Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] Sklejanie zdjec w panoramiczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kain

Kain
  • 514 postów
  • SkądParis [FR]

Napisano 17 kwietnia 2006 - 20:43

Wiec tak sobie siedze i sie zastanawiam, jakby skleic kilka zdjec w jedno ale za to kozacko szerokie. Nie da sie ich tak po prostu przylozyc jedno do drugiego bo robilem z reki i nie wyszly mi idealnie styczne krawedzie. Czyli podsumowujac, szukam programu (ew. tutka jakiegos np do Elementsa 3), ktorym moglbym zrobic jedno bardzo duze panoramiczne foto z wielu malych. Bylbym niezmiernie dzwieczny :)

#2 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2006 - 00:01

Stitcher nie darmowy niestety...
http://www.realviz.com/

#3 PlecakZ

PlecakZ
  • 11 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 kwietnia 2006 - 01:15

Może ten za 12 dolarków :(
[url]http://echoone.com/doubletake/[/url]

#4 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2006 - 04:53

To jest jakiś freeware, ale nie bardzo wiem, czy jest coś wart:

ImmerVision Panorama FileBuilder.

Natomiast głowy bym nie dał, ale wydaje mi się, że Photoshop Elements zawiera narzędzie do tworzenia panoram, które się nazywa bodaj Photomerge ;-)

#5 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 18 kwietnia 2006 - 05:55

W Photoshopie jest super automat do robienia Panoram, czasami uzywam jego - goraco polecam.

#6 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 18 kwietnia 2006 - 09:14

Aby prawidolowo posklejac zdjecia w panorame musimy najpierw je dobrze wykonac :-)
http://www.canon-boa...76&postcount=49

P.S.
Nalezy pamietac aby w miare mozliwosci nie stosowac szerszych ogniskowych niz 50mm.

#7 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 18 kwietnia 2006 - 09:54

W zestawie z Canonami jest niezły soft do panoram :D

#8 Kain

Kain
  • 514 postów
  • SkądParis [FR]

Napisano 18 kwietnia 2006 - 11:09

Tomasz Nowicki i DoMiNiQuE - dzieki, po punkcie. Pomoglo :D
Przemion - niestety, a wg mnie nawet stety mam Konice Minolte a nie canona :P Wiec softu do robienia panoram nie dostalem, ale w fotoszopie faktycznie jest takie myk do robienia lajd skrin pikczers i sobie zrobilem. Troche przeraza rozmiar ~ 100mb

Swoja droga jak juz w fotografi. Moglby ktos polecic jakis taki totalny slowniczek dla poczatkujacego fotografa ? Wazne, zeby byly dosc przejzyscie wyjasione pojecia typu ogniskowa, matryca, przeslona itd itp. Jak cos to tutaj poprosze, ew. jak ktos ma jakis ebook to albo na maila albo na priv prosze :)

#9 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 18 kwietnia 2006 - 13:03

Kain polecam podręczniki wydane do początku lat 80'tych w Polsce... jest w nich zwarta cała podstawowa wiedza na temat fotografii. Powiem więcej nawet podstawowa wiedza dotycząca obróbki zdjęć bo przecież nie jest daleko od prawidłowo wykonanego fotogramu do prawidłowo przygotowanego do naświetlenia zdjęcia w postaci cyfrowej.. W Krakowie polecam kontakt z tamtejszym okręgiem zpaf sami ludzie mogą sie okazać nieweseli ale zdaje sie że bibloteka jest tam równie obfita w perełki jak warszawska. Podkreścić trzeba że związek również "jedzie na macach" :twisted:

#10 hahment

hahment
  • 59 postów
  • SkądLubin

Napisano 31 października 2008 - 15:52

aperture 2 a panoramy Znalazłem kilka wątków na temat panoram. Ale nie znalazłem tam odpowiedzi czy Aperture 2 pozwala na zrobienie panoram. Czy może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć? I jeśli można, to gdzie szukać opcji dotyczących łączenia zdjęć? Dzięki za pomoc/wyjaśnienia i pozdrawiam

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 października 2008 - 17:16

Moglby ktos polecic jakis taki totalny slowniczek dla poczatkujacego fotografa ? Wazne, zeby byly dosc przejzyscie wyjasione pojecia typu ogniskowa, matryca, przeslona itd itp. Jak cos to tutaj poprosze, ew. jak ktos ma jakis ebook to albo na maila albo na priv prosze :)

Polecam książkę z serii "Biblioteczka komputer Świat" Nr 3/2005 (32) sierpień - Wszystko o fotografii Cyfrowej. Poradnik dla każdego. Książka z płytą CD.

#12 PoziomAC

PoziomAC
  • 14 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 października 2008 - 20:26

ale i tak najlepiej wychodzi powolutko klejąc jedno do drugiego w photoshopie. Troche roboty,ale efekt najlepszy.Warunek-obiektyw nie za szeroki

#13 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 10:14

ale i tak najlepiej wychodzi powolutko klejąc jedno do drugiego w photoshopie. Troche roboty,ale efekt najlepszy.Warunek-obiektyw nie za szeroki

A w CS4 to już zupełna bajka - robi to prawie półautomatycznie za pomocą specjalnego filtru.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych