W czym Mac jest lepszy dla grafików i muzyków od PC?
Napisano 09 maja 2008 - 19:34
Napisano 09 maja 2008 - 19:42
Napisano 09 maja 2008 - 20:03
Napisano 09 maja 2008 - 20:32
Napisano 09 maja 2008 - 21:22
Napisano 10 maja 2008 - 11:04
Napisano 10 maja 2008 - 12:12
Co do muzyki to juz tylko mit. No moze fajniejszy system operacyjny od jakiegokolwiek Windowsa.
Na Maka jest Logic, ale to zaden cud, podobnych programow na peceta jest wiele, wielu ludzi tworzy/nagrywa muzyke na pecetach i jakos zyja Na Maku moze tez nieco stabilniej dzialaja karty muzyczne, ale tez bez przesadnej roznicy.
Natomiast jesli chodzi o palete oprogramowania muzycznego, np wirtualnych instrumentow czy efektow to Mak jest daleko w polu: na pecety wychodzi po prostu duzo wiecej softu i czesciej. I z tego co obserwuje, pecetowski soft ma nizsze ceny, bo i konkurencja jest wieksza.
Generalnie mit wyzszosci Maka na pecetem w dziedzinach tworczych ma swoje zrodlo jeszcze w czasach glebokiego PPC Wtedy faktycznie byla to roznica kolosalna, Maki rzadzily w studiach muzycznych i graficznych (pamietam poczatki formatu jpeg wersji 3 w latach 90, kiedy obrazek zapisany na jednym pececie mogl byc nieodczytany przez innego peceta, zaleznie od karty graficznej! musialem skany przenosic miedzy kompami i to byla mordega). Ale dzisiaj juz tak nie jest.
Gdybym ja to napisał, powiedziano by, że jestem wrogiem Apple.
Ale w pełni się zgadzam z kolegą.
Obecnie PeCety sprzętowo nie różnią sie już niczym od Maców, a z mojego doświadczenia wynika, że maki są nawet trochę w tyle. To ze względu na to, że nowości średnio pojawiają sie co kwartał, a linie produkcyjne maców są przestawiane najwyżej raz na rok.
Ale to co zawsze przyciągało ludzi do makówek, to system.
Napisano 10 maja 2008 - 13:25
Obecnie PeCety sprzętowo nie różnią sie już niczym od Maców, a z mojego doświadczenia wynika, że maki są nawet trochę w tyle. To ze względu na to, że nowości średnio pojawiają sie co kwartał, a linie produkcyjne maców są przestawiane najwyżej raz na rok.
Ale to co zawsze przyciągało ludzi do makówek, to system.
Koniec końców komputer to sprzęt + system, choć w naszej szerokości geograficznej słaba jest tego świadomość. Dla mnie akurat cykl produkcyjny w Apple to wielka zaleta, pogoń za nowościami, niesie za sobą problemy. Tutaj odbywa się to spokojnie i miarowo, na wybranie konfiguracji tracimy mniej czasu, możliwości popełniania błędu są mniejsze, bo i mniejsza jest ilość wariantów. Podział produktów jest jasny i przejrzysty. Dla mnie to OK, skończyły się czasy ślęczenia na forach czy to będzie działać z tym, ile wycisnę z tego, jak dopracowane są sterowniki do tego, czym różni się wersja płyty oznaczona jako XYZ od ZYX i tak dalej. Oczywiście istnieje ryzyko, bo ludzie często wymagają cudów tylko dlatego, że to Apple i kupują sprzęt zbyt słaby w stosunku do przeznaczenia.
Napisano 11 maja 2008 - 18:32
Napisano 11 maja 2008 - 19:22
Napisano 11 maja 2008 - 19:31
Napisano 12 maja 2008 - 09:28
jestem dumny z tego że jestem Mac userem
Ale jak mozna byc dumnyz z kawalka plastiku tj. rzeczy nabytej w sklepie, stojacej na polce?
Dumnym mozna byc z dyplomu uczelni, medalu w jakiejs dyscyplinie, z syna lub corki, z odnowienia WLASNORECZNIE starego Harleya-Davidsona itd itd, generalnie z jakis osiagniec, z czegos do czego sie doszlo praca czy wyrzeczeniami (nie dotyczy dzieci, bo jak do nich sie dochodzi to raczej powszechnie wiadomo z lekcji biologii i tzw. zycia a wyrzeczenia przychodza pozniej ).
Ale duma polegajaca na prostym zaplaceniu paru kafli za nowy, latwo dostepny w sklepach sprzet?
No to ja jestem dumny z bycia uzytkownikiem golarki na baterie znanej firmy
p.s to taki lekki letni post, sorry jesli ktos poczuje sie dotkniety
Napisano 12 maja 2008 - 09:35
Napisano 12 maja 2008 - 09:40
Napisano 12 maja 2008 - 12:15
P.S to ciagle letni watek...
P.S 2 Grzeczny, kawalek o literatach jest pyszny. I jak widac, wciaz na czasie
Napisano 13 maja 2008 - 20:24
Napisano 13 maja 2008 - 20:35
Napisano 13 maja 2008 - 20:40
Napisano 13 maja 2008 - 21:05
@Ruczaj: ja tu nie jestem dla zysku tylko dla utrzymania jakiegoś ładu i składu, a kolejny flejm Mac vs PC temu służyć nie będzie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych