Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czujnik ruchu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 zwolu

zwolu
  • 100 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:33

Witam, Mam MBP i podobno jest w nim zainstalowany czujnik ruchu. Jego zadaniem jest wyczuwanie ruchu i zabezpieczenie dysków przed uszkodzeniem (podobno). Zastanawiam się czy jest to żyroskop taki jak w padach sony playstation 3 czy tylko zabezpieczenie dysku. Po obejrzeniu filmiku przedstawiającego newton virus wydaje mi się, że działa jak pad sony. Fake? To tylko filmik czy faktycznie można określić grawitację i wykorzystać ją do prostych gierek?

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:38

można i można wykorzystać, nie pamiętam jak się to tylko nazywało
YouTube - Liquid Mac

#3 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:46

można :) istotnie jest czujnik ruchu (motion sensor). Podczas upadku, w trakcie lotu, głowice dysku są parkowane, ale takie zabezpieczenie już było w poprzednich modelach np. PB. Są proste grierki, oraz programiki do "zabawy tym" :) poszukaj na forum. :)

#4 kamyk

kamyk
  • 68 postów
  • SkądBydgoszcz/Szczecin

Napisano 01 kwietnia 2008 - 11:54

Jest pelno trikow zwiazanych z tymi czujnikami. Jednym z przykladow jest np. iAlertU, badz tez wygaszacz ekranu z ruchomym akwarium. Co do gier to jest juz kilka (a moze i wiecej). Sam gralem w takowe np. z pilka:
- YouTube - Sudden motion sensor games
Kilka przykadow:
- Apple Sudden Motion Sensor | William Computer Blog

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2008 - 22:49

nawet mój MB ma czujnik ruchu - jak puszczam film i ruszę komputerem to się wyłącza na czas lotu;) poza tym iAlert mi działa:) bajera na laski:P A właśnie, jak na Tiger'ze używałem wirtualnych pulpitów, to była taka opcja, że jak klepnąłem komputer z prawej strony to przechodził do następnego pulpitu - z lewej do poprzedniego. Też fajny bajer:)

#6 zwolu

zwolu
  • 100 postów

Napisano 02 kwietnia 2008 - 08:08

Super :) Myślałem jak to wykorzystać, może da się przy pisaniu programów na iPhone'a:)

#7 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 kwietnia 2008 - 08:23

honda

#8 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 02 kwietnia 2008 - 16:20

Download AMS2HID

Program dość uniwersalny - można np. przechylać laptopa zamiast ruszania myszką :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych