Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

kompresja Divx do .mp4 i objętość?!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 03 maja 2008 - 11:10

Witam! Chciałem przekonwertować do iphone pare filmów. Użyłem lenogo video to iphone oraz cucusoft ultimate video +dvd suite converter (sprawdziłem kilkanaście innych, ale te najbardziej przypadły mi do gustu) Bardzo się zdziwiłem gdy 700MB film po przekonwertowaniu na .mp4 (h.264 i mpeg4) zajmował.........770MB!!!!! Jak to jest możliwe że 2x mniejsza rozdzielczość, duużo lepszy codec-bo podobno h.264 jest jednym z lepszych i zajmuje więcej niż oryginał!!!! Kiedyś do filmów na PC używałem .rmvb, wszyscy go mieszali z błotem tylko że z 700MB kompresował do 350 i to z świetną jakością i rozdzielczością dla 19" a nie 3.5"!!! Mógł by mi to ktoś wyjaśnić? Czym kompresujecie, jakie parametry ustawiacie? Ile powinien zajmować film dla itelefonu? Pozdrawiam

#2 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 maja 2008 - 18:19

bo rmvb to jest totalne g*, jezeli chodzi o jakosc. ten kodek "wyplukuje" wszystkie szczegoly zeby przy diuzej kompresji film wygladal jako-tako. ale nie o tym mialem... jest takie cos co sie nazywa bitrate. nie ma to nic wspolnego z rozdzielczoscia i odpowiada za wielkosc pliku. dokladniej za to ile maksymalnie moze zajmowac sekunda filmu. stad jjednostka kb/s (kbps). konwertery, ktore sa kiepskie uzywaja duzego bitrate zeby film wygladal znosnie. polecam uzyc jakiegos rozsadnego konwertera. z zasady te platne sa kiepskie, zeby tego nie okreslic dosadniej. polecam uzyc jakiegokolwiek darmowego konwertera wspomnianego na forum. efekt bedzie lepszy, rozmiar pliku mniejszy i nie trzeba za to placic. przykladowe - handbrake, ipodme, videora itd. ps1 jezeli chcesz cos ma jakis konkretny system operacyjny to zaznacz to przy pisaniu posta. ps2 jezeli plik wciaz bedzie zbyt duzy to pokombinuj ze zmniejszeniem parametry bitrate przy konwersji. optymalne wartosci mozesz znalezc sam albo poszukac na fiorum. zamieszczalem je wielokrotnie w dziale ipoda/itunes.

#3 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 04 maja 2008 - 18:46

ufff wreszcie doczekałem się jakiejś odpowiedzi:] ja bym nie powiedział że rmvb jest gówniany, bo często nie mogłem odróżnić go od oryginału, a po przerobieniu na mp4 .h264 nie nadawało sie do oglądania na kompie i zajmowało więcej niż divx!! wiem że jest bitrate. ale już samo przekonwertowanie codekiem h.264 i zmniejszenie rozdzielczości powinno dać 2x mniejszy plik wyjściowy!!! bo jak ściągne bitrate (standardowo daje tyle co źródło-1200Kbps) to nawet na iphone będzie to widoczne:(- na ile polecasz ustawić? Chociaż jak już pisałem wcześniej-uważam że sama kompresja bez zmniejszania bit rate powinna być wystarczająca żeby zmniejszyć rozmiar... hmm myślisz że dany program ma wpływ na rozmiar? myślałem że tylko codec i ustawienia parametrów. Te programy które wymieniłem najbardziej mi przypadły do gustu-były bez problemowe, a ściągnąłem kilkanaście w tym ipodme (któy prawie żadnych opcji nie miał i nawet nie pamiętam czy dobrze działał) a vdeora jak zaczynałem kompresje to wyskakiwał jakiś nieznany błąd:/ Prosze napisz jeszcze raz-bo jak zaczne szukać po forum to potrwa pare godzin a i tak nie będe miał jednej konkretnej odpowiedzi. aha i przepraszam że nie wspomniałęm o systemie- XP aha2. iphone obsługuje też inne formaty? jak jest z kompresją do .mov, avi i innych które otdtwarza ten telefon?

#4 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 maja 2008 - 17:46

ja bym nie powiedział że rmvb jest gówniany, bo często nie mogłem odróżnić go od oryginału, a po przerobieniu na mp4 .h264 nie nadawało sie do oglądania na kompie i zajmowało więcej niż divx!!

a) juz "orginal" byl dupnej jakosci lub przy odtwarzaniu "orginalu" zastosowane byly rozne "ulepszacze" w rodzaju agresywnego deblockingu rozsmarowujace obraz tak samo jak realmedia.
B) inny kodek, inne ustawienia kodeka, itd. nie mozna tak porownywac nawet jezeli sie jest obeznanym z tematem i wie co sie robi przy kompresji.

wiem że jest bitrate. ale już samo przekonwertowanie codekiem h.264 i zmniejszenie rozdzielczości powinno dać 2x mniejszy plik wyjściowy!!!

to wlasnie swiadczy, ze nie wiesz co to jest bitrate.
rozmiar = czas trwania * bitrate
koniec i kropka.

bo jak ściągne bitrate (standardowo daje tyle co źródło-1200Kbps) to nawet na iphone będzie to widoczne:(- na ile polecasz ustawić?

najpierw piszesz ze nie odrozniasz materialu skompresowanego realmedia od orginalu a za chwile cos takiego? wiesz ze to sie kupy nie trzyma? :)
jak skompresujesz cokolwiek z takim samym bitrate (zakladam ze nie bedziesz specjalnie dobieral nieodpowiednich ustawien) to roznice powinny byc marginalne. tym bardziej jezeli kompresujesz cos do mniejszej rozdzielczosci mozesz odpowiednio zmniejszyc bitrate. (nawiasem mowiac "roznica" bedzie miedzy tym samym filmem odtwarzanym na komputerze na monitorze crt a na kiepskiej jakosci wyswietlaczu z iphone. ale to jest kwestia wyswietlacza a nie kompresji.)

Chociaż jak już pisałem wcześniej-uważam że sama kompresja bez zmniejszania bit rate powinna być wystarczająca żeby zmniejszyć rozmiar...

juz napisalem jak to jest.

hmm myślisz że dany program ma wpływ na rozmiar? myślałem że tylko codec i ustawienia parametrów.

implementacja kodeka ma ogromny wplyw. np ta sama opcja standardu mpeg4 jest zupelnie inaczej zrobiona w divx i w xvid, co przez dlugi czas powodowalo ze xvid dawal znacznie lepsza jakosc kompresji (teraz divx dogania). do tego ilosc opcji ktore rozne programy pokazuja uzytkownikowi jest zazwyczaj mocno ograniczona, a "za kulisami" sa ogromne roznice w tych niedostepnych opcjach. generalnie zachecam do uzywania programow opartych na implementacji ffmpeg, np ipodme. akurat ten program ma gotowe optymalne ustawienia. bo i tak roznicy na ekranie iphpne sie nie zobaczy. chyba ze bedziesz sie przygladal pikselom a nie ogladal film.

na przyklad tutaj walkowalem cos podobnego:
http://www.myapple.p...ania-filmu.html

iphone obsługuje też inne formaty? jak jest z kompresją do .mov, avi i innych które otdtwarza ten telefon?

"formaty" raczej. to co odtwarza sprzet apple to jest wlasciwie niezmienne od kilku lat i jest to baaardzo waski zakres kodekow + ich ustawien. np szumna nazwa h264 to starannie dobrane ustawienia tego kodeka nie spotykane nigdzie poza wideo przygotowanym specjalnie na sprzet apple. mpeg4 jest tak samo okrojone. a czy zapakujesz to do mov czy mp4 (m4v to dokladnie to samo co mp4 tylko rozszerzenie jest inne) nie ma znaczenia. w srodku pliku musi byc wideo skompresowane z jedynymi slusznymi ustawieniami, ktore sa jednakowe dla obu rozszerzen.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych