Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP - nierówne podświetlenie, prośba o rady !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 brzekupl

brzekupl
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 10:04

Witam wszystkich - jest to mój pierwszy post na tym foum więc na wstpie chciał bym się przywitac. Mam mały problem, kilka dni temu kupilem MacBook'a Pro 15,4" z procesorem intela 2,4 i matowym wyświetlaczem. Jest to mój pierwszy Mac więc dopiero się go uczę ale mam pewien problem. Mianowicie mam wrażenie że podświetlenie matrycy jest nie równe. Góra ekranu świeci jaśniej i wyrażniej niż dól, widac to nawet podczas przeciągania przeciągania palety z góry na dół. Mniej więcej od połowy ekranu spada jasnośc, i kontrast, biel palety zaczyna uciekac w szarości i kolory nie sa tak wyraźne jak na górze ekranu. Nie jest to również problemem kąta widzenia bo efekt ten jest zaóważalny nawet wtedy gdy odchylilem monitor w rózne strony. Nie jest to oczywiscie potforna różnica jasności ale jest widoczna. Mam do was pytanie czy ktoś miał może podobny problem ? jestem jeszcze zielony w temacie Maca więc może można jakoś wykonac reset jakich ustawień i byc może to cos pomoże. Komputer kupilem w czwartek więc ma zaledwie kilka dni i nie wyobrażam sobie ciągac go po serwisach, poza tym jest mi potrzebny do pracy. Mam nadzieje że jeśli nie da się z tym nic zrobic z poziomu użytkownika to będzie możliwośc wymiany tego sprzętu jeśli to wada fabryczna. No chyba że to nierówne podświetlenie to przypadłośc wszystkich maców ale nie wydaje mi się. Będę wdzięczny za jkaieś rady, Pozdrawiam, Daniel

#2 radek-wawa

radek-wawa
  • 183 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 10:25

Jak ono jest nierówne to podświetlanie ? w narożnikach ciemniej, czy pasy pionowe ciemniejsze ? Niezależnie od tego nie powinno takich mankamentówo być Ale to co opisałeś może wynika z nieprzyzwyczajenia do pracy na laptopie - masz tutaj inny kąt patrzenia i spróbuj sobie głową trochę pomachać ;) Nie wiem gdzi emieszkasz ale gdybyś się zdecydował że to jednak usterka: SAD na ulicy mangalia w Warszawie - mają serwis - na dole przemiłe panie są za szklanym okienkiem wejdz i uprzejmie (bardzo uprzejmie musisz to powiedziec) powiedz o tym co Cie trapi - panie obejrzą, wezwą na dół speca, spec się wyrazi - jesli będą probowali Ci zbyć powiedz że pracujesz w grafice i coś takego Ci przeszkadza w pracy - że tak nie może być. Jesli nie będzie tego dnia części na wymianę to zapisza Twoje dane, to że zapiszą nie obliguje ich do niczego - do mnei nawet nie zadzwonili a że matrycę mi sprowadzili dowiedziałem się 4 miesiące po tym jak ona dotarła ze stanów. więc musisz do nich dzwonic i sie naprzykrzać, szybciej to zrobią. Nierówne podświetlanie nie jest normalne, ale zdarza się niestety w wielu MBP

#3 RaG3

RaG3
  • 33 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 10:29

Najpierw zainstaluj wszystkie update'y z software update, choć szczerze wątpię żeby to cokolwiek pomogło. Jeżeli masz możliwość to przejdź się z laptopem do iSpota bądź innego sklepu gdzie są wystawione MBP i porównaj ekrany. Jeżeli różnica będzie wyraźnie zauważalna to polecam pójść do sklepu gdzie kupiłeś i przy pomyślnych wiatrach wymienią na nowy. Bo jak nie to tylko serwis. Warto też zaznaczyć, że żaden LCD nie jest podświetlony idealnie równomiernie, niektórzy są na to bardziej wrażliwi a inni mniej... Ale możliwe, że Twój odbiega od norm i podlega wymianie. Życzę powodzenia.

#4 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 kwietnia 2008 - 10:34

Niestety większość nowych wersji MB Pro z Multi Touchem posiada tą dolegliwość (ImageShack - Hosting :: mg2729smallnx2.jpg) jest to kwestia softowa a nie sprzętowa tak przynajmniej twierdzi większość na oficjalnym forum Appla Apple - Support - Discussions - Strange vertical stripes ...

#5 radek-wawa

radek-wawa
  • 183 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 10:59

ten obrazek to już chyba ekstremalny przypadek :D

#6 brzekupl

brzekupl
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 13:00

Serdeczne dzięki za szybkie odpowiedzi. Faktycznie ten obrazek to ekstremalny przypadek. U mnie wygląda to tak że jasnośc wyświetlacza spada u dołu matrycy ( jasnośc spada płynnie jak by zastosowaał przyciemniający gradient:) ). Góra świeci wyraźniej i czyściej niż dół. Im bliżej dołu tym ciemniej, oczywiście tak jak wspominałem różnica nie jest ograomna ale widoczna i przyznam że mi przeszkadza. Nigdy nie zaóważyłem czegoś takiego nawet na laptopie. Mam 70 km do warszawy i własnie w warszawie kupiłem laptopa w Cortlandzie. Jeśli chodzi o soft to zciągnełem ze strony apple update do wersji 10.5.2 a na płycie z komputerem dostałem wersję 10.5 Jutro zadzwonię do nich i zobaczę co mi na to poradzą, mam nadzieje że nie będzie oporów z wymianą bo widac to jego wrodzona wada a nie chciał bym żeby kilku dniowy komputer błąkał się nie wiadomo ile po serwisach. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam, Daniel

#7 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 22:55

Niestety większość nowych wersji MB Pro z Multi Touchem posiada tą dolegliwość (ImageShack - Hosting :: mg2729smallnx2.jpg) jest to kwestia softowa a nie sprzętowa tak przynajmniej twierdzi większość na oficjalnym forum Appla Apple - Support - Discussions - Strange vertical stripes ...

Czasem jest to kwestia oprogramowania, czasem sprzętu. U mnie było to drugie.

#8 brzekupl

brzekupl
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2008 - 13:39

"mls" - mogl byś opisac jak wyglądał twój przypadek ? (w tym sensie że, czy wyglądało to tak jak u mnie np. że dól świecił trochę słabiej) napisaleś że problemem była kwestia sprzętowa ale jak wyglądał problem ? Pytam z tego względu że dzwoniłem w tej sprawie do serwisu i powiedziano mi że niestety male różnice będą, góra będzie wyglądac trochę jasniej i żywiej niż dól z tego wzdlędu że matryce te posiadają jednostronne podświetlenie i to problem wynikający z tego powodu (w dużych monitorach np. graficznych są 2 źródła światła). Powiedzieli że te małe różnice są we wszystkich MBP. Powiedzieli jeszcze że matryca po dłuższym czasie użytkowania moze sie jeszcze trochę ustabilizowac. Dlatego chciał bym wiezdiec czy u Ciebie różnica również była drobna i to naprawili czy miałeś raczej bardziej "ekstremalny" przypadek.

#9 dick.advocaat

dick.advocaat
  • 93 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 28 kwietnia 2008 - 13:47

Daniel może po prostu zrób zdjęcie..

#10 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2008 - 19:05

Już o tym pisałem na MyApple, wrzucałem też link do zdjęcia, ale się powtórzę - DSCF7337 on Flickr - Photo Sharing!
Oczywiście, po wymianie matrycy na razie jest ok.

#11 brzekupl

brzekupl
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2008 - 20:59

Dzięki za podesłanie linka, jestem nowy na tym forum i mimo że szukałem nie znalazłem Twojego wcześniejszego posta w tej sprawie, tak wiec dzięki za ponowne wklejenie.

U mnie wygląda to inaczej. chodzi poprostu o różnicę jasności między górą a dolem. Wrzucam linki do 3 zdjec które zrobiłem.

( Nie zwracajcie uwagi na szum i "kratownicę" która powstała przy robieniu cyfra na wysokiej czółości ;) chodzi tylko o różnicę jasności poza tym ekran jest czysty )

Na tych zdjeciach widac o jaką różnicę jasności mi chodzi. Najlepiej widac ją na jednolitym tle, na pełnoekranowym zdjęciu już tak nie rzuca się w oczy. Na pierwszym i drugim zdjeciu zrobiłem sam pulpit zmieniłem tylko trochę kąt patrzenia na monitor. Na trzecim zdjęciu natomiast otworzyłem 2 palety. Widac na nich różnicę jasności bieli.

[url=http://img113.imageshack.us/my.php?image=mg6830al5.jpg]ImageShack - Hosting :: mg6830al5.jpg[/url]
[url=http://img113.imageshack.us/my.php?image=mg6834dp4.jpg]ImageShack - Hosting :: mg6834dp4.jpg[/url]
[url=http://img183.imageshack.us/my.php?image=mg6836ok6.jpg]ImageShack - Hosting :: mg6836ok6.jpg[/url]

I teraz moje pytanie jest takie, czy taka różnica jest normalna ? czy odbiega już od normy. Jeśli odbiega spakuję komputer i pojadę do serwisu. NIe mam niestety nikogo pod ręką u kogo mógł bym porównac ekran z jego MBP.

Będe wdzięczny za wasze sugestie.
Pozdrawiam,
Daniel

#12 pirat-ust

pirat-ust
  • 345 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 08 sierpnia 2008 - 10:27

odświeżam wątek ale zrobie wszystko żeby każdy kogo znam już nie kupował maka - mówię zo to był mój pierwszy i ostatni mak to jest przegięcie jakie gówno oni robią ja mam ten jak to nazwaliście ekstremalny przypadek to przegięcie jest.

---- Dodano 08-08-2008 o godzinie 09:37 ----
sorry za bardzo się wyrwałam bo miałam tak po archiwizowaniu time capsule - przez noc i jk wyłączyłem i włączyłem to już równo świeci
możecie kupować.:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych