Cześć
Mam duży problem ze skonfigurowaniem drukarki wielofunkcyjnej ze skanerem HP PhotoSmart C4380, która ma możliwość działania przez WiFi.
W domu mam PieCa z WinXP, Macbooka z Leopardem ( zaktualizowany ), router WiFi LinkSysa i nieszczęsną drukarkę HP C4380
Przy wielkiej pomocy Pana z infolinii HP udało mi się skonfigurować WinXP żeby łączył się z drukarką poprzez WiFi i działa bez zarzutu. Trzeba było zmienić port z którego korzysta drukarka oraz ustawić ją w trybie online.
Z Macbookiem było rochę inaczej ... zainstalowałem sterowniki + łata na Leo, podłączyłem kablem - działa. Próbowałem przez Wifi i ... i tu robi się trochę dziwnie, ponieważ skaner działa, a drukarka nic. Udało mi się tylko wydrukować pierwszy rząd strony testowej po czym urządzenie przestaje działać - można anulować zadanie i nic po za tym ...
POMOCY! bo zdążyłem już pokłócić się z dziewczyną, zmarnować wiele godzin i nabić trochę złotówek z okazji dzwonienia na infolinię HP.

Problem z HP C4380 przez WiFi
Started by
maciejmach
, 25 Apr 2008 12:34
6 replies to this topic
Posted 25 April 2008 - 12:34
Posted 19 June 2008 - 23:02
Nikt nie zna odp?:>
ja np tez nuie moge polaczyc tej drukarki przez wi fi do mojego iMaca, sterowniki zaktualizowane, ale to polowa problemu, w ogole nie skanuje mi... nie kopjuje itd itd... chyba pojade na reklamace, ale jakies propozycje co do wi fi?
Posted 10 October 2008 - 11:18
witam
też kupiłem tą "wspaniałą" drukarkę. Mam w biurze sieć przez Airporta expresa i w żaden sposób nie potrafię podłączyć urządzenia do mojej sieci (oczywiście bezprzewodowo, bo przez usb działa, a w Airporcie mam wpiętą inną drukarkę). Czy może ktoś to już rozpracował ?
W wyszukiwaniu sieci widzę swoją sieć oraz niezależnie urządzenie HP ze swoją siecią - jak sprawić aby znalazło się w mojej sieci ???
Pozdrawiam
PYRZU
Posted 23 October 2008 - 22:57
no jak udalo sie komus,bo ja dzis ja kupilem(ten sam model) i mam ten sam problem ...nie wiem jak ja polaczyc z MBP przez wifi...
Posted 27 October 2008 - 14:21
dostałem następującą odpowiedź od sprzedawcy:
Problem opisany jest tutaj
Apple - Support - Discussions - Success setting up HP Photosmart C4380 ...
należy ściągnąć nowe sterowniki:
Http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=mp-55604-3&lc=en&cc=us&lang=en&os=219&product=3221646&dlc=en
i nie należy podłaczać drukarki przed zainstalowaniem sterowników
Kolejny sposób to nie instalowanie żadnych sterowników,
należy wejść w Programy/Narzędzia/Narzędzia AirPort należy wejść w to urządzenie Airport i tam w zaawansowanych powinno wykryć tą drukarkę
Ten drugi sposób nie jest przetestowany gdyż nie mamy do dyspozycji Airport Express ani owej drukarki.
...niestety jeszcze nie rozwiązałem problemu...
Problem opisany jest tutaj
Apple - Support - Discussions - Success setting up HP Photosmart C4380 ...
należy ściągnąć nowe sterowniki:
Http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=mp-55604-3&lc=en&cc=us&lang=en&os=219&product=3221646&dlc=en
i nie należy podłaczać drukarki przed zainstalowaniem sterowników
Kolejny sposób to nie instalowanie żadnych sterowników,
należy wejść w Programy/Narzędzia/Narzędzia AirPort należy wejść w to urządzenie Airport i tam w zaawansowanych powinno wykryć tą drukarkę
Ten drugi sposób nie jest przetestowany gdyż nie mamy do dyspozycji Airport Express ani owej drukarki.
...niestety jeszcze nie rozwiązałem problemu...
Posted 27 November 2008 - 21:29
Witam
Przeglądając forum natknąłem się na ten wątek i jeśli nie rozwiązaliście jeszcze tego problemu to aby tchnąć w Was trochę nadzieji u mnie ta drukarka chodzi po WiFi z 2 maczkami i toshibą z windą już kwartał bez problemów.
Instalowałem na windzie zgodnie z instrukcją i wszystko jest o'k. Na maczkach natomiast instrukcję wyrzućcie do kosza.
Jeśli macie zainstalowaną drukarkę to ja odinstalujcie.
Przersetujcie maczka (uruchom ponownie).
Włóżcie płytę instalacyjną i postępujcie intuicyjnie podając niezbędne dane typu bonjur, sieć itp.
Jeśl macie airport włączony nie podłączajcie kabla USB do pobrania danych sieciowych tylko idźcie dalej do zakończenia instalacji. (podłączenie kabla USB u mnie poskutkowało rozjechaniem sieci i przejściem z trybu infrastructure na ad hoc co mnie nie zadowalało).
Ponownie uruchomcie kompa i w preferencjach systemowych sprawdźcie drukarkę.
Powinno być o'k.
PS. sorki ale ponieważ robiłem to 3 miechy temu i nie zabardzo dało mi w kość to nie pamiętam wszystkich następujących po sobie kroków).
Posted 29 November 2008 - 18:59
faktycznie - instrukcję można od razu wyrzucić.
Cały proces jest banalny choć piszę to teraz, gdy już wszystko działa:
- instalujemy drivery i programy z płyty
- podpinamy drukarkę, która pojawia się w menu drukarek jako drukarka USB
- z programu HP lub przez przeglądarkę wchodzimy w ustawienia sieciowe drukarki (w wifi trzeba przejść do sieci dukarki - sieć hpsetup)
- w ustawieniach sieci hpsetup wchodzimy w zakładkę advanced i przełączmy sie z ustawień adhoc na ustawienia sieci - na samej górze wpisujemy nazwę naszej sieci domowej a poniżej hasło dostępu)
- dalej zatwierdź i następuje zmiana ustawień a my z powrotem przełączamy się na naszą sieć wifi
- drukarkę wypinamy z usb
- w ustawieniach drukarek powinna pojawić się nowa drukarka widoczna jako bonjur, drukarkę usb można usunąć... i tyle
niby nic takiego, ale gdzie tu prosta konfiguracja plug & play ?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users