Witam,
Mam MBP i podobno jest w nim zainstalowany czujnik ruchu. Jego zadaniem jest wyczuwanie ruchu i zabezpieczenie dysków przed uszkodzeniem (podobno). Zastanawiam się czy jest to żyroskop taki jak w padach sony playstation 3 czy tylko zabezpieczenie dysku. Po obejrzeniu filmiku przedstawiającego newton virus wydaje mi się, że działa jak pad sony. Fake? To tylko filmik czy faktycznie można określić grawitację i wykorzystać ją do prostych gierek?

Czujnik ruchu?
Rozpoczęty przez
zwolu
, 01 kwi 2008 11:33
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:33
Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:38
Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:46
można
istotnie jest czujnik ruchu (motion sensor). Podczas upadku, w trakcie lotu, głowice dysku są parkowane, ale takie zabezpieczenie już było w poprzednich modelach np. PB. Są proste grierki, oraz programiki do "zabawy tym"
poszukaj na forum.

Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:54
Jest pelno trikow zwiazanych z tymi czujnikami. Jednym z przykladow jest np. iAlertU, badz tez wygaszacz ekranu z ruchomym akwarium. Co do gier to jest juz kilka (a moze i wiecej). Sam gralem w takowe np. z pilka:
- YouTube - Sudden motion sensor games
Kilka przykadow:
- Apple Sudden Motion Sensor | William Computer Blog
- YouTube - Sudden motion sensor games
Kilka przykadow:
- Apple Sudden Motion Sensor | William Computer Blog
Napisano 01 kwietnia 2008 - 22:49
nawet mój MB ma czujnik ruchu - jak puszczam film i ruszę komputerem to się wyłącza na czas lotu;) poza tym iAlert mi działa:) bajera na laski:P
A właśnie, jak na Tiger'ze używałem wirtualnych pulpitów, to była taka opcja, że jak klepnąłem komputer z prawej strony to przechodził do następnego pulpitu - z lewej do poprzedniego. Też fajny bajer:)
Napisano 02 kwietnia 2008 - 08:08
Super
Myślałem jak to wykorzystać, może da się przy pisaniu programów na iPhone'a:)

Napisano 02 kwietnia 2008 - 16:20
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych