Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PowerMac G5 + RAID 0 + CS2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 06 kwietnia 2008 - 20:51

Witam serdecznie, niedawno zakupiłem PowerMaca G5 DC w środku siedzi jeden dysk 250GB myślałem nad zakupem drugiej 250 i zrobieniu RAID 0 wiem z czym się to wiąże ale czy taka konfiguracja do CS2 ma sens ? Niestety jeżeli zakupie drugi dysk nadal będe dysponował tylko 120GB w kieszeni FW na backupu. Zależy mi na razie tylko na backupie niektórych danych o ile Time Machine ma taką opcje. Moje pytanie do osób zajmujących się grafiką jest proste czy robić RAID 0 ? Photoshop chyba lepiej działa jeżeli poda mu się inny scratch disk niż ten na którym jest zainstalowany, co w sytuacji gdy 2 dyski będą działać w macierzy RAID 0 ? Pozdrawiam serdecznie i proszę uprzejmie o pomoc. Mam nadzieje że zamieściłem posta w odpowiednim dziale, tematy dotyczące RAID przeczytałem jednak nie rozwiało to moich wątpliwości.

#2 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 09:55

Będzie ciutek szybciej, szczególnie przy dużych plikach możesz spodziewać się wzrostu prędkości otwierania/zapisywania prac o około 30%. Choć lepiej by było dokupić dwa nowe dyski, nawet mniejszej pojemności i ustawić je w RAID0 jako scratch disk Photoshopa (Do G5 maksymalnie zmieścisz 3 dyski).

#3 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 08 kwietnia 2008 - 13:27

@Jaras a gdzie trzeci dysk można zamontować w PM ?

#4 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 22:39

Sam tego nigdy nie montowałem osobiście, ale chłopaki z serwisu w Perfekcie montują takie konfiguracje - obiło mi się o uszy, że dokładają jakieś „sanki”. Zawsze jeszcze można wymontować „na zewnątrz” nagrywarkę DVD...

#5 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 11:48

Jaras lub mpukacz, czy możecie podać jakieś szczegóły jak można zamontować trzeci dysk? Mój mac: PowerMac G5, late 2005. O jakie "sanki" chodzi? Trzeba do tego jakieś dodatkowe karty kupować czy można dyski jakoś "spiąć"?

#6 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 06 grudnia 2010 - 21:14

mozna nawet weicej niz jeden dysk :D
trzeba tylko kupic soneta karte i ewentulanie sanki albo gdzes za pare zeta klable i z blachy cos dorobic :D
dyski sie wklada miedzy obidowe a wiatraki procka

Dołączona grafika
https://secure1.sonn...384b076495a352a

Dołączona grafika

mpukacz: jak kolega nizej pisze .. nie baw sie w kupowanie doatkowego dysku.. kup dwie nowki zaoszczedzisz kase i czas
ja mialem w swoim 2x320 RAID 0 i niestety dokupilem do 2 letniego dysku drugi .. efekt byl taki sobie ttransfery max 120 - 130 R/w
przy sprzedazy g5 zaupilem 2x500 spialem w raida .. transfer 190-200 r/w, poza tym dyski ( 320 podzialaly pol roku i jeden z nich sie .... wysypal nie msze mowic co bylo dalej :D

#7 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 22:46

Dzięki hubiii! Co prawda karta musi być PCIe (express) do mojego modelu ale myślę, że jak kupie jeszcze kabel to powinno to gadać (o ile miejsce między wiatrakami proca i obudową może być zajęte i nie przeszkodzi chłodzeniu procków..) Jakąś tańszą kartę spróbuję znaleźć :D Pozdr

#8 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 07 grudnia 2010 - 00:59

https://secure1.sonn...384b076495a352a
takie tez maja co prawda cena troche powala .. zamienniki pewnie na aledrogo znajdziesz tylko nie wiem czy beda chcialy tak dzialac jak sonety ( moga byc wolniejsze transfery albo nie dzialac wcale )

#9 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 07 grudnia 2010 - 01:17

Ja jestem fanem innego rozwiązania. Wkładasz dwa dyski. Na początku (początek jest najszybszy) każdego z nich wydzielasz partycję i te partycje łączysz w RAID 0. Tego RAIDa przeznaczasz tylko na scratcha, a resztę partycji używasz normalnie jak pojedyncze dyski. Ja tam mam w maku pro i robiłem już taką konfigurację w dwóch G5. Właściciele są bardzo zadowoleni. W obu G5 konfiguracja jest taka: 2 dyski po 500 GB. Oba są podzielone na partycje 64 + 400 GB. Partycje 64GB są połączone w RAID 0 co daje scratch dysk do PS 128 GB. Reszta to 400 GB na system i 400 GB na prace. Śmiga aż miło.

#10 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2010 - 09:46

Spoko też można. Mi jednak szkoda wywalać stare dyski więc zdecydowałem się na sposób z PCIe. Znalazłem tańszą kartę: Lycom PCI-Express SATA II Int. 2port - EET Poland
i myślę, że po instalacji sterowników o których też mowa tutaj: 2EMAC - Lycom PCIe SATAII Host Card (karty różnią się jedynie rodzajem portów wewn./zewn. i pracują na tym samym chipsecie) powinno się udać. Do tego dysk WD Dysk Western Digital CAVIAR 2TB WD20EARS SATA II 64MB CACHE (WD20EARS) w Morele.net i powinno bujać jak marzenie :)

#11 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 07 grudnia 2010 - 11:02

Green tylko na TM (5400 rpm, "ekologiczny" firmware), chcesz mieć szybkość - z WD tylko Black (albo VR).

