kompresja Divx do .mp4 i objętość?!
Napisano 03 maja 2008 - 11:10
Napisano 04 maja 2008 - 18:19
Napisano 04 maja 2008 - 18:46
Napisano 05 maja 2008 - 17:46
a) juz "orginal" byl dupnej jakosci lub przy odtwarzaniu "orginalu" zastosowane byly rozne "ulepszacze" w rodzaju agresywnego deblockingu rozsmarowujace obraz tak samo jak realmedia.ja bym nie powiedział że rmvb jest gówniany, bo często nie mogłem odróżnić go od oryginału, a po przerobieniu na mp4 .h264 nie nadawało sie do oglądania na kompie i zajmowało więcej niż divx!!

to wlasnie swiadczy, ze nie wiesz co to jest bitrate.wiem że jest bitrate. ale już samo przekonwertowanie codekiem h.264 i zmniejszenie rozdzielczości powinno dać 2x mniejszy plik wyjściowy!!!
rozmiar = czas trwania * bitrate
koniec i kropka.
najpierw piszesz ze nie odrozniasz materialu skompresowanego realmedia od orginalu a za chwile cos takiego? wiesz ze to sie kupy nie trzyma?bo jak ściągne bitrate (standardowo daje tyle co źródło-1200Kbps) to nawet na iphone będzie to widoczne:(- na ile polecasz ustawić?

jak skompresujesz cokolwiek z takim samym bitrate (zakladam ze nie bedziesz specjalnie dobieral nieodpowiednich ustawien) to roznice powinny byc marginalne. tym bardziej jezeli kompresujesz cos do mniejszej rozdzielczosci mozesz odpowiednio zmniejszyc bitrate. (nawiasem mowiac "roznica" bedzie miedzy tym samym filmem odtwarzanym na komputerze na monitorze crt a na kiepskiej jakosci wyswietlaczu z iphone. ale to jest kwestia wyswietlacza a nie kompresji.)
juz napisalem jak to jest.Chociaż jak już pisałem wcześniej-uważam że sama kompresja bez zmniejszania bit rate powinna być wystarczająca żeby zmniejszyć rozmiar...
implementacja kodeka ma ogromny wplyw. np ta sama opcja standardu mpeg4 jest zupelnie inaczej zrobiona w divx i w xvid, co przez dlugi czas powodowalo ze xvid dawal znacznie lepsza jakosc kompresji (teraz divx dogania). do tego ilosc opcji ktore rozne programy pokazuja uzytkownikowi jest zazwyczaj mocno ograniczona, a "za kulisami" sa ogromne roznice w tych niedostepnych opcjach. generalnie zachecam do uzywania programow opartych na implementacji ffmpeg, np ipodme. akurat ten program ma gotowe optymalne ustawienia. bo i tak roznicy na ekranie iphpne sie nie zobaczy. chyba ze bedziesz sie przygladal pikselom a nie ogladal film.hmm myślisz że dany program ma wpływ na rozmiar? myślałem że tylko codec i ustawienia parametrów.
na przyklad tutaj walkowalem cos podobnego:
http://www.myapple.p...ania-filmu.html
"formaty" raczej. to co odtwarza sprzet apple to jest wlasciwie niezmienne od kilku lat i jest to baaardzo waski zakres kodekow + ich ustawien. np szumna nazwa h264 to starannie dobrane ustawienia tego kodeka nie spotykane nigdzie poza wideo przygotowanym specjalnie na sprzet apple. mpeg4 jest tak samo okrojone. a czy zapakujesz to do mov czy mp4 (m4v to dokladnie to samo co mp4 tylko rozszerzenie jest inne) nie ma znaczenia. w srodku pliku musi byc wideo skompresowane z jedynymi slusznymi ustawieniami, ktore sa jednakowe dla obu rozszerzen.iphone obsługuje też inne formaty? jak jest z kompresją do .mov, avi i innych które otdtwarza ten telefon?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych