Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

jak zainstalowac mac os x 10.4 Tiger

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 junior_18

junior_18
  • 8 posts

Posted 13 April 2006 - 21:05

Witam. jestem zielony jezeli chodzi o maki.mianowicie dorwalem ostatnio maka bez systemu i mam mac os x 10.4 tiger i nie wiem jak go zainstalowac. mogl by mi ktos powiedziec jak sie go instaluje??prosze o pomoc peace

#2 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 13 April 2006 - 21:13

Włącz maka, włóż płytkę do napędu i trzymaj na klawiaturze "c". Ot cała filozofia :). Dalej sobie poradzisz.

#3 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 April 2006 - 21:14

1. Jakiego Maka? Mac OS X 10.4 Tiger ma swoje wymagania i nie na każdym Maku można go zainstalować. 2. Standardowo wystarczy wsadzić płytę do napędu i zrestartować komputer z naduszonym klawiszem "C" - powoduje to wymuszenie uruchomienia komputera z płyty CD/DVD. Uruchomi się automatycznie program instalacyjny i dalej już poprowadzi Cię za rękę. 3. Punkt 2. może nie zadziałać, jeżeli: a. płyta jest nieoryginalna, b. płyta jest przeznaczona do innego modelu Maka (tak zwana wersja "bundled"), c. w Maku jest uszkodzony/stary napęd, d. Mak nie posiada napędu DVD (płyty instalacyjne Tygrysa to w zasadzie wyłącznie DVD), e. Mak wyposażony jest w klawiaturę Bluetooth, f. Mak nie spełnia wymagań sprzętowych Mac OS X Tiger.

#4 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 13 April 2006 - 21:15

Tylko pamietaj, ze musisz posiadac albo plytke instalacyjna z Tigerem dla Twojego maka, albo wersje instalacyjna retail (dajaca sie zainstalowac na kazdym maku), oraz pamietaj o tym, ze Tiger sprawdza (juz na samym poczatku procesu instalacji) czy w komputerze znajduje sie interface Firewire (i.Link czy tez IEEE1394). Bez niego da sie zainstalowac "nielegalnie" Tigera, ale nie jest to juz takie proste - doczytaj na tym forum korzystajac z wyszukiwarki (ktorej mogles uzyc rowniez przed zadaniem tego pytania).

Pa.

[ Dodano: 2006-04-13, 22:16 ]
Heidi, sekundy szybciej ... ;)

#5 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 13 April 2006 - 23:00

Tiger wcale nie sprawdza, czy wasz komputer ma FireWire, czy nie! Na płytce jest plik typu "plist", w którym zawarta jest lista "bad machnines". Są tam nazwy takie jak podaje System Profiler. Np. mój iBook clamshell to Powerbook 1,1. Wystarczy zmienić Powerbook 1,1 na np. Powerbook 11,1 i instalator normalnie się odpala. Jedyne co, to warto zrobić upgrade z Panthery, bo czasem może wyskoczyć komunikat "no drivers for Powerbook 1,1".

#6 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 14 April 2006 - 07:37

tskisiu, masz racje, ale sprawdzanie przez instalatora czy to tego, czy system posiada FW czy nazwy z profilera sprowadza sie do niemoznosci zainstalowania systemu na komputerze bez FW. Jesli kolega pyta jak uruchomic komp z plyty i zainstalowac system, to raczej nie ma mozliwosci wyedytowania tego pliku, stad moja uproszczona odpowiedz. Zreszta na koncu napisalem ze sie da, ale nie takie easy to jest. Zreszta od strony end usera nie ma roznicy czy instalator sprawdzi czy komputer ma FW sprawdzajac jego nazwe czy faktyczna obecnosc portu (nie wiem jak sie programuje FW wiec nie wiem jak mozna sprawdzic).

Pa.

#7 Maciej

Maciej
  • 696 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 April 2006 - 08:28

Tiger wcale nie sprawdza, czy wasz komputer ma FireWire, czy nie! Na płytce jest plik typu "plist", w którym zawarta jest lista "bad machnines". Są tam nazwy takie jak podaje System Profiler. Np. mój iBook clamshell to Powerbook 1,1. Wystarczy zmienić Powerbook 1,1 na np. Powerbook 11,1 i instalator normalnie się odpala. Jedyne co, to warto zrobić upgrade z Panthery, bo czasem może wyskoczyć komunikat "no drivers for Powerbook 1,1".

PowerBook1,1 to PowerBook G3
PowerBook2,1 to Clamshell

Tak gwoli scislosci;)

#8 junior_18

junior_18
  • 8 posts

Posted 14 April 2006 - 17:54

wielkie dzieki wszystkim ktorzy mi pomogli.w srode bede sie z nim bawil to dam wam znac co z tego wyszlo. jeszcze raz wiewki dzieki pozdro peace

#9 Subcek

Subcek
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 April 2006 - 15:40

???Mac OS X 10.4 bez FireWire???

Bez niego da sie zainstalowac "nielegalnie" Tigera, ale nie jest to juz takie proste - doczytaj na tym forum korzystajac z wyszukiwarki (ktorej mogles uzyc rowniez przed zadaniem tego pytania).

Ano doczytałbym gdybym mógł, gdybym nie miał krzywych nóg;-) Innymi słowy szukalem i nie zanalazłem. Mam iMaca SL (Summer 2000) bez FireWire i chętnie sie pomęczę z instalacją tylko co należy zrobić. Aha, moja wersja Tigra (z brak napędu DVD w Maczku) jest na 4 CD i ni jak nie odpala... z "Ce" czy bez "Ce"

#10 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 April 2006 - 20:10

Potrzebny jest Ci program XPostFacto: http://eshop.macsale...XPostFacto.html

Na stronie programu bardzo dokładnie opisano zarówno warunki wstępne do instalacji, jak i sam jej przebieg.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users