Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Laptop, czy komputer stacjonarany?

• This topic is locked This topic is locked
12 replies to this topic

Poll: Laptop, czy komputer stacjonarany? (0 member(s) have cast votes)

1. laptop (222 votes [68.31%] - View)

Percentage of vote: 68.31%

2. komputer stacjonarny (86 votes [26.46%] - View)

Percentage of vote: 26.46%

3. inna propozycja, jaka? (17 votes [5.23%] - View)

Percentage of vote: 5.23%

Vote

#1 mackr

mackr
  • 146 posts

Posted 15 April 2008 - 15:53

cześć, chciałem zasięgnąć Waszej opini na ten temat. Cały problem jest w tym temacie http://www.myapple.p...u-w-jednym.html bez czytania proszę o nie zaznaczenie.
Jeszcze nie ma decyzji, czy to bedzie PC, czy Mac. Jest to sprawa drugorzędna.

Argumentacja głosu w kontekście wyżej zalinkowanego tematu mile widziana.
Dziekuje za przemyslane głosy.

#2 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 16 April 2008 - 10:54

Oba. Ja mam oba warianty - przenośnie MacBook, stacjonarnie iMac. Jestem zadowolony.

#3 Net

Net
  • 95 posts
  • SkądSopot

Posted 16 April 2008 - 11:02

laptop + duzy monitor, do ktorego sie wpinam używajac mac'a w domu.

#4 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 April 2008 - 13:45

istotnie najlepiej to oba ;) ale jeżeli tylko jeden to stacjonarny. Większy power za mniejszą cenę=większa wygoda i efektywność pracy.

#5 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 April 2008 - 19:58

j Taakkk macbook + mini dvi->dvi-d + acd jest to swietny komplecik! Ja teraz zaluje ze swoje g5 kupilem zamiast acd :( podlaczam macbooka do tv, front row, filmy- och taaaaakkk

#6 Rotorblade

Rotorblade
  • 20 posts
  • SkądKraków

Posted 16 April 2008 - 22:39

To zupełnie dwa światy. W związku ze znaczną obniżką cen komputerów przenośnych, nastąpiła ich popularyzacja w segmencie konsumenckim. Mam wrażenie, że teraz modne jest mieć laptopa. Nie wyobrażam sobie pracy w domu na komputerze przenośnym. Mały dysk, mały ekran, wyjące wiatraki. Można oczywiście dodać kolejne komponenty... i masę kabli. Oczywiście to moje zdanie. Ciekawa historyjka z niedawnego wykładu - przychodzi jakiś chłopak, wyciąga z plecaka komputer przenośny PC, następnie zasilacz, myszkę i - najlepsze na koniec - klawiaturę! Brakowało tylko zewnętrznego monitora. No nic to tylko dowodzi, że mobilność słono kosztuje. Ja na takie kompromisy nie pójdę ;)

#7 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 16 April 2008 - 22:49

Za cenę MB masz laptopa i stacjonarnego PC. Laptop mniejszy i lżejszy. PC wydajniejszy. Ja tak wybrałem.

#8 gavron01

gavron01
  • 213 posts

Posted 16 April 2008 - 23:03

Laptop + Stacjonarny wiąże się z ciągłą nieprzyjemną synchronizacją. Lepiej dopłacić troszkę do interesu, kupić mocny sprzętowo komputer przenośny z odpowiednio dużym dyskiem i szybkim na tyle, żeby odpowiadały twoim wymaganiom użytkownika. Do tego dopłać jakieś 800 zł za 21-calowy monitor i ciesz się wygodnym użytkowaniem w domu i pełną mobilnością poza nim. Jak ktoś nie liczy się z kosztami, to polecam, jako użytkownik PC: Mocny Sony Vaio [najlepiej z serii CR ze ślicznym designem]. Idealnej wielkości ekran do pracy w terenie, przeszło 14 cali, leciutki, śliczniutki, wygodny. A w domu podpinaj co chcesz: monitor duży, klawiaturę i mysz, klawiaturę... To najlepsze rozwiązanie; kosztuje, ale na pewno tańsze niż dwa komputery... i na pewno wygodniejsze.

#9 coffee_man

coffee_man
  • 87 posts

Posted 17 April 2008 - 08:19

Kolejny straszny problem na MA... Wiadomo, że najlepiej mieć zarówno laptopa jak i stacjonara. W sumie z 17 calowego PowerBookowego ekranu można zrobić niezły monitor. WIdziałem kiedys u kumpla: normalne biurko komputerowe, na podwyższeniu dla monitora stał PB, do niego podpięty hub usb, a do huba drukarka, klawiatura i myszka;) Fajna sprawa nawet. Nienawidzę dotykać ciepłego laptopa. Teraz mam PM G5, ale przewinęło się przez moje ręce kilka *Booków i stwierdzam, że z laptopa w domu też można nieźle wykorzystać ;)

#10 mackr

mackr
  • 146 posts

Posted 18 April 2008 - 20:29

dziekuje za Wasze porady i udzial w sondzie, chyba zaproponuje jej laptopa z tym duzym monitorem (ktorego juz ma). Problem nie lezy w finansach, a jak to slusznie zauwazyl gavron01, chodzi o to aby byl to jeden komputer ze wzgledu na chec posiadania tych samych plikow wszedzie, synchronizacja moglaby byc bardzo uciazliwa.

Jeszcze chciałbym poruszyć kwestię traktowania iPhone'a jako laptopa? Co da się na nim zrobić? Wiem ze sprawdzic poczte, obejrzec strony [Wifi dziala tak jak w laptopach?], jak jest z Officem, Skypem itp?

---- Dodano 18-04-2008 o godzinie 20:08 ----
to samo pytanie w innej postaci pytanie brzmi: na ile iPhone moze zastapic notebooka?

#11 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 19 April 2008 - 19:56

Pod względem internetowym zastępuje mi laptopa. Do stron, do gadu-gadu. Jeśli chodzi o rzeczy birowe do nie jest tak fajnie, ale jakby się ktoś uwziął to można. Poza tym IBM zapowiada wypuszczenie Lotus Notes na iPhone'a w niedalekiej przyszłości.

#12 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 April 2008 - 15:54

Komputer mozna zastapic Iphonem tak samo jak kuchenke elektryczna, ogniskiem ;) i na jednym i na drugim wode ugotujesz, pozostaje jedynie wygoda i szybkosc (produktywnosc). Przy iphone masz jeszcze limity w postaci dostepnosci aplikacji (brak flash'a, obslugi office itp). G.

#13 mackr

mackr
  • 146 posts

Posted 09 May 2008 - 19:39

Znajoma 2 dni temu dzwoniła i powiedziała, że kupiła sobie białego Macbooka, brak komputera zbyt jej doskwierał. Jest bardzo zadowolona, że podsunąłem jej ten pomysł. Urzekł ją design laptopów i te świecące jabłuszko. System też jej się podoba, jednak czasami musi się przełączać na WIndows. Dziękuje wszystkim za porady i udział w głosowaniu. Sondę i temat uważam za zamknęty.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users