Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro nagrzewa sie

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 CHINE

CHINE
  • 77 posts

Posted 09 April 2008 - 18:18

Ostatnio wymienialem wiatraczek lewy w moim MacBooku Pro bo lozysko sie rozklekotalo .. po wymianie wszystko swietnie dzialalo .. jednak ostatnio zauwazylem ze wiatraczki wchodza na wyzsze obroty juz po 10 minutach od wlaczenia komputera nawet w momencie kiedy nic na nim nie robie .. nie jest wlaczona zadna aplikacja ani nic z tych rzeczy .. wlasciwie komputer tez nie jest nawet cieply .. pamietam ze kiedys wogole nie bylo slychac szumu powietrza no chyba ze faktycznie obciazalo sie procesor jakimis wiekszymi operacjami w photoshopie . czy to normalne i jest to wina tego ze komputer ma juz ponad rok no i najzwyczajniej w swiecie sie zuzywa?

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 09 April 2008 - 18:24

Zainstaluj sobie widget iStat Pro:
Apple - Downloads - Dashboard Widgets - iStat pro
Za jego pomocą będziesz mógł sprawdzić temperaturę komputera i szybkość wiatraczka.

Oprócz tego przydać się może smcFanControl:
smcFanControl2
Pozwoli Ci "ręcznie" zmienić szybkość wiatraczka.

#3 CHINE

CHINE
  • 77 posts

Posted 09 April 2008 - 18:35

o dzieki .. tylko nie chce zmieniac czegos zeby pozniej nie okazalo sie ze komputer sie przegrzewa .. jest jakis spis obrotow wiatraczka do danych temperatur?

#4 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 09 April 2008 - 19:31

Wystarczy popatrzeć przez chwilę na jakich obrotach toto chodzi. W MacBooku na codzień mam około 1800rpm, jak odpalam gry to leci na maksa - około 6000rpm. Nie martw się, że coś zepsujesz. Ten program nie da mniej niż Apple by dał. Czyli ja mogę tylko 1800 i w górę zmieniać. Więcej, jeśli ustawię 3000rpm i system wykryje, że potrzeba 4000rpm to niezależnie od moich ustawień i tak to zmieni. Więc bez obaw.

#5 CHINE

CHINE
  • 77 posts

Posted 09 April 2008 - 19:52

aha .. no tak .. a jaka masz temperature standardowo ? bo u mnie jest przy odpalonej przegladarce internetowej i kadu 70stopni i 4000obrotow .. troche to chyba za cieplo i za szybko sie obraca?

#6 czarek

czarek
  • 40 posts

Posted 09 April 2008 - 21:25

u mnie przy używaniu przeglądarki, adium, skype temperatura utrzymuje sie w granicach 45 stopni a wiatraczki jak podaje istat pro kręcą się ok 2000rpm. niestety temeratura baaaardzo wzrasta przy odpalaniu jakichkolwiek gier, wtedy momentalnie staje sie gorący...ponad 75 stopni

#7 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 09 April 2008 - 21:31

Ja mam MacBooka, więc u mnie jest inaczej niż w MacBooku Pro.

Mam ~45 stopni (jest to temp procesora, ale wszystkie inne miejsca są chłodniejsze) przy standardowych 1800rpm i używaniu Safari+Adium+iTunes+Transmission+Things.

---- Dodano 09-04-2008 o godzinie 22:32 ----
Oczywiście odpalić jakąkolwiek gierkę 3D albo nawet jakąś porządniejszą animacyjkę flashową i temperaturka wzrasta, a co za tym idzie wiatraczki dają o sobie znać ;) Zazwyczaj jednak do 3000rpm jest w miarę cicho.

#8 CHINE

CHINE
  • 77 posts

Posted 09 April 2008 - 23:25

yhm .. no ja nie gram w zadne gry .. uzywam jedynie programow graficznych typu illustrator photoshop no i glownie logic studio i ableton live .. w przypadku logica nie dziwie sie ze temperatura wzrasta .. tylko ze ostatnio cos zaczal wariowac przy przegladaniu internetu .. co z tym zrobic? moze to po prostu kwestia tego ze temperatura powietrza ostatnio wzrasta no i wiadomo ze w pokoju takze cieplej .. no ale wydaje mi sie ze kiedys tak sie nie "wietrzyl" chociaz to chyba lepszy znak jesli jest chlodzony niz mialby sie przegrzewac?

#9 CHINE

CHINE
  • 77 posts

Posted 08 June 2008 - 16:58

okazalo sie ze wystarczylo relaunchowac findera i wszystko wrocilo do normy

#10 hope

hope
  • 13 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 19 August 2009 - 16:58

Witam! Mam podobny problem. Wystarczy, że mam włączone adium + safari i temperatura wacha się między 71 a nawet 84 stopni. Zastanawiam się nad kupnem podstawki chłodzącej. Czy to coś da? Ściągnęłam programy, które polecił pan MacDada, ale to również nic nie daje.

#11 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 August 2009 - 18:20

i.
Zastanawiam się nad kupnem podstawki chłodzącej. Czy to coś da?

Da, nawet taka bez wiatraka, ważne żeby lekko unosiła laptop.

#12 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 posts

Posted 05 September 2009 - 20:21

Da, nawet taka bez wiatraka, ważne żeby lekko unosiła laptop.

Ja podkładam metalowy długopis pod zawias od matrycy, co powoduje podniesienie MBP i już nie jest tak gorący :-)

#13 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 September 2009 - 18:19

Też tak robiłem kiedyś ;) długopisy gumki i inne śmieci. Teraz mam w starym macbooku całe dno porysowane. Myślę że warto zapłacić te 20,- na najtańszą podkładkę.

#14 norbek

norbek
  • 17 posts

Posted 13 September 2009 - 13:17

Czy może mi ktoś powiedzieć jak jest z temperaturą Macbooka Pro np. po trzy godzinnym graniu w WoW'a ? Czy dotykanie klawiatury, obudowy nie parzy ? Po przeczytaniu tego artykułu [url=http://dnadesign.pl/2009/02/macbook-pro-a-podstawki-chlodzace/]MacBook Pro a podstawki chłodzące | dnadesign.pl[/url] nie jestem pewien czy ta podkładka chłodząca jest dobrym rozwiązaniem. Informacje zawarte w tym artykule są prawdą ?

#15 norbek

norbek
  • 17 posts

Posted 14 September 2009 - 17:57

:confused:

#16 mania2

mania2
  • 46 posts

Posted 14 September 2009 - 18:05

Czy może mi ktoś powiedzieć jak jest z temperaturą Macbooka Pro np. po trzy godzinnym graniu w WoW'a ? Czy dotykanie klawiatury, obudowy nie parzy ? Po przeczytaniu tego artykułu MacBook Pro a podstawki chłodzące | dnadesign.pl nie jestem pewien czy ta podkładka chłodząca jest dobrym rozwiązaniem. Informacje zawarte w tym artykule są prawdą ?

Bzdura,gram codziennie w ETQW i mam podstawkę chłodzącą na 3 wentylatorach,w fancontrol ustawiam sobie na 4500 obr. i chula,jak pisze tego posta temp.jest 39 i wiatraki na 1999 obr na podstawce stoi już od roku

#17 norbek

norbek
  • 17 posts

Posted 14 September 2009 - 22:07

OK dzięki

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users