Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupowanie muzyki w Internecie

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 18 April 2008 - 13:09

Nie mogłem się doszukać takiego tematu, jak był to przepraszam :) Możecie podać linki do jakiś serwisów, w których można kupować piosenki? Najlepiej w jakimkolwiek zjadliwym formacie dla iPoda i z okładkami albumów. Miło by było, gdyby to coś akceptowało polskie karty kredytowe i miało w ofercie polskie piosenki... Nie doszukałem się w googlach wpisując tak oczywiste frazy jak "kupowanie myzki", "sprzedaż mp3". itp. ;) Właśnie znalazłem coś takiego na wp.pl, ale tam tylko Windows, tylko Internet Explorer bo używają WMA z DRM, wrrrrrrrrr.... A serwis nazywa się mp3.pl, normalnie oszustwo! Gdybym nie zajrzał najpierw do regulaminu to bym się zrobił w jajo. Z góry dzięki za linki!

#2 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 22 April 2008 - 07:57

Poszukiwania zaowocowały dwoma serwisami:
eMusic MP3 Music and Audiobook Downloads
MP3 - SOHO - uwolnij swoją muzykę - MP3

Pierwszy z muzyką zagraniczną. Mają nawet download manager dla Apple. Drugi z muzyką polską. W emusic kupuje się na zasadzie abonamentu (ja wybrałem opcję basic czyli za 12 euro z hakiem mam 30 utworów do ściągnięcia + 50 za pierwszą rejestrację, razem 80 kawałków) ale chyba po pierwszym miesiącu wycofam subskrypcję - nie interesują mnie jakieś angielskie zespoły podwórkowe i nie mam zbytnio czasu przegrzebywać się przez tony średniej muzy w poszukiwaniu perełek. Drugi portal to głównie muzyka polska. Tutaj kupuje się z kolei na zasadzie doładowania konta i potem około 1,50 zł za piosenkę. Można też płacić SMS - wtedy 3 zł.
Problemem obu portali jest to że nie uświadczy się topowych utworów granych np. w radiach. Zależy mi na nowościach, więc szukam dalej.
Niestety narazie wszystkie serwisy z popularną polską muzyką używają WMA+DRM, wtf??

#3 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 22 April 2008 - 08:10

A ja uwielbiam Chillout, New Age, ambient. Wiecie może czy taką muzykę można gdzieś nabyć? (nabyć, oznacza kupić, bo posłuchać np. w radiu internetowym to doskonale wiem gdzie)

#4 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2008 - 19:34

a musi byc w formie cyfrowej? :)
na plytakch mozna kupic na stronach roznych wydawnictw muzycznych (mniej lub bardziej niszowychm).
czasem daja jakies utwory do sciagniecia za friko w ramach promocji (np http://www.ultimae.com/).

a z polski to jakies ceneo itp serwisy tez maja calkiem niezly wybor plytek za grosze.

w formacie cyfrowym to nie wiem ale chetnie sie dowiem. moze na cos sie skusze.

#5 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 22 April 2008 - 20:33

Ciekawa stronka Migrena. Dzięki! Trochę szkoda że w Euro, bo to z wysyłka wyjdzie koło 60 pln za CD...

#6 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 23 April 2008 - 08:07

a musi byc w formie cyfrowej? :)

No właśnie o to chodzi :) Płytek mam dużo, a po przegraniu ich do iTunes zajmują teraz tylko miejsce i nie chcę dokupywać kolejnych.

EDIT: Tesco Digital już w maju - TECH - nowe technologie - WP.PL :P

#7 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 April 2008 - 18:52

co ja poradze, ze drogo wychodzi. na takim zadupiu zyjemy ze nie ma porzadnego sklepu z muzyka na sztuki. ale pocieszam sie tym, ze na swiecie w ogole nie ma sklepu z muzyka jakosci cd za rozsadna cene (czyt =< tyle co cychodzi za sztuke kupujac plytke). tesco... ciekawe czy beda tez utwory marki tesco. wole nie myslec o ich jakosci. :)

#8 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 19 March 2010 - 21:41

Odkopie temat czy sa może już jakieś sklepy by człowiek mógł wydać swoje ciężko zarobione $ i kupić w końcu legalnie muzyk czy nadal musze ciągnąc z P2P itp. bo to jest chore...

#9 stivii

stivii
  • 144 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 March 2010 - 22:54

juno.co.uk, www.beatport.com itd.. nawet tesco ma swoja strone.. tesco entertaiment czy jakos tak..

#10 joannas1

joannas1
  • 18 posts

Posted 21 March 2010 - 08:31

nie rozumiem po co kupować, wszystko można znalezc w necie

#11 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 21 March 2010 - 08:34

Zaraz Ci admin banana da za gadanie o piractwie.

#12 iMarekPL

iMarekPL
  • 2727 posts
  • SkądZduńska Wola

Posted 21 March 2010 - 10:08

nie rozumiem po co kupować, wszystko można znalezc w necie

To, że Ty kradniesz nie oznacza, że każdy inny też to robi.
Lepiej zostaw to dla siebie.
Na tym forum nie piszemy o piractwie!

#13 Nagan

Nagan
  • 15 posts

Posted 21 March 2010 - 20:22

Ja polecam zainteresować się Muzodajnią. Moim zdaniem bardzo przyzwoite ceny (dla klientów Plusa 10-20gr za utwór, dla pozostałych trochę drożej).

#14 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 21 March 2010 - 20:26

Muzodajnia była by fajna gdyby nie musiec na dzień dobry wpłacać 100 zł ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users