Zmiana nazwy administratora ?
Rozpoczęty przez
ma9dalena
, 09 kwi 2008 21:24
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 kwietnia 2008 - 21:24
Witam,
Pare dni temu kupilam pierwszy komputer apple. Do tej pory pracowalam na windowsach...
Komputer kupilam w Saturnie - system juz byl zaistalowany (Leopard) i ustawiony byl administrator "Saturn".
Chyba udalo mi sie to zmienic na swoja nazwe (System preferences/Accounts) niestety nadal w Finderze wyswietla mi sie Saturn ( jest tez jakies konto e-mail Saturn... ) Czy cos zle zrobilam?
Potem probowalam postawic system na nowo, ale okazalo sie ze po reinstalacji ktora trwala strasznie dlugo - okolo 5 godzin, wszystko pozostalo bez zmian i Saturn nadal widnieje zarowno w Finderze jak i Mail.
Z gory dziekuje za wszystkie pomocne sugestie

Napisano 09 kwietnia 2008 - 21:35
kurcze reinstalka powinna trwać ok 20 minut... i wszystko na nowo powinno być
spróbuj jeszcze raz

Napisano 09 kwietnia 2008 - 21:58
zaloz nowe konto admina i wywal poprzednie...
Napisano 09 kwietnia 2008 - 22:37
krzysiek nie podpuszczaj! Włóż DVD z Leopardem i wybierz z paska u góry narzędzia dyskowe -> wymaż zawartość dysku, dopiero wtedy zainstaluj system na nowo! Już powinno wszystko hulać

Napisano 11 kwietnia 2008 - 08:58
Mam aira wiec kozystalam z napedu innego komputera - przez router wiec moze dlatego trwa to tak dlugo.
Przeszukujac forum trafilam na post gdzie ktos wyjasnial ze powinno byc okienko do zaznaczenia czy wymazac cala zawartosc dysku czy nie - dotyczylo to straszego systemu.
podczas reinstalacji niestety nie mialam takiej opcji
Zrobilam tak jak proponowal _krzysiek - nazwa administartora jest zmieniona ale nazwa w finderze Places - jest nadal Saturn....
No nic sprobuje ponownie reinstalacji... wytrzymam kolejne 5 godzin chyba

Napisano 11 kwietnia 2008 - 10:28
Zajrzyj tu - powinno pomóc. _Krzysiek dobrze radzi - załóż drugiego użytkownika z prawami admina, przenieś zawartość katalogu domowego (jeśli masz tam już jakieś dane) i z nowego konta usuń starego użytkownika.
A jeszcze lepszy poradnik (dla Leo) jest tutaj
A jeszcze lepszy poradnik (dla Leo) jest tutaj
Napisano 11 kwietnia 2008 - 13:58
jak widzisz tam saturn z ikonkom domu, to po prostu ja wywal, wejdz w \users\ i katalog ze swoja nazwa przerzuc w tamto miejsce
Napisano 14 kwietnia 2008 - 09:17
Swoja droga to ciekawa sprawa, komputer byl z wystawy czy jak? Po co saturn zakladal sobie konto na kompie?
Mysle, ze najlepszy wyjsciem poki nic nie masz na dysku, postawic system od poczatku i zrobic wszytsko po swojemu. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych