Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jakość Dźwięku - iTouch vs iPhone

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Kusin

Kusin
  • 48 posts
  • SkądTorun, Poland, Poland

Posted 06 April 2008 - 01:31

Witam Czy jest jakaś róźnica w jakości dźwięku między iTouchem a iPhonem? Mówię oczywiście o odtwarzaniu tej samej piosenki na tych samych słuchawkach. Pozdrawiam

#2 ekhangel

ekhangel
  • 197 posts

Posted 06 April 2008 - 01:35

Nie zauważyłem żadnej. Obydwa mają te same bebechy, więc bardzo wątpliwe, by jakaś różnica występowała.

#3 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 06 April 2008 - 09:46

Nie mają tych samych bebechów. Co najwyżej mogą mieć ten sam przetwornik.

#4 ekhangel

ekhangel
  • 197 posts

Posted 06 April 2008 - 14:06

Jak dla mnie jakość dźwięku jest o wiele niższa od toucha - bo producent zmusza nas do słuchania muzyki na białych gówienkach -.- Ale już przejściówka jedzie z alegrochu...

#5 b4rt3k

b4rt3k
  • 357 posts
  • SkądWawa

Posted 06 April 2008 - 16:03

jakosc jest lepsza na touchu dlaczego? masz standardowe wejscie do sluchawek, na iphonie zeby podlaczyc normalne slychawki musisz dolaczyc przejsciowke ktora obniza jakosc i jest niewygodna(mialem przejsciowke do telefonu kupiona na allegro-tandetna jakosc, jak sie porusza to czasem przerywa itp)

#6 ekhangel

ekhangel
  • 197 posts

Posted 06 April 2008 - 18:08

Szczęśliwie mam toucha i iphone'a, ale przecież nie będe do budy targał obydwu jabłek, żeby na jednym pisać sms'y, a na drugim słuchać muzyki -.- Żenada ten iphone, jeśli chodzi o audio ogólnie... głośniki też ma masakryczne, i chciałem zauważyć, że iAmp - skrypt z installera, który rzekomo zgłaśnia output głośnika, nic nie daje, jak na moje ucho ( soft 1.1.4).

#7 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 April 2008 - 19:06

dla tych co jeszcze nie wiedza - wystarczy troche przyciac gumowa/plastikowa koszulke na wtyczce, zeby mozna bylo podlaczac sluchawki bez przejsciowek.
Simple iPhone headphone mod - Hack a Day

oba urzadzenia maja na tyle podobne komponenty, ze jakosc powinna byc taka sama. a w kazdym razie nierozroznialna przy normalnym uzytkowaniu.

#8 Vorph

Vorph
  • 272 posts
  • SkądInąd

Posted 06 April 2008 - 19:08

Jeśli ktoś się spodziewa audiofilskich doznań z jakiegokolwiek ipoda/iphona to bardzo mi przykro... Przejściówka imho nie pogarsza jakości dźwięku w iphone. Słuchawki są badziewne to fakt. Jak ktoś ma zdolności to można połączyć słuchawki iphonowe (z mikrofonem) z jakimiś innymi np. kossem i wtedy jest full wypas :D pozdrawiam

#9 ekhangel

ekhangel
  • 197 posts

Posted 06 April 2008 - 19:18

Prawda, widziałem kolesia który "zsynchronizował" portę pro z białym kabelkiem, i cieszył się typ "kulerskim" pilocikiem + wypaśnym dźwiękiem. Ja zamówiłem, jak już mówiłem, przejściówkę z allegro (Strona przedmiotu - Aukcje internetowe Allegro, jeśli jakość odbioru się pogorszy, to posunę się do tnięcia moich drogich SRS'ów. Ale to nie będzie ani przyjemne, ani łatwe... Btw. sorry za mały offtop, ale czym tnie się słuchawki? Nie mam w rodzinie chirurga, który by mi skombinował skalpel... a nóż chyba za duży na taką robotę.

#10 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 April 2008 - 19:23

nie musisz przeciez ciac sluchawek tylko sam kabelek. polecam zaopatrzyc sie w izolacje termokurczliwa bo znacznie ulaytwia zycie. ps jak sie uprzesz to mozesz i przegryzc ten kabelek. ;)

#11 ekhangel

ekhangel
  • 197 posts

Posted 06 April 2008 - 19:33

Wiadomo, że kabelek, a nie słuchawki, lol :P Z pozytywnym efektem wyskrobałem jedne słuchawki dla testu, jak przejściówka z allegro będzie dupna, to przynajmniej będe miał sposób na podlaczenie SRS'ów. Tak, to szkoda niszczyć słuchawek.

#12 ekhangel

ekhangel
  • 197 posts

Posted 17 April 2008 - 15:35

Przejściówka doszła, wszystko w jak najlepszym porządku. Mój problem iphone'owy rozwiązany :)

#13 Gregovski

Gregovski
  • 92 posts
  • SkądKraków

Posted 18 April 2008 - 21:53

Jedyne różnice w dźwięku (dynamika, głośność) zauważyłem w moim iPodzie Touchu z USA. W porównaniu z poprzednimi generacjami kupowanymi w Europie - o niebo lepiej (nawet, jeśli w starszych "pomagałem" głośności prze odpowiednie aplikacje).

#14 ekhangel

ekhangel
  • 197 posts

Posted 19 April 2008 - 22:16

Tak, mój iphone z USA też gra głośniej niż mój Polaczkowaty touch

---- Dodano 20-04-2008 o godzinie 13:51 ----
Edit: co do przejściówko o której wyżej pisałem - już się zaczęła rozwalać. Matko... kawałek kabelka za 20 zł, i nawet nie jest porządny -.- Zoperowałem moje srs'y... mogłem to zrobić od samego początku :/

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users