Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] [USTERKA???] Canon IXUS50 P O M O C Y ! ! !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 21 kwietnia 2006 - 11:17

Nabyłem nowego Canona IXUS50. Po włączeniu oprócz miłego dźwięku pojawia się trzeszczenie. Ten sam dźwięk pojawia się gdy używam zooma (po puszczeniu manetki od zooma), gdy włączam opcję makro oraz gdy wyłączam tylny panel (przycisk Disp.). Nie wiem czy tak powinno być ale proszę o opinie na ten temat. Zakupiłem aparat w sklepie internetowym i jak coś nie gra to mogę go zwrócić w przeciągu 7 dni (chyba?).
Dzwięk nagrałem i znajduje się on pod tym adresem (244KB)
http://test.marczyns...canonixus50.mov

P O M O C Y ! ! !

#2 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 kwietnia 2006 - 11:26

Hm, wieczorem sprawdzę dokładnie. Ale wydaje mi się, że mój też takie wydaje odgłosy:) (IXUS 50) Nagram i porównamy :>

#3 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 21 kwietnia 2006 - 12:40

Dodam, że ten dźwięk pojawia się zawsze jak pracuje obiektyw, np. ustawianie ostrości.

#4 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 21 kwietnia 2006 - 12:48

Machanizm zoom'u/ustawienia ustrosci zawsze wydaje dzwieki, ale w tym przypadku to brzmi jakby sie cos zacieralo. Na Twoim miejscu sprawdzilbym to, bo pewnego dnia mozesz ujrzec na wyswietlaczu Error18.

Edit:
Mozesz jeszcze zapytac tutaj

#5 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 kwietnia 2006 - 19:59

Na moje ucho jest to normalny dźwięk silnika AF lub silnika zoom tego modelu. Niestety nie będę miał prędko możliwości osłuchania ixusa50 moich rodziców ale wydaje mi się że to norma. Ogólnie dość prostym sposobem sprawdzenia czy to rzeczywiście norma było by udanie się do sklepu foto lub MM czy Saturna i osłuchanie innych ixusów jednak nie wiem jak daleko z Końskich do podobnego przybytku i czy w lokalnym sklepie foto ixusy są "na stanie". Na zwrot bez podania przyczyny masz 10dni przy zakupach internetowych. Co do błędu 18 to zdaje sie błąd AF.. dość częsta przypadłość ixusów... ale chyba do tego daleko....

#6 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 21 kwietnia 2006 - 21:15

Ogólnie dość prostym sposobem sprawdzenia czy to rzeczywiście norma było by udanie się do sklepu foto lub MM czy Saturna i osłuchanie innych ixusów jednak nie wiem jak daleko z Końskich do podobnego przybytku i czy w lokalnym sklepie foto ixusy są "na stanie".

Do najbliższego sklepu mam jakieś 50KM (nie licząc sklepu z pieczywem) :D

Może ktoś ma bliżej do IXUSów, będę wdzieczny za wrażenia dźwiękowe. Czekam jeszcze na opinię agrzesko.

#7 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 kwietnia 2006 - 21:31

Ok, jak obiecałem to jest. Oto nagranie dźwięków mojego IXUSa 50.

Dźwięk IXUS 50

Wydają się być podobne, zaraz jeszcze raz przesłucham Twoje nagranie.

#8 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 kwietnia 2006 - 21:33

Dość bardzo podobne...

#9 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 kwietnia 2006 - 21:41

Zgadza się, po ponownym przesłuchaniu są identyczne. 8)

#10 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 kwietnia 2006 - 21:43

Więc tak jak prorokowałem norma :)

#11 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 21 kwietnia 2006 - 21:46

Też mi się wydaje, że podobne ...
agrzesko jeśli Twój aparat jest w 100% sprawny to chyba mogę czuć się spokojny. Chyba, że masz popsuty aparat :-P

#12 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 kwietnia 2006 - 21:49

Też mi się wydaje, że podobne ...
agrzesko jeśli Twój aparat jest w 100% sprawny to chyba mogę czuć się spokojny. Chyba, że masz popsuty aparat :-P

Weź mnie nie strasz :)
Na razie przez rok czuje się pewnie (gwarancja) :)

#13 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 21 kwietnia 2006 - 22:12

W takim razie 1:0 że panikuję. Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z IXUSem, chętnie wysłucham :D

#14 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 kwietnia 2006 - 22:47

Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z IXUSem, chętnie wysłucham

Dałem bratu w prezencie z jakiejś okazji karty pleyboya które dostałem na jakiejś imprezie wraz z jednym numerem tego pisma- wydawca sponsorował impreze. Karty wiadomo jak to karty są w opakowaniu :) idealnie wchodzi do tego opakowania ixus 50 :) nawet mam stosowne- moc'we zdjęcie ze spotkania myapple.pl 11 lutego 2006 :)
Dołączona grafika

#15 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 25 kwietnia 2006 - 15:14

Ok, jak obiecałem to jest. Oto nagranie dźwięków mojego IXUSa 50.

Dźwięk IXUS 50

Wydają się być podobne, zaraz jeszcze raz przesłucham Twoje nagranie.

Nie chcę Cię martwić agrzesko ale wysłałem do sklepu nagranie dźwiękowe z aparatu i kazali mi odesłać sprzęt, bo w inych modelach tego nie słyszą. Jutro wysyłam i jak dobrze pójdzie to w piątek otrzymam zwrot sprzętu. Natychmiast jak dostanę aparat dam znać czy wymienili sprzęt na nowy czy coś mają ze słuchem w sklepie ;-)

#16 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 25 kwietnia 2006 - 15:45

Czyli jednak mialem racje :/

#17 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 25 kwietnia 2006 - 17:52

Nie chcę Cię martwić agrzesko ale wysłałem do sklepu nagranie dźwiękowe z aparatu i kazali mi odesłać sprzęt, bo w inych modelach tego nie słyszą. Jutro wysyłam i jak dobrze pójdzie to w piątek otrzymam zwrot sprzętu. Natychmiast jak dostanę aparat dam znać czy wymienili sprzęt na nowy czy coś mają ze słuchem w sklepie ;-)

Dzięki że piszesz. Mam z rok gwarancji, więc zobaczymy co z tym jest, myślałem że to normalne. Daj znać co powiedzą.

#18 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 28 kwietnia 2006 - 17:46

agrzesko możesz spać spokojnie ;-) Przysłali mi nowiuśki sprzęt i wydaje z siebie takie same dźwięki co poprzedni model (mam pewność, że nie dali mi tego samego sprzętu bo spisalem numer seryjny ;-)). Tak więc WSZYSTKO GRA ;-)

PS. Coś się jednak zmienia w tym kraju ... Po wysłaniu informacji o podejrzeniu usterki natychmiast poproszono mnie o zwrot sprzętu bez żadnych zbędnych pytań. Wysłałem do nich aparat w środę a już dziś (piątek) mam go z powrotem. Choć jak widać sprzęt był dobry wymieniono na nowy. Jestem pod wrażeniem ;-)

#19 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 29 kwietnia 2006 - 13:54

PS. Coś się jednak zmienia w tym kraju ... Po wysłaniu informacji o podejrzeniu usterki natychmiast poproszono mnie o zwrot sprzętu bez żadnych zbędnych pytań. Wysłałem do nich aparat w środę a już dziś (piątek) mam go z powrotem. Choć jak widać sprzęt był dobry wymieniono na nowy. Jestem pod wrażeniem ;-)

A wysylales bezposrednio na ul. Zytnia w Warszawie? Jesli tak to tez jestem pod wrazeniem ;)

#20 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 29 kwietnia 2006 - 13:58

A wysylales bezposrednio na ul. Zytnia w Wareszawie? Jesli tak to tez jestem pod wrazeniem ;)

To nie jest forum miłośników książek fantazy...
Jednak sklepy internetowe coraz lepiej traktują klientów... niedługo okaże się że i te analogwe również zaczną dostrzegać że jednak klient jest im doczegoś potrzebny :twisted:

Najdalej w zeszłym tygodniu dostałem uszkodzone DvD-RW odesłałem i już mam awizo na nowe...

#21 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 29 kwietnia 2006 - 15:24

Nie na Żytnią tylko do sklepu internetowego ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych