Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Oszczędność baterii?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Marthin

Marthin
  • 269 posts
  • Skądz kątowni

Posted 19 April 2008 - 12:43

Raz zresetowałem iPoda i wszedłem w menu serwisowe i wybrałem jedną opcję [Manual test] ---> [Power] ---> [Sleep] ---> [SleepForever] po czym oczywiście iPod się wyłącza. Czy myślicie, że może to być dobry sposób na oszczędność baterii kiedy wiem, że nie będziemy go używać przez kilka dni i wyłączymy/uśpimy go w taki sposób? Wiem, że iPod się sam wyłącza sam po 12h ale czy ta opcja z menu serwisowego działa na takiej samej zasadzie? Co o tym myślicie?

#2 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 April 2008 - 14:37

a czy po jej zastosowaniu ipod sie bootuje (jablko na czarnym tle)? jak tak to znaczy ze tak dziala samo. nie sadze zebys w ten sposob specjalnie cos zaoszczedzil na baterii. w plytkim snie ipod zuzywa baterii tyle co nic a trwa to tylko 12 godzin.

#3 Marthin

Marthin
  • 269 posts
  • Skądz kątowni

Posted 19 April 2008 - 15:48

Oczywiście, że się nie boot'uje... Tylko po naciśnięciu przycisku się budzi tak jakby się sam uśpił.

#4 freshman

freshman
  • 134 posts
  • SkądKrakow

Posted 21 April 2008 - 09:30

znaczy, ze jest to softowa wersja przycisniecia przycisku 'play' na dluzej i uspienia go. skoro sie nie bootuje znaczy, ze jest uspiony ... tylko mozna to robic 'skrotem klawiszowy' - hold play, lub tez opcja w menu. decyzja jest twoja :D

#5 Marthin

Marthin
  • 269 posts
  • Skądz kątowni

Posted 21 April 2008 - 16:59

wg mnie to nie do końca jest to samo... jak przytrzymasz Play, zablokujesz iPoda a następnie go odblokujesz to iPod od razu się budzi... czyli oznacza to, że był w stanie czuwania... a jak go "uśpisz" "moim" sposobem to coś takiego się nie robi...
Ja ośmielę się to nazwać to - wyłączeniem. Nawet po wybraniu tej opcji przez chwilę na wyświetlaczu pojawia się napis Shutting Down

#6 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 April 2008 - 19:06

zdaje sie ze sie nie zrozumielismy - bootowanie to wlasnie pokazywanie jablka na czarnym tle przy wlaczaniu ipoda.

#7 Marthin

Marthin
  • 269 posts
  • Skądz kątowni

Posted 21 April 2008 - 20:47

no i co w związku z tym? bo nie wiem do czego dążysz.

#8 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 April 2008 - 22:07

Przy włączaniu jest jabłko na ekranie - system się butuje - to znaczy że był wyłączony. Przy włączaniu nie ma jabłka tylko od razu menu - system był uśpiony. Jeżeli u Ciebie dzieje się coś jeszcze innego, to może odkryłeś jakąś nową funkcję :D

#9 freshman

freshman
  • 134 posts
  • SkądKrakow

Posted 22 April 2008 - 05:15

wylacz/uspij jednoczesnie - wydajnosc jak przy wylaczaniu, start systemu jak przy uspieniu - pierwsza hybrydowa funkcja apple iPod :D - zaruje oczywiscie

#10 pafkoo

pafkoo
  • 276 posts

Posted 22 April 2008 - 19:49

sorry za noobstwo, ale muszę zapytać. Jak się wchodzi do menu serwisowego? Mam nano 1gen.

#11 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2008 - 20:06

za pamieci pisze wiec moge sie mylic... wstecz+select przy bootowaniu (czyli przy restarcie).

#12 pafkoo

pafkoo
  • 276 posts

Posted 22 April 2008 - 20:57

za pamieci pisze wiec moge sie mylic...
wstecz+select przy bootowaniu (czyli przy restarcie).

Dzięki, właśnie oblookałem na youtube, udało mi się to aktywować na moim nano :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users