Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana obudowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Xinill

Xinill
  • 2 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 18:46

Cześć. Zastanawiałem się, gdzie i za ile przeprowadzą mojemu Touchowi operację wymiany obudowy. Any ideas?

#2 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 kwietnia 2008 - 19:34

za gruba kase w sadzie na pewno cos takiego zrobia. bardzo gruba kase. jak znajdziesz taka obudowe na ebayu to mozesz sie pokusic o samodzielna wymiane.

#3 Shayn

Shayn
  • 159 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2008 - 03:21

za gruba kase w sadzie na pewno cos takiego zrobia. bardzo gruba kase.

A ja podmoczyłem mojego trochę w kawie (w okolicach portów) i teraz trochę bardzo wolno się bateria ładuje a i jakby szybciej schodzi :D Przez pierwsze godzin też dźwięku przez minijack nie było, a potem był jakiś taki niewyraźny. Próbowałem znaleźć przepis na otwarcie obudowy, aby móc usunąć ewentualne resztki kawy (pijam wyłącznie czarną nierozpuszczalną :lol:), ale żaden konkretny mi się nie napatoczył w Guglu. Mam zamiar zamówić kuriera przez Support i mam szczerą nadzieję, że Apple nie obciąży winą za uszkodzenie bakterii mnie 8-)

#4 Xinill

Xinill
  • 2 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 22:44

Hm, widzę że o naprawę za rozsądną cenę będzie trudno : ] Tym bardziej że, jak okazało się, po upadku oprócz pękniętej szybki odczepiło się coś w środku, i ani nie chce się ładować, ani nie jest w jakikolwiek sposób wykrywane przez PC. Jakby ktoś znalazł przepis na otworzenie tego iPodka, byłoby cudownie - może chociaż doprowadziłbym go do stanu używalności.

#5 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 10 kwietnia 2008 - 08:42

No więc tak.... Po moich doświadczeniach z SADEM, z tego co mi mówił tamtejszy manager - SAD nie robi jakichkolwiek napraw serwisowych iPoda Touch. Nie mają do tego żadnych procedur, nie znają się na tym. Naprawa polega wyłącznie na wymianie ipoda na nowy egzemplarz, który przysyłany jest z Holandii. Po drugie - otworzyć ipoda się da jak najbardziej, tylko, że jest to okupione zniszczeniem jego obudowy. Nie sposób otworzyć ipoda bez poważnego zarysowania boków obudowy. Również tylna srebrna część przykrywająca baterię nie będzie potem już tak dobrze przylegać do urządzenia, będą wyraźne luzy i szpary. Ipod Touch został zaprojektowany tak, że jego obudowa po otworzeniu nie nadaje się do ponownego spasowania, gdyż poszczególne części są już porysowane i poluzowane. Apple oczywiście naprawia i serwisuje wadliwe egzemplarze, ale nie bezpośrednio od klientów. Kleint dostaje nowy egzemplarz, a wadliwy jedzie do centrali serwisowej CRC w Wielkiej Brytanii i tam jest rozbierany, naprawiany i montowany w nową obudowę. Następnie takie egzemplarze są nazywane "refurbished" i służą jako zamienniki napraw gwarancyjnych. Jednak nie są one już tak nieskazitelne pod względem zmontowania obudowy jak te fabryczne, ponieważ często zdarza się, że pod szybką na ekranie znajdują się drobinki kurzu (zauważyłem to na 2 egzemplarzach refurbished, które mi oferowano w ramach wymiany). Jest to spowodowane tym, że egzemplarze fabryczne były montowane w hermetycznych warunkach, a refurbished już nie. Pewnie dało by się zamówić samą obudowę od Apple, ale po pierwsze jak już pisałem SAD nie prowadzi tego typu napraw, nie jest szkolony w zakresie serwisowania iPoda Touch, a po drugie koszt sprowadzenia obudowy i sama jej wartość byłaby zapewne nieopłacalna. Już lepiej kupić nowego Toucha. Gdy byłem z moim Touchem w serwisie Apple to widziałem podobną stuację do opisywanej tutaj, tyle, że dotyczącą iPoda Video (chyba ta generacja przed classiciem). Co prawda naprawa dotyczyła oprócz wymiany całej obudowy na nową, również wymiany płyty głównej, ale koszt i tak był zatrważający - 800zl. Klientka zrezygnowała. pozdrawiam

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 kwietnia 2008 - 19:09

Po drugie - otworzyć ipoda się da jak najbardziej, tylko, że jest to okupione zniszczeniem jego obudowy. Nie sposób otworzyć ipoda bez poważnego zarysowania boków obudowy. Również tylna srebrna część przykrywająca baterię nie będzie potem już tak dobrze przylegać do urządzenia, będą wyraźne luzy i szpary. Ipod Touch został zaprojektowany tak, że jego obudowa po otworzeniu nie nadaje się do ponownego spasowania, gdyż poszczególne części są już porysowane i poluzowane.

jak sie ma dwie lewe rece albo otwiera ipoda scyzorykiem to takie sa efekty. jak sie robi to odpowiednimi narzedzialmi to nie ma sladu. wymiana obudowy na nowa przy robieniu refurbished jest glownie aby klient mial wrazenie ze urzadzenie jest nowiutkie. taka obudowa kosztuje apple grosze, a na wydanym/sprzedanym refurbie zarabiaja znacznie wiecej.

#7 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 12 kwietnia 2008 - 09:48

Bzdury. Nawet na zdjęciach rozbiórki toucha przez profesjonalistów (firmy, która się tym zajmuje) widać porysowane boki obudowy i wgnieciony materiał. Tego typu uszkodzeń przy otwieraniu ipoda touch nie da się uniknąć. Dlatego właśnie SAD nie prowadzi jakichkolwiek napraw serwisowych toucha na własną rękę, tylko od razu wymienia na inny egzemplarz. Nie wiem ile kosztuje obudowa do Toucha. Pewnie nie majątek, ale czym innym jest cena materiału, a czym innym jest cena, którą sobie krzyknie Apple.

#8 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 kwietnia 2008 - 13:17

Nie wiem, czy sposob zdejmowania obudowy toucha rozni sie od innych modeli ale w tych z dyskiem sad otwiera na miejscu i wymienia (dysk).

#9 szuma

szuma
  • 15 postów

Napisano 12 kwietnia 2008 - 15:07

[url=http://cgi.ebay.com/iPOD-TOUCH-itouch-8GB-8-GB-BACK-COVER-PANEL-PLATE_W0QQitemZ320238681095QQihZ011QQcategoryZ56170QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem]iPOD TOUCH itouch 8GB 8 GB BACK COVER PANEL PLATE - eBay (item 320238681095 end time Apr-17-08 20:27:00 PDT)[/url]

#10 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 kwietnia 2008 - 17:18

to niezli "profesjonalisci" w tej firmie pracuja skoro nie potrafia otworzyc ipoda nie uszkadzajac go. na ebayu za 19$ a apple krzyknie gdzies 99$. :)

#11 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 12 kwietnia 2008 - 18:58

Nie wiem, czy sposob zdejmowania obudowy toucha rozni sie od innych modeli ale w tych z dyskiem sad otwiera na miejscu i wymienia (dysk).

Oczywiście, bo to inne generacje ipodów.

---- Dodano 12-04-2008 o godzinie 20:02 ----

to niezli "profesjonalisci" w tej firmie pracuja skoro nie potrafia otworzyc ipoda nie uszkadzajac go.

Profesjonaliści nie mają tu nic do rzeczy. Nikt nie potrafi otworzyć ipoda touch bez choćby niewielkiego uszkodzania/zarysowania/wgniecenia obudowy. Jest to niemożliwe. Tak został skontruowany iPod Touch.

na ebayu za 19$ a apple krzyknie gdzies 99$. :)

Kolega szumu podał linka wyłącznie do tylniej srebrnej klapki kosztującej 19$. Jeżeli Ty to nazywasz "obudową" to moje gratulacje... To wyłącznie jedna z wielu części tworzących całość obudowy.

#12 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 kwietnia 2008 - 13:56

rofesjonaliści nie mają tu nic do rzeczy. Nikt nie potrafi otworzyć ipoda touch bez choćby niewielkiego uszkodzania/zarysowania/wgniecenia obudowy. Jest to niemożliwe. Tak został skontruowany iPod Touch.

to, ze ktos czegos nie potrafi zrobic nie oznacza, ze sie tego zrobic nie da.

fakt to tylko kawalek. zazwyczaj ten kawalek wlasnie ludzie chca wymienic. czy to wystarczy to juzpytanie do Xinill.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych