Witam
Chcialbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, miec mp3 player oraz robic nim backup na systemie linux i/lub freebsd na PeCecie (USB2).
Pytanie brzmi: czy ktos podlaczal iPoda (photo) do linuxa i jak to dziala...
Czy jest od reki wykrywany i mozna go zamonotwac czy sa jakies problemy.
Z gory dzieki
iPod jako backup
Rozpoczęty przez
iAm
, 27 maj 2005 12:23
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 maja 2005 - 12:23
Napisano 27 maja 2005 - 17:57
iPoda Photo nie, ale iPoda Shuffle i iPoda Mini podlaczalem do Linuksa (czyli Photo powinien sie tak samo zachowywac)
Linux od razu rozpoznal urzadzenie jako dysk wymienny USB - "Vendor: Apple, Model: iPod, Type: Direct-access" (oczywiscie trzeba miec modul usb-storage i obsluge generic scsi w jadrze ), zamontowal sie bez problemu z pliku urzadzenia /dev/sd* i mozna bylo bez problemu stawiac na nim dowolny system plikow, dzielic na partycje, kopiowac dane z i na urzadzenie z predkosciami USB 2.0, slowem wszystko to co z normalnym dyskiem wymiennym
Jak masz ochote szybko zjarac sobie te piekna maszynke (maksymalna liczba cykli "nieco" nizsza, niz dla dysku twardego) to mozna sobie nawet na iPodzie postawic OS'ka
jednakze nie ma (albo po prostu nie znalazlem) dobrego oprogramowania, ktore by ladnie wspolpracowalo z iPodem jako odtwarzaczem mp3 :? a nagranie plikow jak na zwykly dysk wymienny nie daje rezultatow, bo iPod musi miec wszystko zaksiegowane w plikach ustawien (czy czym tam...) :x
Reansumujac, dysk wymienny dla Linuksa, mp3 player dla OSX'a - nie ma sprawy
Linux od razu rozpoznal urzadzenie jako dysk wymienny USB - "Vendor: Apple, Model: iPod, Type: Direct-access" (oczywiscie trzeba miec modul usb-storage i obsluge generic scsi w jadrze ), zamontowal sie bez problemu z pliku urzadzenia /dev/sd* i mozna bylo bez problemu stawiac na nim dowolny system plikow, dzielic na partycje, kopiowac dane z i na urzadzenie z predkosciami USB 2.0, slowem wszystko to co z normalnym dyskiem wymiennym
Jak masz ochote szybko zjarac sobie te piekna maszynke (maksymalna liczba cykli "nieco" nizsza, niz dla dysku twardego) to mozna sobie nawet na iPodzie postawic OS'ka
jednakze nie ma (albo po prostu nie znalazlem) dobrego oprogramowania, ktore by ladnie wspolpracowalo z iPodem jako odtwarzaczem mp3 :? a nagranie plikow jak na zwykly dysk wymienny nie daje rezultatow, bo iPod musi miec wszystko zaksiegowane w plikach ustawien (czy czym tam...) :x
Reansumujac, dysk wymienny dla Linuksa, mp3 player dla OSX'a - nie ma sprawy
Napisano 27 maja 2005 - 23:25
A mnie się ostatnio spodobał właśnie shuffle, zwłaszcza że straciłem ostatnio pendrive'a :cry: i chciałbym żeby ipod mi go zastąpił (widziałem w empiku, rozmiary się zgadzją, tylko bałem się pytać sprzedawców o cokolwiek bo mam dziwne obawy co do ich stanu wiedzy) czyli żeby działał jako dysk wymienny pod windą bez dodatkowych sterowników. Instrukcja jest pod względem takich informacji bezużyteczna (zainstaluj itunes i to wszystko), ale skoro pod linuxem się da :?: czy ktoś coś wie na ten temat :?:
Napisano 27 maja 2005 - 23:29
Shuffle jako PenDrive ładnie śmiga tak pod Windowsem jak i Linuxem, pod OS X to oczywiście oczywiste
Napisano 27 maja 2005 - 23:52
Mój błąd, trzeba było nie zaglądać do manuala tylko do [URL=http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=300657]faq[/URL]
No to chyba biorę, zobaczę czy zakocham się w produktach Apple
No to chyba biorę, zobaczę czy zakocham się w produktach Apple
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych