Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac się nie uruchamia, wydaje dźwięki, problem z pamięcią?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwietnia 2008 - 01:19

Witam, Postaram się jak najdokładniej opisać mój problem z iMakiem (taki, jak w opisie). Komputer kupiłem jakieś 3 tygodnie temu, wszystko działało jak należy. Po kilku dniach od kupna postanowiłem dokupić ram, więc zainstalowałem 2 identyczne kostki Kingstona 2GB KVR6667D2S5K2/4G. Wszystko również działało prawidłowo i bez najmniejszych zastrzeżeń. Aż pewnego dnia przed pójściem do pracy uśpiłem komputer. Gdy wróciłem i chciałem go obudzić wywaliło mi kernel panic i musiałem go wyłączyć. Komputer jednak nie uruchomił się już ponownie, pojawiło się szare tło, jednak zamiast ujrzenia jabłuszka usłyszałem 2 dźwięki, a potem 3 głośne dźwięki powtarzające się co 3-4 sekundy. Żadne kolejne próby uruchomienia komputera nie przyniosły rezultatu, więc od niechcenia postanowiłem wyciągnąć nowe kostki ramu, a włożyć standardową gigówkę. Ku mojemu zaskoczeniu komputer uruchomił się bez problemu. Byłem więc pewien, że problem leży w pamięci, chociaż szczerze mówiąc dziwiłem się temu. Kolega postanowił przetestować je u siebie w laptopie (PC) i chodziły bez problemu, przeszły wszystkie testy pomyślnie. Zdziwiony postanowiłem więc ponownie włożyć je do iMaka. Żeby było dziwniej, komputer uruchomił się bez problemu, lecz podczas użytkowania zdarzały się jeszcze zwisy i kernel panic. Wtedy przetestowałem pamięci Apple Hardware Test, który nie wykrył żadnych problemów z pamięcią. Generalnie komputer potem działał prawidłowo, raz tylko nie uruchomił się (wydawał wyżej opisane dźwięki), lecz gdy go wyłączyłem i włączyłem ponownie było już wszystko OK. Aż do dziś, gdzie znowu przywitały mnie te przeraźliwe dźwięki i kilkakrotnie nie udało mi się go odpalić. Włożyłem więc starą pamięc i jest OK. Wydaje się więc, że problem leży w pamięci, ale mam kilka wątpliwości... Otóż dlaczego pamięci działają prawidłowo na innych komputerach, które nie wykrywają w nich żadnych błędów (wliczając to w iMaka)? Ok, może są niekompatybilne, lecz dlaczego inni makowcy posiadają te same kości i się nie skarżą? Poza tym dlaczego nie dały o sobie znać przez pierwsze 2 tygodnie ich użytkowania? Jak mam je zareklamować skoro wydaje się, że działają prawidłowo i przechodzą testy? W końcu czy to możliwe, że problem tkwi nie w pamięciach? W końcu po pierwszej awarii wkładałem je ponownie na drugi dzień i komputer ruszył (system był wprawdzie mało stabilny). Czy ktokolwiek służy radą, ma jakieś pomysły lub spotkał się z podobnym problemem i jego rozwiązaniem? Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.

#2 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 kwietnia 2008 - 06:34

Ja przeżyłem podobny koszmar rok temu, są rożne serie pamięci nawet z tej samej fabryki, wymieniaj do skutku (pamięci). PC są bardzo tolerancyjne, na niezgodności w 100% z normą, Apple już nie ;)

#3 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwietnia 2008 - 11:51

Czyli na bank obstawiasz pamięć? Hm, dlaczego komp przez pierwsze dwa tygodnie działał bez zarzutu, a później po jednym kernel panicu wszystko zaczęło się chrzanić?

#4 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2008 - 16:18

Po kuilkudniowym teście stwierdzam, że problem dotyczy na pewno pamięci. Przez kilka dni pracowałem na standardowej gigówce i nie było najmniejszych problemów. Dziś z powrotem włożyłem te 4 GB i komp działał prawidłowo 3h, potem wszystkie aplikacje zaczęły się masowo wieszać i komputer nie uruchomił się już ponownie (pikanie sygnalizujące problem z pamięcią). Reklamować?

#5 myst

myst
  • 94 postów
  • SkądBiskupiec

Napisano 09 kwietnia 2008 - 16:36

może być też problem nie tyle z pamięcią, c z jej ilością. Czytałem gdzieś, że nie wytrzymują 4GB, ale mogęsię mylić. Spróbuj wsadzić tylko 2GB

#6 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2008 - 16:51

Tak właśnie zrobiłem. Ale chcesz przez to powiedzieć, że nowe iMaki nie obsługują 4 GB pamięci?

#7 Jurant

Jurant
  • 210 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 17:31

Spróbuj przetestować pamięć programem Rember - Rember 0.3.4b - MacUpdate - Kelley Computing - Rember - obsługuje też intelmaki - zdaje się być dokładniejszy od AHT. Walczyłem niedawno z iMakiem G4, który normalnie się uruchamiał, ale po jakimś czasie uruchomione programy nagle się zamykały. ATH nic nie wykazał, Rember wykazał błąd pamięci. Po wymianie RAMu komputer sprawuje się doskonale. A a propo pamięci value, to różnie to bywa. W kilku starszych iMakach mam takie pamięci (Goodram, Kingston) i sprawują się dobrze, ale niedawno wymieniałem pamięć w iMaku G3 i (na nie dedykowaną, ale zgodną ze specyfikacją dla tego kompa) i nie zadziałała.

#8 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2008 - 20:29

Podsumowując wątek: nie będę już zastanawiał się, co nie tak z tymi pamięciami. Na forum tym, a także wielu innych znalazłem naprawdę wiele wątków na temat problemów Kingstonów z komputerami Apple. Wierzę, że nie każdy ma problemy z pamięciami tego producenta, jednakże problem mój, jak i wielu innych nabywców, w moich oczach zupełnie dyskwalifikują tę firmę. Nie będę dociekał czy wina leży bardziej po stronie Kingstona czy Apple, po prostu tym razem kupię kości Corsaira, co do których nie znalazłem jeszcze ani jednego zarzutu. No chyba, że ktoś się teraz jeszcze przyzna :).

#9 Babidi

Babidi
  • 330 postów
  • SkądJeżyce Terrorists

Napisano 01 maja 2008 - 02:24

Corsarze najlepsze pamięci do Maca więc śmiało polecam. Napisz czy wszystko jest ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych