Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Text mate i iso latin-2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 26 kwietnia 2008 - 21:33

Siema jak wymóc na TextMate zastosowanie iso latin-2? Mam trochę kodu w tym i trudno mi to jakoś zastąpić, a TextMate na siłę chce mi wcisnąć UTF-8. Jest jakiś sposób? Wersja oczywiście najnowsza. z góry dziękuję pozdrawiam Klimer

#2 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 kwietnia 2008 - 22:05

Nie wiem jak to jest w najnowszej, ale żadna wersja którą kojarzę nie obsługuje kodowania latin2 (iso-8859-2). Dlatego poza TextMate korzystam jeszcze czasem z natywnego Coda lub javowego jEdit'a. Ale wszystkie projekty obecnie tworzę tylko w unikodzie, więc na szczęście coraz mniej mam tego wachlowania edytorami...

#3 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 26 kwietnia 2008 - 22:17

dzięki! pozbyłem się już textmate i ściągnąłem Coda. zobaczymy co z tego wyjdzie. jak będzie pasował to go kupię i będę miał nareszcie spokój :)

#4 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 27 kwietnia 2008 - 02:28

....korzystam jeszcze czasem z natywnego Coda lub javowego jEdit'a....

Dla nieznających jEdita - to naprawdę niesamowity edytor. Z kilkoma pluginami może zrobić dosłownie wszystko. I prawdę mówiąc ma tylko jedną wadę - jest w javie ale na MBP 2.4 da się to przeżyć, używam go jako podstawowego edytora (gdy chce coś pisać). Do podejrzenia na szybko jakiegoś pliku zostałem przy TextEdit.

#5 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 27 kwietnia 2008 - 22:01

a jakiś prosty, darmowy edytor z iso latin-2 ? właściwie obecnie zależy mi jedynie na kolorowaniu składni :) Coda jest fajna ale nie wykorzystam tego programu w takiej mierze, jak go stworzono :)

#6 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 22:47

Dla nieznających jEdita - to naprawdę niesamowity edytor. Z kilkoma pluginami może zrobić dosłownie wszystko. I prawdę mówiąc ma tylko jedną wadę - jest w javie ale na MBP 2.4 da się to przeżyć, używam go jako podstawowego edytora (gdy chce coś pisać). Do podejrzenia na szybko jakiegoś pliku zostałem przy TextEdit.

Z jEdita korzystam tylko na windowsach, jako że interfejs makowy owego programu zajmuje jak dla mnie za dużo miejsca na ekranie :) Niemniej jednak edytor jest rewelacyjny, i wolę go dużo bardziej niż np. eclipse...

#7 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 28 kwietnia 2008 - 22:14

Klimer: a TextWrangler?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych