Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dwa MacBooki - łączenie USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 nme

nme
  • 18 postów

Napisano 14 kwietnia 2008 - 18:32

Witam, mam dosyć pilny problem. Nie wiedzieć czemu połączenie dwóch MacBooków kablem USB w żaden intuicyjny spsób wydaje się niemożliwe. OCB? Bardzo proszę o, w miarę jak najszybszą, pomoc. Pozdrawiam.

#2 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 15 kwietnia 2008 - 13:33

Ja lacze sie przez kabel FireWire przy wlaczaniu klikam i trzymam "T" przy tym komputerze, ktorego chce przegladac. Ale nie wiem czy dziala to z USB, ale moze :)

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 13:44

6,

...połączenie dwóch MacBooków kablem USB w żaden intuicyjny spsób wydaje się niemożliwe

Abstrahując od całkowitego załamania logiki i składni tego "zdania", jak wyobrażasz sobie podłączenie dwóch urządzeń "upstream" kablem "up-down". Chyba, że masz specjalną przejściówkę i jakiś soft do obsługi tego.

Maki mają wbudowany drajwer sieciowy Firewire - można zestawić sieć Mac-Mac po FW bez Target Mode.
USB nie ma takiego drajwera na Mac ....chyba :wink:

#4 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 15 kwietnia 2008 - 14:01

Na pc można za pomocą specjanego kabla usb z chipem, do tego są strowniki. A jak pod mac to niewiem ale FW jest zdcecywiale szybsze od usb.

#5 Merkwurdigliebe

Merkwurdigliebe
  • 32 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 14:04

Ja lacze sie przez kabel FireWire przy wlaczaniu klikam i trzymam "T" przy tym komputerze, ktorego chce przegladac. Ale nie wiem czy dziala to z USB, ale moze :)

gdzie znajde inne triki i ich efekty z przytrzymywaniem klawiatury podczas bootowania?

Merk

#6 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 kwietnia 2008 - 14:10

gdzie znajde inne triki i ich efekty z przytrzymywaniem klawiatury podczas bootowania?

Merk

Na tym forum - gorny pasek a w nim "znajdz na forum" 8) a takze na apple.com

#7 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 15 kwietnia 2008 - 23:48

W HELPie systemowym.

#8 cichy202

cichy202
  • 102 postów

Napisano 16 kwietnia 2008 - 17:17

Ja z kolei slyszalem ze spinanie zwyklym USB dwóch kompow prowadzic moze nawet do spalenia portow/kontrolera, wiec nie probowalbym tego, zamiast tego lepiej lan, wlan, fw :)

#9 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 16 kwietnia 2008 - 18:32

Ja z kolei slyszalem ze spinanie zwyklym USB dwóch kompow prowadzic moze nawet do spalenia portow/kontrolera, wiec nie probowalbym tego, zamiast tego lepiej lan, wlan, fw :)

Jestem ciekaw skąd masz takie 'mądre' informacje :D

#10 cichy202

cichy202
  • 102 postów

Napisano 16 kwietnia 2008 - 18:47

Z tego co pamietam był to którys z numerow Entera, z zamierzchłych czasów, wcale bym się nie zdziwił jeśli jeszcze z ery USB 1.1 :P

#11 Smierc

Smierc
  • 379 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwietnia 2008 - 13:44

kokos swojego czasu było dostępne ustrojstwo do stawiania sieci po USB, wyglądało jak kabelek USB z dwoma wtyczkami typu A z ustrojstwem do konwersji sygnału po środku, ale działało to tylko pod Classiciem pozatym skoro kolega NME chce spiąć "siecią" dwa MacBook'i to czemu nie użyje WIFI? szybciej, łatwiej, "bezkablowo"

#12 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 17 kwietnia 2008 - 17:23

Ja mam oba Mac'i w sieci WiFi. Transfery są niezłe i wszystko śmiga

#13 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 08 lutego 2010 - 00:24

6,

Abstrahując od całkowitego załamania logiki i składni tego "zdania", jak wyobrażasz sobie podłączenie dwóch urządzeń "upstream" kablem "up-down". Chyba, że masz specjalną przejściówkę i jakiś soft do obsługi tego.

Maki mają wbudowany drajwer sieciowy Firewire - można zestawić sieć Mac-Mac po FW bez Target Mode.
USB nie ma takiego drajwera na Mac ....chyba :wink:

przyganiał kocioł garnkowi...
nie ma w języku polskim 'drajwer-ów' są 'driver-y'.... Jak mnie wkurza takie wywyższanie się...

#14 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 08 lutego 2010 - 00:51

LOL wygrzebac temat sprzed 2 lat by komus walnac tekst o wywyzszaniu sie... Jak takis madry jest, to lacznika (-) uzywa sie przy odmianie akronimow. Slowo driver nim nie jest. Do tego nie konczy sie na niema gloske, wiec nie uzywa sie tez apostrofu. Chcesz odmienic zagraniczne slowo - nie dodajasz w takim przypadku nic. Madralo.

#15 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 08 lutego 2010 - 10:00

Lookam na ten temat i juz myslalem ze ktos odkryl w jaki sposob mozna podlaczy dwa maci przez usb a tutaj... No coz, zgadzam sie z przedmowca - odgarnianie starych smieci nie ma sensu. I tak samo mozna sie czepiac ostatniego wyrazenia, bo jesli kolega mial na mysli liczbe pojedyncza to brakuje tam s ;)

#16 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 08 lutego 2010 - 15:38

Pamiętam, że po kupnie pierwszego Maka, zakupiłem kabel USB A-A z tym "ustrojstwem" po środku i chciałem połączyć Maka z PC za pomocą tego czegoś. Po pewnym czasie zrezygnowałem i zakupiłem 0,5m skrętki, a potem FW (z tym, że Mac<->Mac) i jest spokój. Nie widzę potrzeby łączenia komputerów po USB, bo ten typ połączenia na dobrą sprawę nie został do tego stworzony. Co innego FW...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych