Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bootcamp i brak osx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 10 maja 2008 - 05:09

Doszedl do mnie imac, wypakowalem, uruchomilem, i wlaczylem bootcamp, bo stos faktur czeka do napisania a program mam pod win. Wiec podzielilem partycje, zainstalowalem vista64, i jest tak, ze vista dziala okrutnie, ale to mi nie przeszkadza bo to w koncu tylko do faktur, ale osx nie dziala, brak jakiej kolwizk mozliwosci uruchomienia osx. Start z plyty jesli oczywoscie chodzi o klawisz D podczas uruchamiania daje tylko panic kernel, w panelu konfiguracyjnym brak zakladki bootcamp, update ze strony Apple nie chce sie zainstalowac, oczywiscie jestem na tyle "madrym" facetem, ze nie wydrukowalem sobie instrukcji do botcamp. I na milosc boska niech mi ktos pomoze uruchomic osx!!! Kupie sobie parallers, zainstaluje virtualnie czy jak kolwiek inaczej, ale pomozcie mi wrocic do osx.

#2 Fakro

Fakro
  • 103 postów
  • SkądAustralia

Napisano 10 maja 2008 - 05:40

Prawdopodobnie musisz ustawic domyslny dysk startowy dla twojego Mac'a. Po zainstalowaniu Windowsa przez bootcamp Windows stal sie twoim domyslnym systemem. ( chyba ze usunoles partycje z mac osx ale nie sadze ) Wiec jesli odpala ci sie Windows idz do - zasobnik systemowy Boot Camp i wybierz panel sterowania Boot Camp. Kliknij na dysk startowy z systemem operacyjnym, który ma być systemem domyślnym i uruchom komputer ponownie. :)

#3 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 10 maja 2008 - 06:28

Prawdopodobnie musisz ustawic domyslny dysk startowy dla twojego Mac'a.
Po zainstalowaniu Windowsa przez bootcamp Windows stal sie twoim domyslnym systemem. ( chyba ze usunoles partycje z mac osx ale nie sadze )

Wiec jesli odpala ci sie Windows idz do - zasobnik systemowy Boot Camp i wybierz panel sterowania Boot Camp. Kliknij na dysk startowy z systemem operacyjnym, który ma być systemem domyślnym i uruchom komputer ponownie.

:)

Dzieki, ale co to jest zasobnik systemowy, z pôlskim ssystemem mialem doczynienia 10 lat temu, inna zecz ze znalazlem Apple control panel, recznie bo nigdzie nie wystepuje do niego odnosnik, uruchamiam tot to i system mi mowi ze nier bardzo moge zmienic dysk startowy bo nie mam do tego uprawnien , i lipa, update bootcampa nie chce sie instalowac, botcamp z plyty dostarczonej z imac mowi ze nie mam wersji 64bit, i nie moge tego zainstalowac, wiec zainstalowalem wersje z macbook , ale podaczas instalacji wyskoczylo dwa razy ze nie mam przywilejow zeby wymaga instalowac dwoch serwisow i lipa.
A ja juz mam dosc zabawy z bootcamp, ja chce wrocic do osx, postawie sobie maszyne wirtualna i tyle, jak to zrobic???
Malo tego proba przeinstalowania bootcamp z plyty macbook wywala natychmiast komunikat o instalatorze windows co sie wlasnie polozyl.

---- Dodano 10-05-2008 o godzinie 07:31 ----
Musze gonic do pracy, ale mam pytanie/
Czy ja poprostu nie moge wsadzic plyty z Leopardem nacisnac jakas fajowa kombinacje klawiszy i zainstalowac wszsytko od nowo? czy tez takie fajne zeczy to tylko w durnym pececie mozna zrobic.

---- Dodano 10-05-2008 o godzinie 07:33 ----
Nie usunolem partycji osx, ona sobie dalej istnieje, zastanawia mnie tylko podzial na partycje bo na dysku zostaly dwie dziury jedna 150 mega druga bodajze 200, sa to mieejsca niespartycjonowane.

#4 Fakro

Fakro
  • 103 postów
  • SkądAustralia

Napisano 10 maja 2008 - 07:09

Zasobnik systemowy Boot Camp = Boot Camp Control Panel. Sprobuj tak : 1. Uruchom komputer trzymajac wcisniety klawisz "option" . 2. Zglosi Ci sie "startup manager" tam bedziesz mogl wybrac z ktorego systemu chcesz wystartowac. 3. Wybierz Macintosh HD i kiedy komputer wystartuje z OSX idz do Bootcamp assistant - potem wybierz “Create or remove a Windows partition” i kliknij Restore. :)

#5 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 10 maja 2008 - 18:35

Zasobnik systemowy Boot Camp = Boot Camp Control Panel.

Sprobuj tak :

1. Uruchom komputer trzymajac wcisniety klawisz "option" .
2. Zglosi Ci sie "startup manager" tam bedziesz mogl wybrac z ktorego systemu chcesz wystartowac.
3. Wybierz Macintosh HD i kiedy komputer wystartuje z OSX idz do Bootcamp assistant - potem wybierz “Create or remove a Windows partition” i kliknij Restore.

:)

dzięki,
wszystko wróciło do normy

#6 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 11 maja 2008 - 10:03

Włóż jeszcze płytkę leoparda na viście, to zainstaluje wszystkie stery do visty i wtedy będziesz miał też zakładkę bootcamp w panelu sterowania... Ale zainstaluj i tak, bo karta graficzna, dźwiękowa, sieciowa itp. (nawet bluetooth i iSight zainstaluje)

#7 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 11 maja 2008 - 11:45

Włóż jeszcze płytkę leoparda na viście, to zainstaluje wszystkie stery do visty i wtedy będziesz miał też zakładkę bootcamp w panelu sterowania... Ale zainstaluj i tak, bo karta graficzna, dźwiękowa, sieciowa itp. (nawet bluetooth i iSight zainstaluje)

pisałem ze to się nie chciało zainstalować, mówiło ze X64 nie może być zainstalowane na moim sprzęcie, ale teraz jest jeszcze lepiej , bo po wciśnięciu option pokazał się wybór systemów, oczywiście wybrałem osx.
Ten się uruchomił, i było dobrze, przy pomocy bootcamp zcalilem dysk, o dziwo eye tv zadziałał nawet z z hauppage vintv stick, gdzie producent mówił ze nie ma suportu do osx.
Wyłączyłem jak bozia przykazała komputer, a teraz rano odpalilem sprzeta i okazało się ze no bomba po prostu mam nie bootowalny sprzęt i muszę wsadzić coś co się zbootuje i kliknąć przycisk, wiec znowu restart + option tym razem już jest tylko do wyboru osx, klikam i działa, tylko co z ta pozostałością po wiście ?

---- Dodano 11-05-2008 o godzinie 19:26 ----
Kupilem Parallers i problem windowsa mam z glowy, co do dziwnego rozruchu, to poprostu wsadzilem plyte instalacyjna kliknalem ze chce zainstalowac, potem restart systemu, potem proba instalacji na partycji bootcamp, oczywiscie format do osx, potem instalator powiedzial ze plyta jest nieczytelna :). Wiec restart z wcisnietym przyciskiem do wyciagania plyty, tu juz system uruchomil sie normalnie.
Potem narzędzie dyskowe zęby osunąć partycje, następnie bootcamp zęby zcalic i po sprawie, Wszystko działa jak powinno.
Możliwe ze robiłem to jakąś okrężna droga ale się udało.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych