Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

pojemność dysku zewnętrznego a Time Machine

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 arnellini

arnellini
  • 46 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 10:32

Nie ukrywam że ostatnio dokonując wielu zmian na swoim dysku w MacBook'u pomyślałem że może dla bezpieczeństwa kupię zewnętrzny dysk przeznaczony specjalnie dla Time Machine. I stąd moje pytanie jaka wielkość tego dysku będzie odpowiednia dla MacBook'a z HD = 160 GB?

#2 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 20:39

Akurat w przypadku Time Machine zasada jest prosta - im wiecej tym lepiej. Time Machine wykorzystuje dysk do konca pojemnosci, a gdy ja osiagnie, to zaczyna kasowac najstarsze kopie. Ostatnio widzialem na Allegro 1TB Seagate za 500 PLN za sam dysk bez obudowy... to juz sie robi cena dla mnie :) Na takim dysku mozesz na dodatkowej partycji trzymac rzeczy, bez ktorych przezyjesz w przypadku awarii + wypas dla TM. Jezeli chcesz dysk przenosny to 2.5 cala, jako minimum polecalbym pojemnosc rownowazna dla twojego dysku laptopowego, albo wiekszy.

#3 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 15 kwietnia 2008 - 20:43

nie ma takieo dysku ktorego nie dalo by sie zapelnic.... to pierwsza zasada.... wiec jedyne ograniczenie to kasa.... kup najwiekszy na jaki Cie stac....

#4 cichy202

cichy202
  • 102 postów

Napisano 16 kwietnia 2008 - 18:11

Natomiast minimum to 1.5x ilosci zajetej na Twoim HD. Wtedy jest rozsadnie tak.

#5 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 16 kwietnia 2008 - 22:30

u mnie jest 1:1 wielkością .... Dobry dysk 1TB na FireWire kupisz za 750 zł ... wiec warto zainwestować .... ja w prawdzie raz do tej pory ale dziekowałem Time Machine za odzyskane 2GB :)

#6 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 kwietnia 2008 - 14:09

mi time machine 100gb starczyła na 3 miechy, jak dotąd nie była mi potrzebna ;] np prawie :P

#7 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 19 kwietnia 2008 - 14:33

1T ja używam od ok m-ca Time Capsule 1T z MBP 160 i MB 80 i już mam zapełniony wniosek: kopiuj krytyczne dane (np filmy, zdjęcia) na CD/DVD bo nie obejrzysz się a Time Machine sam je Ci skasuje :) pozdro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych