Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaka jest roznica miedzy Dual Core a Dual Processor?

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 rain_maker

rain_maker
  • 2 posts
  • SkądWawka

Posted 11 April 2006 - 15:27

HELP!!!
Czy ktos moze mi powiedziec jaka jest roznica miedzy Dual Core a Dual Processor (i nie mam na mysli Quada ale te poprzednie)? Chcialabym kupic PowerMac G5 ale nie mam pojecia co mam wybrac :( Bede pracowac glownie na pakiecie Adobe i Macromedii, moze tez troche pobawie sie (nic powaznego) filmem. I jestem w kropce - co mam wybrac zeby mi starczylo na kilka dobrych lat?? Jestem pecetowcem, Maczka laptopa mam od niedawna wiec kompletnie sie nie znam (ale wiem ze na Quada to mnie naprawde nie stac ;))) Ale poniewaz moj Lapek i jego cudowny system OSX kompletnie mnie oczarowal wiec chce zrobic totalna przesiadke na Maca i wyrzucic PC z domu. Prosze poradzcie co i jak: czy wybrac G5 DC 2.0 (oczywiscie z dodatkowa pamiecia) czy tez moge sobie kupic G5 DP 1.8 i mi tez to wystarczy?
Z gory dziekuje za pomoc wszystkim fachowcom :)))

#2 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 11 April 2006 - 15:55

dual core to dwa rdzenie w jednym procesorze, a dual processor to dwa procesory na plycie glownej komputera. Quady z tego co pamietam maily dwa procki dual core

#3 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 11 April 2006 - 15:59

Dual Processor to fizycznie dwa procesory na jednej płycie głównej. Dual Core to jeden procesor z dwoma rdzeniami, czyli na płycie jest tylko jeden procesor. Jest to rozwiązanie tańsze dla producentów komputerów, bo łatwiej jest to wsadzić do komputera i ceny podzespołów są dużo niższe, przy porównywalnej wydajności względem dwóch fizycznych procków. Jednym słowem wydajność jest podobna. Np. wspominany Quad to dwa procesory dwurdzeniowe - można przypuszczaćm że Quad ma płytę główną od DP na której zamontowane są dwa DC - co daje 4. Wydajność będzie podobna - sugerowałbym się ceną i innymi komponentami np. jakie ma sloty do rozbudowy itp.

#4 RobertZ

RobertZ
  • 745 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 April 2006 - 16:00

Pewnie wystarczy 1.8 , ale Dual Core (2 rdzenie w jednym procesorze system widzi go jako 2 procesory, wydziela mniej ciepla niż 2 jednostki - podobno) to nowsza technologia, szybsze pamięci i magistrala, poprostu straszliwa moc nie mogę dotąd uwierzyć po przesiadce z Power Maca G4 1,25 z 2 GB ramu, że komputer DC 2.0 może być tak szybki dorzuć mu ramu, a zobaczysz co może bo z tym co daje dystrybutor to nie za bardzo (mam 5 giga) i to poprostu wymiatacz :-), a do tego cichutki...

#5 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 11 April 2006 - 16:10

rain_maker, tańszą opcją wydaje sie stary model - "nowe maszynki" w promocji ( w znaczeniu nie używane) np:

Dołączona grafika

Adres:
http://www.x-alt.nl

Jest więcej takich ofert wszędzie pewnie w PL też. Używane są jeszcze tańsze... Teraz nastała moda na przesiadke na Intela, czemu w sumie się nie dziwię, ale troszke za wcześnie.

#6 rain_maker

rain_maker
  • 2 posts
  • SkądWawka

Posted 12 April 2006 - 15:59

Dziekuje wszystkim pomocym Panom :))) Nareszcie mam jako takie pojecie co moge kupic ;))) Bardzo mi pomogliscie - naprawde :))) Jeszcze raz dziekuje i nie moge sie juz doczekac zakupu sprzetu ;))) Choc troche sie boje totalnej przesiadki z PC na Maczka ;)))

#7 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 12 April 2006 - 16:29

nie ma strachu... mozesz smialo zmieniac... :)

#8 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 12 April 2006 - 16:31

A pozatym od czego jest to forum... ;-)

#9 kakr

kakr
  • 38 posts
  • Skądwrocław

Posted 15 May 2006 - 08:40

W sprawie procków Dual Core Niestety to troche przepłacanie miałem na wyniki z Politechniki Częstochowskiej wydział Matematyki jak dobrze pamietam to były one raptem okolo max 30% szybsze od od procków jedno corowych -oczywiscie mówie o prockach intelowski a nie o Opteronach które maja całkiem inna architekture i są naprawde duzo szybsze

#10 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 May 2006 - 14:23

DC ma jedna magistrale na obydwa rdzenie, w DP kazdy procek ma swoja magistrale. Szybkosc wiec jest porownywalna.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users