jacys inteligentni inaczej wymyslili "nowe" rozszerzenia dla tego samego typu plikow. jakby trzeba bylo sobie jeszcze bardziej zycie utrudniac.
Dla ścisłości: .cbr to tylko rozszeżenie w systemie dla archiwów zarówno .zip jak i .rar które identyfikują grafikę nimi spakowaną jako gotowe do odtworzenia dane (komiksy) na PC programem CDDisplay (i pochodne) i warto o tym pamiętać

Moim zdaniem to dosyć inteligentne posunięcie autorów tego programu: pakujemy sobie nasze komiksy czy inne skany do wyświetlenia czym chcemy (RARem albo ZIPem) a żebyśmy wiedzieli co to, oraz żeby nam to nasz zainstalowany program odtworzył automatycznie po kliknięciu to zmieniamy rozszeżenie na .cbr
W razie czego to łatwo możemy dokonać poprawek, szybko spakować i rozpakować, no a JPG sam w sobie jest raczej dobrze skompresowany, a spakowanie pakerami tylko nam scala te dane i coś tam zawsze je pomniejszy wielkościowo - to dużo prostsze i łatwiej przygotować sobie komiks, niż robienie konwertera do plików graficznych, wymyślania nowych formatów itp.
Spakujcie sobie dowolne ponumerowane JPGi czy to RARem czy to ZIPem i zmieńcie rozszeżenie na .cbr - program CDDisplay otworzy je bez problemu, iComic niestety nie

Napisano 15 maja 2008 - 18:41

Napisano 25 maja 2008 - 20:58
Napisano 25 maja 2008 - 23:03
Wrzuć pliki do katalogu NAZWA KOMIKSU.
Spakuj cały katalog z JPGami w środku do postaci NAZWA KOMIKSU.zip
całość wrzuć do katalogu /var/mobile/Media/Comic
Co do wygodnych ustawień iComic (bo paru kolegów pytało) to ja proponuję:
Odbijanie - zaznaczone
Ruch do góry prawo - zaznaczone
Zachowaj skalę - zaznaczone
Ukryj belkę statusu - zaznaczone
Przesuń do prawej - odznaczone