Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk zewnętrzny - problem: przy MacBooku wszystko ok. ale PC nie widzi dysku.

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 posts
  • SkądKraków/Mysłowice

Posted 22 April 2008 - 14:26

Witam, mam problem. Kupiłam dysk zewnętrzny My Book Western Digital. Na MacBooku wszystko działa super, ale PC w ogóle nie widzi dysku. Czy to może być kwestia tego, ze na dysku został wczesnie zrobiony backup przez Time Machine? Wydaje mi sie to dosc dziwne, zeby te dwie rzeczy gryzły się ze sobą. Dysk został kupiony do firmy z myślą o robieniu backupu na kilku komputerach, a żaden PC go nie widzi.... Dysk powininen działać bez zadnej instalacji, nie ma do niego zadnej plytki instalacyjnej, wiec nie wiem, co moze byc nie tak. Czy ktos moze mi pomoc? Kasia

#2 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

Posted 22 April 2008 - 14:30

sprawdź, jaki jest system plików na tym dysku (najłatwiej będzie Ci za pomocą Disk Utility). Jeśli jest HFS będziesz musiała zmienić na FAT32, żeby i Windows go widział. Jeśli będziesz miała wątpliwości, pisz śmiało.

#3 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 posts
  • SkądKraków/Mysłowice

Posted 22 April 2008 - 14:54

W disk utility wymazałam cały dysk podzielilam na dwie partycje, jedna zostawiłam OSX, a jedna zamieniłam na FAT32, ale dalej nie dziala :(

#4 roro

roro
  • 70 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 22 April 2008 - 15:10

W disk utility wymazałam cały dysk podzielilam na dwie partycje, jedna zostawiłam OSX, a jedna zamieniłam na FAT32, ale dalej nie dziala :(

To dziwne moim zdaniem :-( . Ja zrobiłem tak samo jak Ty i jak podłącze do PC przez USB to mi go widzi. Podłącz do PC wejdź w Panel sterownia - Narzędzia administracyjne - Zarządzanie komputerem - Magazyn - Zarządzanie dyskami i zobacz czy go tam nie widać.

#5 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

Posted 22 April 2008 - 15:13

jeśli możesz swobodnie go formatować, to usuń obie partycje i testowo stwórz jedną FAT32. Sprawdź czy Windows go zobaczy. Jeśli nie będzie widział dysku logicznego - sprawdź Menadżer Urządzeń w Panel Sterowania / System lub - jeśli masz Win NT lub 2003 Server - tak, jak polecił kolega post wyżej. Powodzenia.

#6 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 22 April 2008 - 15:18

w Disk Utility/(dysk)/Partition jest Options, a tam 3 opcje do wyboru: GUID Partition Table, Apple Partition Map, Master Boot Record. Wybierz ostatnie i kliknij Partition. UWAGA: stracisz wszystko na tym dysku.

#7 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 posts
  • SkądKraków/Mysłowice

Posted 22 April 2008 - 15:35

Chyba się udało. Zaraz okarze się, czy na jednej partycji moze być Time Machine, a na drugiej dostęp z PC. Proszę trzymać kciuki :). Dziękuję za podpowiedź z FAT32. Za niedługo przez tego Maca zostanę chyba informatykiem ;)

#8 vanpoor

vanpoor
  • 35 posts

Posted 23 April 2008 - 12:07

Jeżeli chcesz robic backup na kilku komputerach to jest jeszcze inne rozwiązanie. Dysk wcale nie musi być sformatowany w FAT32, wystarczy ze udostępnisz partycję spod Mac-a oczywiście z uruchomioną sambą, żeby Windows ją widział, jeszcze tylko wskazac sciezke dostepu dla programu backup-owego na PC i problem z głowy. Zalętą tego rozwiazania jest to ze nie musisz przepinać dysku midzy roznymi komputerami. Wadą moze byc to ze w razie awarii Maka będziesz miala utrudniony dostęp do danych na tym dysku z poziomu PC (choc jest sterownik MacDrive na PC ktory czyta dyski HFS+)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users