Audiobooks W iTunes, jak to zrobić..?
Posted 16 April 2006 - 18:08
Posted 19 April 2006 - 21:47
Posted 20 April 2006 - 06:57
W Genre (TAG MP3) daj Audiobook
To nic nie pomaga:/
wpisywałem Audiobook, Audiobooks, Books & Spoken i nic.
A może cos trzeba w Ipodzie przestawic?
Posted 20 April 2006 - 11:32
http://blog.fotogenia.info/?p=56
moze znajdziesz tam jakas wskazowke
Posted 20 April 2006 - 15:36
Posted 20 April 2006 - 23:18
Wynika z tego że należy taką MP3 przekonwertować do AAC
no ok. to już połowa sukcesu, ze wiadomo o co chodzi, ale jak przekonwertować mp3 na AAC po win xp? da sie to jakoś zrobić, może w itunes?
ps. dodam że nie używam library, jeśli to też ma coś do gadania, to prosze o opis jak to wszystko skonfigurować by dzialalo
pozdrawiam i licze na waszą pomoc
Posted 20 April 2006 - 23:29
Posted 20 April 2006 - 23:46
Da sięda sie to jakoś zrobić, może w itunes?
1. Wrzuć pliki do iTunes
2. W preferencjach iTunes ustaw aby importował do AAC
3. Następnie klikasz na kawałek w MP3 i wybierasz "Convert Selection to AAC"
Posted 21 April 2006 - 09:34
Posted 21 April 2006 - 09:45
W skrócie m4b to wersja mpeg4 właśnie dla audiobook.* mp4 can be an audio or video mpeg4 file
* m4a = mp4, but not necessarily vice versa. That is because m4a says, "This is an audio mpeg4 file", to you for your sake, not the computers, because the data is the same. You can safely rename m4a files as mp4, and vice versa so long as the mp4 file is an audio-only file.
* aac is an audio file, like an m4a, without the meta-data header. It's basically a nake m4a file. You can't add information into the file like Artist, Album, Track, etc. This was Apple's (rather lame, IMHO) idea.
* m4b is the mpeg4 version of an "audiobook". Haven't used one yet, but this is something I've only seen in association with iPods. I'm not sure if they're used anywhere else in general, but there is a WinAmp plug-in for this which will play the file so long as you have its license. Not sure how licensing ties into these files yet. The m4a and mp4 files I make and use don't have any such constrictions. For now, m4b goes in my suspect/evil list.
Posted 21 April 2006 - 09:49
Posted 21 April 2006 - 09:58
A pod XP to może spróbuj tego http://www.shelltoys...batchrename.asp
Posted 21 April 2006 - 16:09
muranox, Automator (pod Mac OS X oczywiście)
A pod XP to może spróbuj tego [url]http://www.shelltoysxp.com/batchrename.asp[/url]
ten shelltoy jest bardzo przydatnym programem, ale nie obsługuje batchowego rename'u
ale za to znalazłem to: [url]http://home.nordnet.fr/~pmdevigne/programmes_e.html#ChangeExtension[/url]
nic nie waży a ile ma zalet.
dzieki wielkie za pomoc, bez was nic bym nie zdziałał.
Posted 04 October 2006 - 20:36

Posted 04 October 2006 - 21:45

ups juz to bylo a "batchowy" rename pod winda robi total commander http://totalcmd.pl/
Posted 04 October 2006 - 21:48

Posted 08 May 2007 - 14:58
Pytania:
1. Jak można połączyć kilka plików audiobooka (w formacie m4a znajdujace sie w katalogu Music) w jeden. Da rady przy pomocy iTunes?
2. Czy możecie polecic jakiś program do konwersji mp3 na m4a/b? Topic jest stary, a może ktoś korzysta z jakiegos nowego oprogramowania?
---- Dodano 08-05-2007 o godzinie 16:55 ----
Jeszcze jest kolejny problem z audiobookami. Mianowicie taki sam jak z podcastami. Po skonczeniu odtwarzania jednego odcinka, np. rozdzialu ksiazki iPod przeskakuje do glownego menu. Ksiazka nie odgrywa sie dalej - a powinien kolejny rozdzial. Tak samo jak podcasty. To jest ewidentny błąd oprogramowania, chyba zaczne od dziś pisac maile do Apple, to powinno byc jak najszybciej naprawione... Widze ze tylko mnie to denerwuje, Wam to nie przeszkadza? Nie da rady sluchac normalnie audiobooka... czyli jednym ciągiem bez klikania w iPoda.
Posted 08 May 2007 - 21:13

Posted 08 May 2007 - 22:55
http://www.myapple.p...70&postcount=13
tylko ze konwersja do aac sie straci na jakosci niestety, inho najlepszym rozwiazaniem jest po prostu polaczenie plikow mp3 w jeden i otagowanie jako audiobook, pozniej samrtlista z warunkiem genre==audiobook
program do laczenia jest w linku
chyba, podkreslam chyba, daloby rade polaczyc nim takze pliki m4b/a, tzn daloby rade na pewno ale nie wiem jak ipod/itunes zareaguja na tak stworzony plik, moze sie okazac ze powastana bledy z ktorymi sobie nie poradza
ps1 to rozwiazanie pod winde
ps2 ten program po prostu wykonuje polecenie "copy /b plik1+..."
Posted 09 May 2007 - 14:44
1)Przenieś pliki do libary w iTunes
2)Przekonwertuj na aac przez iT.-Ustaw konwert na aac w preferences.
3 W panelu sterowania ustaw w opcji foldery-pokazuj rozszerzenia plików
4)przekonwertowane na aac pliki masz w moich dokumentach- moja muzyka-iTunes
5)Zmień rozszerzenia plików z m4a na m4b
6)Przenieś pliki do "Libary", potem na iPoda.
7)Słuchaj audiobooków
Hmm, prosilabym jednak o ewentualna odpowiedz na moje pytania. Powyższy fragment jest nie na temat

Chodzi o program inny niz iTunes do konwersji oraz łaczenie plików przy pomocy iTunes (lub ewentualnie jakis inny program).
Link nie dziala... widzialam to juz wczesniej.program do laczenia jest w linku
no coż, a czy ktos moglby sie chociaz wypowiedziec w kwestii ktora dodalam na koncu? Chodzi o...
Po skonczeniu odtwarzania jednego odcinka, np. rozdzialu ksiazki iPod przeskakuje do glownego menu. Ksiazka nie odgrywa sie dalej - a powinien kolejny rozdzial. Tak samo jak podcasty. To jest ewidentny błąd oprogramowania, chyba zaczne od dziś pisac maile do Apple, to powinno byc jak najszybciej naprawione... Widze ze tylko mnie to denerwuje, Wam to nie przeszkadza? Nie da rady sluchac normalnie audiobooka... czyli jednym ciągiem bez klikania w iPoda.
Dzięki pozdrawiam

Posted 09 May 2007 - 15:09
Posted 10 May 2007 - 10:46

Posted 10 May 2007 - 22:13
Posted 12 May 2007 - 10:40
Ale jak to? przeciez mozna ustawić opcje zapamietywania dla plikow mp3. jesli odtwarzam plik nr 1 i skoncze w polowie to potem jak wlacze to leci od polowy. co prawda iPod nie zaopmietuje ktory plik ostatnio sluchalam, no ale to juz potrafie sama zapamietac, ewentualnie znaleźćjest jeden plus posiadania tego jako m4b - ipod zapamietuje miejsce w ktorym skonczylo sie sluchac
ja nie uzywam zakladek do ksiazek i przyzwyczailem sie do zapamietywania strony na ktorej skonczylem wiec zapamietanie czasu nie sprawia mi specjalnych problemow ale ktos moze uznac to za znaczne ulatwienie

- migrena likes this
Posted 12 May 2007 - 11:03

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users