Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Import AVCHD do iMovie z kamery Sony

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 Bloom99

Bloom99
  • 8 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 March 2008 - 22:04

Ostatnio próbowałem importować do iMovie pliki video z kamery full hd Sony HCR-CX6 w formacie AVCHD. Poza tym że trwało dość długo aby zaczytał pliki (z karty Memory Stick 8GB) to import, nawet pojedyńczego pliku kończył się fatalnie. Co prawda zgranie nastąpiło ale jakość była tragiczna, praktycznie obraz był nieczytelny, pourywany jednym słowem bezużyteczny. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem lub może coś na ten temat poradzić?

#2 pawel.k2000

pawel.k2000
  • 9 posts

Posted 31 March 2008 - 23:11

tez mam ten problem:/ moze obraz nie jest tragiczny ale wyglada gorzej niz sd:/

#3 siupes

siupes
  • 40 posts

Posted 07 April 2008 - 17:59

to sie cieszcie ze cos macie, ja z mojej cx7 nie moge importowac wcale, nie wykrywa mi kamery z plikami w hd, sd nie ma problemu. czy ktos moze sie spotkal z czyms takim??? dodam ze na poczatku hd mi dzialalo, a potem padlo, nic nie zmienialem w systemie, po prostu zdechlo. potem zrobilem nowego leaparda i imovie 7.1 i nic, potem update do 7.1.1 i tez nic.

#4 zioper

zioper
  • 261 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 08 April 2008 - 13:43

Sprobujcie program Voltaic( Strona glowna chyba) do konwersji pliku ;)

#5 siupes

siupes
  • 40 posts

Posted 09 April 2008 - 01:50

widzialem i jak na razie jest to jedyna opcja na jaka sie natchnalem (po pary godzinach na roznych forum). jednak nie czuje sie dobrze z mysla o wydaniu kolenych $30 czy ile oni chca za opcje ktorej sie spodziewalem po wydaniu takiej kasy na w sumie sprzet powaznych firm. na jutro odkladam telefon do apple. chetnie sobie z nimi pogadam na ten temat. w sumie zadzwonilem przed chwila tylko po to zeby sie dowiedziec ze jestem tydzien po moim darmowym 90 dniowym support. dostalem tez oferte, ze za $59 gosc sie podrapie po tylku i powie mi ze nie wie co zrobic. wlasnie przeszla mi chec na air i 24 imac dla zony. teraz rozumiem watek o kolejnym kompie nie bedacym apple. czy ktos napotkal jakas kamere (nie minidv) dzialajaca z tym zakichanym imovie?

#6 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 April 2008 - 17:34

jest masa darmowych transkoderow (cokolwiek na ffmpeg - mencoder, vlc, cokolwiek), co przerobia ci ten plik na strawny dla imovie, ale... tak tracisz czas, jakosc i nerwy. rozwiazaniem jest nie uzywac imovie.

#7 siupes

siupes
  • 40 posts

Posted 10 April 2008 - 03:47

no i nie uzywam, kamera poszla do zony na pc, program z sony poszedl na pc, juz nie kupuje imaca24 - pc moze wiecej. zostalem sam z moim zaufanym d200. nigdy wiecej ruchomych obrazkow - wynalazki szatana powiadam i tyle :)

#8 cardash

cardash
  • 96 posts

Posted 10 April 2008 - 08:36

hej, a czy taka kamera nie ma opcji zgrywania przez firewire tak jak zwykle minidv? tak pytam z ciekaowsc nigdy kamery z dyskiem (karta) nie mialem.

#9 siupes

siupes
  • 40 posts

Posted 11 April 2008 - 03:04

tylko usb, apple powoli odpuszcza sobie opinie kompa do filmow, a raczej jemu odpuszczaja. powoli zaczyna do mnie docierac, ze tak naprawde kompy z jablkiem sa slono przeplacone. jeszcze pare wirusow i bedzie po staremu. naprawde mnie wkurzyli w serwisie, gdybym mogl to bym im mojego mb gleboko wepchna ;)

#10 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 April 2008 - 17:56

nie do filmow? wystarczy nie uzywac, rzekomo doskonalego, quicktime i wszystko bedzie smigac. taki na przyklad mplayer jest znacznie lepszy. i darmowy w przeciwienstwie do qt.

#11 siupes

siupes
  • 40 posts

Posted 12 April 2008 - 02:46

mialem na mysli amatorska obrobke filmow bardziej. sony ich olalo, wydaje mi sie ze panasonic i canon tez. program przychodzacy z sony w porownaniu z imovie to prawie pro... szkoda gadac, naprawde jestem rozczarowany.

#12 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 10 May 2008 - 23:46

Panowie odgrzewam temat ... coś się zmieniło w temacie AVCHD na OSX ??

Bo oprócz VoltaicHD for Mac! | ShedWorx nic nie znalazłem

#13 aplak

aplak
  • 1 posts

Posted 20 August 2008 - 20:15

AVCHD i os x

Panowie odgrzewam temat ... coś się zmieniło w temacie AVCHD na OSX ??

Bo oprócz [url=http://shedworx.com/?q=volmac-home]VoltaicHD for Mac! | ShedWorx[/url] nic nie znalazłem

Dodam, ze wydalem te dolary na voltaic i to nie jest kwestia, ze za cos trzeba zaplacic... cos... kwestia jest taka, ze ten voltaic kilkanascie minut full hd kodowal mi 3 godziny. Co jak co, ale od nowego Mac Pro na Intelu wiecej sie spodziewalem. Polecili mi profesjonalisci, ze Mac to komputer-narzedzie do obrobki filmow, wiec zakladam, ze ja na przestarzaly zrodlo informacji i program trafilem.
Za jaki program mam tym razem zaplacic, zeby doswiadczyc szybkiej pracy z Full Hd filmami AVCHD na tym, jak z nazwy wynika PROfesjonalnym MAC'u?

Polacy w temacie, please help me :)

#14 kakalaka

kakalaka
  • 72 posts
  • Skądwawrzyszew

Posted 20 August 2008 - 21:07

Niby bitrate tego kodeka jest stosunkowo nieduzy jak na rozdzielczosc, jednak kompresja jest spora. Stad byc moze czas jaki musi poswiecic imovie na przekodowanie pliku. Mimo wszystko proponuje zmiane aplikacji, skoro masz Maca Pro to zakup FCE nie jest specjalnym obciazeniem - a to juz zupelnie inna zabawa niz imovie.

#15 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 23 August 2008 - 14:51

Niby bitrate tego kodeka jest stosunkowo nieduzy jak na rozdzielczosc, jednak kompresja jest spora. Stad byc moze czas jaki musi poswiecic imovie na przekodowanie pliku. Mimo wszystko proponuje zmiane aplikacji, skoro masz Maca Pro to zakup FCE nie jest specjalnym obciazeniem - a to juz zupelnie inna zabawa niz imovie.

A jaką masz gwarancję, że FCE prawidłowo zadziała????? Nie mówimy przecież o ogólnej funkcjonalności programów (tu istotnie FCE to inna zabawa) ale jednej kwestii: zgodności z plikami AVCHD z różnych kamer.

Proponuje tez poczytac to:
Macworld | From the Lab | Tapeless camcorders are not a Mac's best friend

i nastepnie kupowac tylko te kamery, ktorych zgodnosc z Mac OS została potwierdzona.
iMovie ?08: Camcorder Support

Nie zmienia to faktu frustracji, że drogi i markowy komputer jakim Mac jest, nie chce działać z takim czy innym modelem kamery. Ale to już inna historia

#16 kakalaka

kakalaka
  • 72 posts
  • Skądwawrzyszew

Posted 24 August 2008 - 23:36

Ciekawa koncepcja, kupno kamery pod program do montazu ;)

W przypadku Sony nie powinno byc problemu z materialem AVCHD. Nawet z podanych linkow wynika ze nie taki diabel straszny jak go maluja. Soft jest ciagle aktualizowany, stad mozna przypuszczac ze nawet domowy imovie w koncu ruszy to czego dzis nie moze.

Tu toczy sie dyskusja odnosnie obrobki mateialu AVCHD z kamery Sony, pewnie znacie topic - jesli nie to moze cos rozjasni w tej kwestii.

#17 mobor

mobor
  • 182 posts

Posted 20 November 2008 - 14:26

Całe szczescie ze mam jeszcze PC ...

#18 lamP.Art

lamP.Art
  • 95 posts

Posted 28 November 2008 - 15:49

nie do filmow? wystarczy nie uzywac, rzekomo doskonalego, quicktime i wszystko bedzie smigac. taki na przyklad mplayer jest znacznie lepszy. i darmowy w przeciwienstwie do qt.

Zgrałem film z kamery przy pomocy iMovie 08 pod systemem 10.5.x - daje się odtwarzać. Na systemie 10.4.11 i pod XP nie daje się odtwarza choc QT w tej samej najnowszej wersji.

Wiedziałem, że Apple powoli wyrówna w dół ale nie przypuszczałem że tak szybko ....

---- Dodano 28-11-2008 o godzinie 15:53 ----
Za to z najnowszymi kamerami JVC - 'iMovie does not work with MPEG-2 from this camcorder' Myślałem że MP2 to jakiś standard, tak samo jak QT ale coś mi się zdaje że każdy ma własny :( I jak tu kupic kamerę, skoro albo trzeba czeka na update do iMovie i mie nadzieję, że zadziała albo kupic działającą i się zastanawia po którym update działa przestanie.... ???

#19 JARIK

JARIK
  • 323 posts

Posted 28 November 2008 - 16:12

Ja mam Canona HF10 i kodowanie też w AVCHD i iMovie działa perfekcyjnie. Potem export do iTunes i jest w porządku

#20 mobor

mobor
  • 182 posts

Posted 29 November 2008 - 17:39

mozesz mi powiedzic jakim cudem iMovie czyta ci pliki z HF10 ? U mnie za chiny ludowe nie chce ich zobaczyc /zgrałem sobie całą strukturę katalogów z karty - i nic/ Kamery nie podłaczam fizycznie do maca bo to jest wg mnie chore- od tego mam czytnik kart Podobnie zachowuje sie FinalCutExpress- kompletny olew, plików nie widzi -a przeciez plik to plik do chol...ry - co za roznica czy jest na karcie czy na HDD komputera.. ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users