#12 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 07 grudnia 2010 - 18:16

@sauo Zielone Caviary EARS to straszny shit. Mają dużo cashu, żeby zrekompensować powolność działania. Niebieski Caviar 500 GB (AAKS o ile dobrze pamiętam) z 16 MB cashu jest sporo szybszy.

#13 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2010 - 11:12

Hej, dzięki iFilip. Wybrałem jednak dysk Samsung SpinPoint EcoGreen F4EG. Wypada bardzo dobrze w testach, nie jest awaryjny, jest cichy i w dobrej cenie. Zobaczymy ;)

#14 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudnia 2010 - 11:13

Kupiłem tę kartę Lycom PCI-Express SATA II Int. 2port - EET Poland i powiem Wam że lipa... Nie działa.. Chyba jednak trzeba będzie Sonneta drogiego jak pies kupić... :/

A do tego mimo stanu idealnego karty w sklepie owym zwrotów nie przyjmują! Więc odradzam po trzykroć! ;)

#15 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 14 grudnia 2010 - 12:28

Driver zainstalowałeś? Jak ten od Silicon Image nie działa, spróbuj od LaCie lub Sonneta. Któryś zadziała. Tyle, że karta najpewniej nie będzie bootowalna.

#16 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 grudnia 2010 - 13:21

Próbowałem z różnymi driverami, jak dysk jeset odpięty to wtedy działa (silicon image utility się odpala i widzi kartę), jeśli podepnę dysk - utility mówi że karty nie ma... Dziwna sprawa.. to może być kwestia niekompatybilnego dysku do karty PCIe?

#17 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 19 grudnia 2010 - 13:56

Ja do Mac Pro kupiłem taką kartę:
karty rozszerzeń - Kontroler PCI-E do eSATA II + SATA II + ATA133 - 4World.pl
Działa wyśmienicie. Wiem że potrzebujesz czegoś trochę innego, ale może tym tropem coś znajdziesz. Chipset to JMB 363. W 10.6 działa bez żadnych driverów.

---------- Wpis dodano o 13:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:53 ----------

Tu widzę, że są nawet sterowniki na Maca:
karty rozszerzeń - Kontroler PCI-E do eSATA II x2 + SATA II x2 - 4World.pl

#18 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 grudnia 2010 - 17:19

Dzięki, niestety moja karta jest na chipsecie Sil3132, Raid5, 1x 2internal. Na power macu G5 nie mogę zainstalować 10.6 a może to by coś dało... Możliwe, że będę musiał poszukać innej karty PCIe ale też czy będę miał pewność że będzie działać z moim dyskiem? Nie wiadomo...

#19 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 19 grudnia 2010 - 18:34

Dysk nie powinien mieć znaczenia.

#20 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:00

Kupiłem drugą kartę karty rozszerzeń - Kontroler PCI-E do eSATA II x2 + SATA II x2 - 4World.pl z myślą o tym że teraz powinno działać i... to samo co z tamtą.... Bez podłączonego dysku karta jest widoczna przez oprogramowanie ją obsługujące, po podpięciu dysku soft mówi że nie widzi kompatybilnej karty podpiętej do komputera... Dziwna akcja.. Myślicie że można bez wyłączania kompa podpiąć dysk do kotrolera bez narażania dysku na spalenie albo inne nieporządane skutki takiej operacji?

#21 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:29

Jedyne co mogę Ci doradzić, nie mając kontaktu z Twoim kompem, to żebyś próbował z kartą na Sil3132 z driverami LaCie lub Sonneta. Próbuj w różnych slotach. Jeszcze jedno: w jakiej obudowie jest ten dysk? Może coś z nią nie tak?

#22 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:48

Ja też już nic nie poradzę. Napisałem co działa mnie, ale to może być kwestia systemu 10.6. Generalnie jestem zadowolony, bo za kartę dałem 5 dych, a działa super. Jedyne co mogę dodać, to to, że dysk jest podłączony bezpośrednio do karty kablem SATA->eSATA, a zasilanie wyprowadzone z kompa poprzez zwykłego śledzia. Co do podłączania dysku w trakcie pracy to oczywiście, że można, bo do tego jest stworzony interfejs eSATA. Z tym, że wątpię aby zadziałało "w locie" skoro nie działa jak dysk jest podpięty przy starcie.

#23 lolka_p

lolka_p
  • 44 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 00:19

Ja jestem fanem innego rozwiązania.
Wkładasz dwa dyski. Na początku (początek jest najszybszy) każdego z nich wydzielasz partycję i te partycje łączysz w RAID 0. Tego RAIDa przeznaczasz tylko na scratcha, a resztę partycji używasz normalnie jak pojedyncze dyski. Ja tam mam w maku pro i robiłem już taką konfigurację w dwóch G5. Właściciele są bardzo zadowoleni.
W obu G5 konfiguracja jest taka: 2 dyski po 500 GB. Oba są podzielone na partycje 64 + 400 GB. Partycje 64GB są połączone w RAID 0 co daje scratch dysk do PS 128 GB. Reszta to 400 GB na system i 400 GB na prace. Śmiga aż miło.

Sprytne rozwiązanie, zastosowałem je, działa świetnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych