Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z Rockbox

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 Biakurai

Biakurai
  • 2 posts

Posted 22 April 2008 - 13:30

Mam iPoda Video 30gb i gdy próbuje zainstalować RockBoxa wyskakuje mi że niemożne znaleźć iPoda. Próbowałem zainstalować go na innym komputerze ale wyskakuje ten sam error. Proszę o pomoc

PS. Screen z błędem
[url]http://img59.imageshack.us/img59/2954/rockboxbz8.png[/url]

#2 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 22 April 2008 - 17:36

Proponuję zainstalować go ręcznie. Nie jest to skomplikowane (nie zajmie dłużej niż minutę).

#3 Biakurai

Biakurai
  • 2 posts

Posted 22 April 2008 - 17:43

dałbyś radę przesłać link z dokładnym opisem jak to zrobić ps. wierz może skąd można ściągnąć emulator gbc na rockboxa?

#4 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 22 April 2008 - 17:56

http://ipodstuff.org/?page_id=14

Emulator jest od razu. Wystarczy odpalić grę z przeglądarki. Nie spodziewaj się jednak płynnej gry. Płynna jest tylko na linuksie.

#5 enkai

enkai
  • 28 posts
  • SkądDarłowo

Posted 22 April 2008 - 19:45

plynna gra jest tylko na IBOY!!! YouTube - IPod Rockbox installation video for 5g or 5.5g video ipod. tu jest najlepszy opis jaki istnieje! :)a pozatym na linuksie trzeba umiec zainstalowac moduly ;(

#6 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2008 - 19:57

e tam, u mnie gry chodza plynnie. tylko frameskip musi byc wieksze niz 0. 1 lub 2 i nie bedzie wizualnie roznic a bedzie chodzic plynnie. ale na linuksie masz tez inne gry. :) ps opis instalacji jest w instrukcji obslugi rockboxa. zdfaje sie ze nie zadales sobie trudu chociazby przekartkowania jej,co zzowocuje reakcja "eee ale to brzydkie, fee a jak to sie uruchamia, lee nie dziala mi to".

#7 enkai

enkai
  • 28 posts
  • SkądDarłowo

Posted 23 April 2008 - 15:02

hahah zabawne tez tak myslalem ale potem zainstalowalem skorki gry do gb itd. i uwazam ze rockbox jest najlepszy! :D ale gry nie sa plynne i mi nikt nie wmowi xP znaczy wiem wiem jakies tam frameskim tamtaramtam ale co to to frameskip? i jak to zmienic MIggrena odp plz :P zrobie nowego posta na ten temat..... BIAKURAI! uzyj mojego linka ! napewno ci sie uda

#8 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 23 April 2008 - 19:34

Frameskip, jak sama nazwa wskazuje, to opuszczanie klatek. Podczas gry przesuwasz hold on/off -> options -> Max Frameskip. @migrena: kiedy odpalałem gry na rockboksie też myślałem, że jest dobrze, niektóre owszem chodzą płynnie (szczególnie b&w), ale na pewno o wiele wooolniej niż na linuksie.

#9 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 April 2008 - 19:38

ja nie mowie ze szybciej, ja mowie ze wystarczajaco szybko. btw u mnie w manualu jest ze menu jest po przytrzymaniu selecta w grze. ale glowy nie dam bo dawno nie ruszalem ustawien plugina. w ogole, juz dosc dawno nie ruszalem zadnej gry na rockboya. :)

#10 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 23 April 2008 - 19:49

Ja też już dawno w nic nie grałem, nawet w dooma :) I nie przejmuję się, że mój iPod przestał odtwarzać filmy. Teraz już tylko muzyka... ... i budzik. ;-)

#11 enkai

enkai
  • 28 posts
  • SkądDarłowo

Posted 23 April 2008 - 20:09

czemu niby przestal odtwarzac filmy ??? przelacz na apple Os i wszystko idzie pieknie :D:D a na rockboy te dzwieki mnie tak wku..... i w og te gry tak niezbyt fajnie chodza! a i nie wiem czy to wszedzie jest tak ale na rockbox doom mi nie cho napisane jest ze nie ma pliku wad ;/ sciagnalem z rockbox.org te wad ale nie wiem jak zainstalowac ..

#12 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 23 April 2008 - 20:15

Nie odtwarza filmów, bo ich nie widzi, tzn. są tylko w Muzyce, ponowne zgranie ich na iPoda nic nie daje. A restore nie chcę na razie robić.
Oczywiście że jeśli już, to na oryginalnym softwarze, ale na razie nie są mi potrzebne.
Znudziło mi się oglądanie filmów na takim małym ekraniku. Starzeję się ;-)

Install rockdoom.wad

Create a directory called /.rockbox/doom/ on your player (i.e. F:\.rockbox\doom\ for Windows users - where F: is the drive letter for your DAP) and save the following file in that directory:

rockdoom.wad

Install the Game WADs

Copy the Doom WADs you wish to play into that directory and start Doom. The files which Doom looks for are:

doom1.wad: Doom (Shareware)

PluginDoom < Main < TWiki

#13 enkai

enkai
  • 28 posts
  • SkądDarłowo

Posted 23 April 2008 - 20:20

wielkie dzieki! i znam ten bol kiedy trzeba restore robic xP ale zawsze mozna dokupic kable i podlaczyc do tV xP a jak sie wstawac nie chce to sa piloty haha :P (iPod classic nie wiem jak z video)

#14 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 April 2008 - 09:51

z tymi pilotami to jest walek, bo nie dziala poruszanie po menu. trzeba kupowac jakies specjalne (czyt nie-od-apple) stacje dokujace i dopiero sa takie opcje. wideopodkasty ogladam tak samo regularnie jak zawsze. to znaczy dosc czesto. na filmy pelnometrazowe ekranik jest duzo za maly. @OloMac a kombinowales z wrzucaniem nowego softu przez ipodwizarda? chyba sie o to pytales, ale czy probowales tak zrobic?

#15 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 26 April 2008 - 12:15

Zgadza się, próbowałem. Niestety nic to nie dało. Przyjdą wakacje to nadejdzie czas na restore ;-) (albo kartę CF, a co!).

#16 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 April 2008 - 14:03

nie wiem czy restore cos da, moze to juz demencja starcza ipoda. w koncu najnowszy nie jest.

#17 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 27 April 2008 - 16:34

Weź mnie nie strasz. Problem tak naprawdę tkwi w tym, że każde wideo jest wgrywane do iPoda jako muzyka i tam tylko jest widziane. Videopodcasty również, choć mają swoją listę w iTunes, zgubiła się ich ikonka (teraz jest jak od zwykłej playlisty, nie taka różowa). On ma "tylko" niecałe dwa lata. I jest w naprawdę świetnym stanie. Aż 3 (słownie: trzy) rysy na tylnej obudowie. :)

#18 enkai

enkai
  • 28 posts
  • SkądDarłowo

Posted 27 April 2008 - 17:17

a uzywasz itunes ?? bo jak tak to sprobuj przez winamp

#19 Lesiomen

Lesiomen
  • 29 posts
  • Skądwwa

Posted 13 June 2008 - 21:48

bootloader

przy instalacji bootloader i otwarciu sciągniętego ipodpatcher, jest taka informacja:
....
[INFO] Ipod model: Video (aka 5th Generation) ("macpod")
[INFO] ************************************************************************
[INFO] *** WARNING FOR ROCKBOX USERS
[INFO] *** You must convert this ipod to FAT32 format (aka a "winpod")
[INFO] *** if you want to run Rockbox. Rockbox WILL NOT work on this ipod.
[INFO] *** See IpodConversionToFAT32 < Main < TWiki
[INFO] ************************************************************************
Enter i to install the Rockbox bootloader, u to uninstall
or c to cancel and do nothing (i/u/c) :
...

i co? wchodzę w diskUtility zmieniam raid na ms-dos(fat)???
(i nic!)

co jest zatem nie halo?
jak zaradzić?
pozdrawiam
L

---- Dodano 13-06-2008 o godzinie 22:51 ----
ou pardon!
pospieszylem się z pytaniem :0
a tam link do Wiki :D

---- Dodano 13-06-2008 o godzinie 23:09 ----
w manual conversion
punkt b:

"Save this to a convenient location." czyli gdzie?

#20 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 14 June 2008 - 11:27

Strzelam, że masz iPoda w formacie Mac (HFS)? Potrzebny Ci komputer z Windowsem. Na nim zrobisz restore, uaktualnisz go itd. Dopiero wtedy będziesz mógł używać Rockboxa.

#21 Lesiomen

Lesiomen
  • 29 posts
  • Skądwwa

Posted 14 June 2008 - 20:43

Mam macowego Ipoda, a peceta nigdzie w zasiegu :( na wiki jest podana metoda manualnej amiany ustawien, ale to jakaś masakra, czy komuś z macowym ipodem (gen5 60gb video) to sie udało? pozdrawiam L

#22 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 14 June 2008 - 22:15

zaznaczam, ze teraz bede tylko glosno myslal: jakby tak odpalic na macu linuxa z livecd to mozna by sfornmatowac ipoda na fat. teraz instalacja rockboxa powinna byc mozliwa. zeby byl orginalny soft trzeba by jeszcze wczesniej jakos go wrzucic. wiec albo trzeba znalezc komputer z windowsami albo odpalic ipodwizarda pod jakims wine czy cos, albo sprawdzic czy ipodeditor (ipodwizard na maca)ma opcje wrzucania firmware na ipoda (powinien). nie biore odpowiedzialnosci za moje pomysly. :)

#23 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 15 June 2008 - 13:45

Pomysł w porządku, ale za dużo kombinowania (jak dla mnie) ;-) Z podpisu widzę, że kolega ma PPC, więc potrzebny byłby specjalny Linux na tą platformę. Zależy kto ma jakie łącze, ale zwykły Linux to ok. 4GB. Ja radzę wybrać się do pierwszej lepszej kafejki internetowej i tam zrobić wszystko raz-dwa, czyli format na fat32 i wrzucenie softu.

#24 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 June 2008 - 18:02

ja wiem ze to przekombinowane i zwyczajnie skorzystanie z czyjegos komputera z winda to najlepsze rozwiazanie. livecd normalnych dystrybucji zajmuja tylko 400-500MB i przy odrobinie wysilku mozna je startowac nawet z dysku twardego.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users