Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z HP C4380 przez WiFi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciejmach

maciejmach
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 kwietnia 2008 - 12:34

Cześć Mam duży problem ze skonfigurowaniem drukarki wielofunkcyjnej ze skanerem HP PhotoSmart C4380, która ma możliwość działania przez WiFi. W domu mam PieCa z WinXP, Macbooka z Leopardem ( zaktualizowany ), router WiFi LinkSysa i nieszczęsną drukarkę HP C4380 Przy wielkiej pomocy Pana z infolinii HP udało mi się skonfigurować WinXP żeby łączył się z drukarką poprzez WiFi i działa bez zarzutu. Trzeba było zmienić port z którego korzysta drukarka oraz ustawić ją w trybie online. Z Macbookiem było rochę inaczej ... zainstalowałem sterowniki + łata na Leo, podłączyłem kablem - działa. Próbowałem przez Wifi i ... i tu robi się trochę dziwnie, ponieważ skaner działa, a drukarka nic. Udało mi się tylko wydrukować pierwszy rząd strony testowej po czym urządzenie przestaje działać - można anulować zadanie i nic po za tym ... POMOCY! bo zdążyłem już pokłócić się z dziewczyną, zmarnować wiele godzin i nabić trochę złotówek z okazji dzwonienia na infolinię HP.

#2 maya

maya
  • 99 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:02

Nikt nie zna odp?:> ja np tez nuie moge polaczyc tej drukarki przez wi fi do mojego iMaca, sterowniki zaktualizowane, ale to polowa problemu, w ogole nie skanuje mi... nie kopjuje itd itd... chyba pojade na reklamace, ale jakies propozycje co do wi fi?

#3 pyrzu

pyrzu
  • 45 postów
  • SkądZABRZE

Napisano 10 października 2008 - 11:18

witam też kupiłem tą "wspaniałą" drukarkę. Mam w biurze sieć przez Airporta expresa i w żaden sposób nie potrafię podłączyć urządzenia do mojej sieci (oczywiście bezprzewodowo, bo przez usb działa, a w Airporcie mam wpiętą inną drukarkę). Czy może ktoś to już rozpracował ? W wyszukiwaniu sieci widzę swoją sieć oraz niezależnie urządzenie HP ze swoją siecią - jak sprawić aby znalazło się w mojej sieci ??? Pozdrawiam PYRZU

#4 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 października 2008 - 22:57

no jak udalo sie komus,bo ja dzis ja kupilem(ten sam model) i mam ten sam problem ...nie wiem jak ja polaczyc z MBP przez wifi...

#5 pyrzu

pyrzu
  • 45 postów
  • SkądZABRZE

Napisano 27 października 2008 - 14:21

dostałem następującą odpowiedź od sprzedawcy:

Problem opisany jest tutaj
Apple - Support - Discussions - Success setting up HP Photosmart C4380 ...

należy ściągnąć nowe sterowniki:
Http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=mp-55604-3&lc=en&cc=us&lang=en&os=219&product=3221646&dlc=en
i nie należy podłaczać drukarki przed zainstalowaniem sterowników

Kolejny sposób to nie instalowanie żadnych sterowników,
należy wejść w Programy/Narzędzia/Narzędzia AirPort należy wejść w to urządzenie Airport i tam w zaawansowanych powinno wykryć tą drukarkę

Ten drugi sposób nie jest przetestowany gdyż nie mamy do dyspozycji Airport Express ani owej drukarki.

...niestety jeszcze nie rozwiązałem problemu...

#6 Camel

Camel
  • 26 postów

Napisano 27 listopada 2008 - 21:29

Witam Przeglądając forum natknąłem się na ten wątek i jeśli nie rozwiązaliście jeszcze tego problemu to aby tchnąć w Was trochę nadzieji u mnie ta drukarka chodzi po WiFi z 2 maczkami i toshibą z windą już kwartał bez problemów. Instalowałem na windzie zgodnie z instrukcją i wszystko jest o'k. Na maczkach natomiast instrukcję wyrzućcie do kosza. Jeśli macie zainstalowaną drukarkę to ja odinstalujcie. Przersetujcie maczka (uruchom ponownie). Włóżcie płytę instalacyjną i postępujcie intuicyjnie podając niezbędne dane typu bonjur, sieć itp. Jeśl macie airport włączony nie podłączajcie kabla USB do pobrania danych sieciowych tylko idźcie dalej do zakończenia instalacji. (podłączenie kabla USB u mnie poskutkowało rozjechaniem sieci i przejściem z trybu infrastructure na ad hoc co mnie nie zadowalało). Ponownie uruchomcie kompa i w preferencjach systemowych sprawdźcie drukarkę. Powinno być o'k. PS. sorki ale ponieważ robiłem to 3 miechy temu i nie zabardzo dało mi w kość to nie pamiętam wszystkich następujących po sobie kroków).

#7 pyrzu

pyrzu
  • 45 postów
  • SkądZABRZE

Napisano 29 listopada 2008 - 18:59

faktycznie - instrukcję można od razu wyrzucić. Cały proces jest banalny choć piszę to teraz, gdy już wszystko działa: - instalujemy drivery i programy z płyty - podpinamy drukarkę, która pojawia się w menu drukarek jako drukarka USB - z programu HP lub przez przeglądarkę wchodzimy w ustawienia sieciowe drukarki (w wifi trzeba przejść do sieci dukarki - sieć hpsetup) - w ustawieniach sieci hpsetup wchodzimy w zakładkę advanced i przełączmy sie z ustawień adhoc na ustawienia sieci - na samej górze wpisujemy nazwę naszej sieci domowej a poniżej hasło dostępu) - dalej zatwierdź i następuje zmiana ustawień a my z powrotem przełączamy się na naszą sieć wifi - drukarkę wypinamy z usb - w ustawieniach drukarek powinna pojawić się nowa drukarka widoczna jako bonjur, drukarkę usb można usunąć... i tyle niby nic takiego, ale gdzie tu prosta konfiguracja plug & play ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych