Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[POKAŻ] Swoje autko czyli czar dwóch i czterech kółek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1266 odpowiedzi w tym temacie

#876 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 31 października 2010 - 12:06

jeżeli już A6 to only 3.0 tdi z 2.7 są mniejsze większe problemy

#877 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 października 2010 - 12:30

Moja rada Nie patrz się na rocznik auta bo to nie wino tylko na stan - jak chcesz w dobrym stanie to kupuj z placu u dealera lub przez znajomego mieszkającego w niemczech. Tzw. okazje wykupują na pniu Turcy i inni handlarze. No chyba że bierzesz udział w "wyścigu" na roczniki Silnik tylko 3.0 TDI i polecam automat. Awaryjność jak ze wszystkimi autami - czym nowsze tym możesz się spodziewać większej awaryjności (elektronika), wyższych cen części (nienaprawialne więc w całości wymieniane moduły) i mniejszej trwałości mechanicznej (sławne cięcie kosztów). Producentom nie zależy żeby właściciel nie kupował części. A opowieści o bezawaryjnych przebiegach diesli w setkach tysięcy km to niestety już sprawa historyczna bo mocy ma być coraz więcej, silnik coraz lżejszy (więc siłą rzeczy mniej solidnie wykonany) i dochodzą naprawy/wymiany/uzupełniania DPF, EGR, wtryski, koła dwumasowe itd. - na każdym forum o awariach dieslach te sformułowania są niestety bardzo popularne :( Co prawda jeżdżę innym autem i benzynowym ale właśnie automatem i już nic innego nie chcę (manuala). A argumenty wyznawców machania drążkiem w aucie na co dzień już do mnie całkowicie nie docierają jak zobaczyłem wyniki wyścigów na 1/4 mili na 10 Lat Saab Klub Polska gdzie przynajmniej kilku "wyznawców drążka" ;) zostało objechanych przez automaty.

#878 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 31 października 2010 - 13:34

Jest ktoś zainteresowany Octavią II 2.0 TDI (140Km) z DSG w wersji Elegance ;) ?

Skoda Octavia Elegance DSG 2.0 diesel 2006r.

#879 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 31 października 2010 - 13:37

Co możecie się wypowiedzieć na temat Audi A6 2.7 lub 3.0 TDI Quattro w manualnej skrzyni biegów (na DSG mnie nie stać) roczniki

Audi nie ma DSG... Ma S-tronic, który w sumie od nie dawna sprzedają, więc A6 z 2004 roku będzie miało zwykły automat.

#880 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2010 - 13:41

Ja w przyszłym roku zamierzam kupić swoje pierwsze autko i chyba będzie to BMW E36 (najprawdopodobniej w wersji compact). Dlaczego taki wybór? Otóż zawsze lubiłem BMW, od małego byłem fanem motoryzacji i zawsze towarzyszyła mi marka z Bawarii ;) Przeglądałem samochody np. Renault czy VW ale... VW są drogie a Renault czy Alfy Romeo z tamtych roczników się boję. Wiem, że BMW E36 jest dość tanie w utrzymaniu (naprawdę!) i dla mnie będzie to przyjemność posiadać auto tej marki. Oczywiście nie zamierzam robić żadnych wiejskich tuningów - 100% oryginał + najwyżej M pakiet. Jak będę zadowolony z compacta to pomyślę nad E46 coupe ;)

#881 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2010 - 19:18

Kup lepiej Alfę, a nie jakieś BMW ;) naprawdę nie ma się czego bać. Ja jeżdżę już 5 miesięcy 147 z 2001 i nie narzekam. Pewnie dla niektórych będzie to ogromne zdziwienie, ale się nie psuje!

#882 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 01 listopada 2010 - 19:30

No alfy się nie psują dopóki się nie popsują :) Na pewno są bardziej sportowe od BMW ale jak by nie było Niemiec to Niemiec :)

#883 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 01 listopada 2010 - 19:39

Powiedzcie mi, co myślicie o Smartach? ;-) Przede wszystkim For Two. Zastanawiam się, czy byłby to dobry wybór na pierwsze autko. Oczywiście, nie jest to szczyt moich marzeń, ale nie wiem czy warto go kupować. Jak się trochę bardziej dorobię to zakupię sobie przepięknego Lexusa SC430. Najpiękniejsze autko EVER!

#884 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2010 - 19:40

A miałeś lub chociaż jeździłeś Alfą czy tylko powtarzasz co usłyszałeś lub przeczytałeś?

#885 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 01 listopada 2010 - 19:42

Skończyłem jako 2 profil w Tech. Sam. Alfe i Fiata :)

#886 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 01 listopada 2010 - 19:45

Powiedzcie mi, co myślicie o Smartach? ;-)

małe, drogie, brzydkie, babskie i niebezpieczne to tak pokrótce...

---------- Wpis dodano o 19:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:44 ----------

A miałeś lub chociaż jeździłeś Alfą czy tylko powtarzasz co usłyszałeś lub przeczytałeś?

Jak dbasz tak masz...
O Renault też chodzą złe opinie, ale jakoś kilka samochodów z tej marki przewinęło się przez moją rodzinę i dobrze wspominamy te auta...

#887 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2010 - 19:54

No u mnie w rodzinie również jeździło i nadal jeździ parę renówek(Laguna 1, Laguna 2, Scenic 1FL, Megane 1 i jeszcze kilka) i nikt nie narzeka. Tak jak napisał bar-trek najwięcej zależy od tego jak kto dba o samochód. Mit o niezawodności niemieckich aut pozostał jeszcze z czasów gdy po Polsce poruszały się głownie Polonezy i Polskie Fiaty.

---------- Wpis dodano o 20:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:50 ----------

Powiedzcie mi, co myślicie o Smartach? ;-) Przede wszystkim For Two. Zastanawiam się, czy byłby to dobry wybór na pierwsze autko. Oczywiście, nie jest to szczyt moich marzeń, ale nie wiem czy warto go kupować. Jak się trochę bardziej dorobię to zakupię sobie przepięknego Lexusa SC430. Najpiękniejsze autko EVER!

Samrt jest fajny, ale za cenę używanego samrka można kupić wiele innych ciekawszych aut, a poza smart w trasie nie jest zbyt komfortowy. Niepodważalną zaletą samrta to jedynie ułatwione parkowanie. Wnętrze wg. mnie wygląda koszmarnie.

#888 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 01 listopada 2010 - 19:57

Mitem to nie jest :) Faktem jest iż nie dbając o auto czysto niemieckimi autami dłużej się pojeździ bez usterki. Granica znika gdy się dba o auto i kupuje oryg. części lub dobre zamienniki.

#889 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 listopada 2010 - 20:01

Powiedzcie mi, co myślicie o Smartach? ;-) Przede wszystkim For Two. Zastanawiam się, czy byłby to dobry wybór na pierwsze autko.

Jak cię stać na utrzymanie to kupuj, w dieslach siadają zawory EGR, wtryski, padają popychacze sprzęgła, w benzynach topią się tłoki, urywają się poduszki silnika, pękają kolektory wydechowe przy turbinie, cieknąca woda przez tylne szybki co za sobą niesie wodę w podłodze na wiązkach, gnijąca instalacja, gubienie kodów kluczyka, blokująca się skrzynia biegów bo nie potrafili położyć wiązki, olej w intercoolerze, ceny części i serwisu są kosmiczne bo po pierwsze jest to wynalazek, a po drugie żeby zrobić cokolwiek trzeba przeważnie wyciągać tylny wózek (czyt. Rozebrać pół auta). Można tak jeszcze wymieniać do rana.
Nie polecam ;)

#890 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 17:49

Posted Image
Link: DSC04623 JPG

Od lewej: Mamy, Taty i mój:) Tata ma małe jabłuszko bo nie chciał dużego, a szkoda bo też tym jeżdże i wołałbym duże:)

#891 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 18:45

wołałbym duże:)

Po co?

#892 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 19:05

Bardziej do mnie przemawia:) Małe jakoś tak głópio wygląda na tak dużej przestrzeni....

#893 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 listopada 2010 - 20:11

ma być subtelnie ; )

#894 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 20:22

Bardziej do mnie przemawia:) Małe jakoś tak głópio wygląda na tak dużej przestrzeni....

Pewnie dlatego, że duże oznacza, że masz komputer Apple'a, a nie jakiegoś tam "głópiego" iPhone'a albo iPoda.

Masakra. Dajcie spokój z tym afiszowaniem wszędzie, że macie maka. Przyklejcie sobie znaczek adidasa, efekt ten sam.

#895 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 21:18

Nie ma nic do rzeczy, nie afiszuje:) Mylisz pojęcia. Apple to nie tylko szpan.... Adidas nie daje takich fajnych naklejek P.S Swoją droga dziwi mnie takie zachowanie: Czym niby mam szpanować? Jabłkiem, samochodem, to ze mam coś z apple. To co mam zrobić z tą naklejka? Zamknąć w szafce żeby czasem nikt nie zobaczył że kupiłem sobie macbooka (jak by to jakaś zbrodnia była).!! Oj nie rozumiem niektórych ludzi. Zresztą ja się zawsze cieszę jak zobacze takie jabłuszko na innym samochodzie i nikomu niczego nie zazdroszczę . Może jestem jakiś inny.

#896 halved

halved
  • 67 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 21:29

A to mój czar czterech kółek :)
Pierwsze autko, generalnie nie narzekam, mało pali, szybko jezdzi, bezpiecznie sie czuje... tylko denerwuje jak np plastiki sie w srodku ocierają ;p

Posted Image

#897 Alex007

Alex007
  • 820 postów

Napisano 05 listopada 2010 - 20:16

A oto wynik spalania jaki udało mi się ustalić na trasie Elbląg Gdańsk Posted Image

Jakim cudem ja w Superbie Combi mam średnio od 6,7-8,8l. (jak jade dynamicznie) :) a raz udało mi sie 5,7l (a w zasadzie żonie).

A jak sie auto widzi?
Wersja z dsg, 2.0tdi 170hp.
Felgi "Moon" 16' ale to na zime a na lato planuje kupić "Trifid", które są 17'.

Co do "ścigania" to dzisiaj zawtydziłem dresa w bemce serii 3 najnowszy model. Ja jechałem z żoną, dzieckiem, siostrą bo odebrałem ją ze szkoły a i jeszcze zakupy :) a on sam :) wystartował jak z procy,a ja spokojnie i może z 10sekund póżniej go wyprzedziłem :)

#898 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 05 listopada 2010 - 21:42

@Alex- takie sytuacje są super! kiedyś jak jeszcze nie miałem prawo jazdy jechałem z mamą do Wrocławia, a obok nas na światłach stanął dresik z blondyną plastikową oczywiście Bolid Młodzieży Wiejskij serii 3 (e36)- jakże by inaczej, stereotyp w pełnej krasie. Przy starcie oczywiście pisk opon w bejcy, a my nieco spokojniej przy stracie... i gaz... długo przewagi nie miał- a miał by jeszcze krócej gdyby mama zaplanowała, że będzie się ścigać.. i nagle widzę twarz dresa i przerażenie, że baba hondą Civic 1.8 go wyprzedza. buahahahahaha!!! oczywiście siara przed plastikową blondi. lepiej by było dla niego jak by się nie ścigał i dał wyprzedzić bez oporów :) P.S. Nie mam nic do bmw, wręcz lubię te samochody :)

#899 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 listopada 2010 - 22:01

Na to że BMW ma znaczek M nie ma co patrzeć, bo po Polskich drogach jeździ ich więcej niż BMW takich aut wyprodukowało ;)

#900 Alex007

Alex007
  • 820 postów

Napisano 05 listopada 2010 - 22:03

Uwilbiam Superba przez 3dni zrobiłem prawie 700km zazwyczaj robiłem 150-200km po prostu wszędzie nim jeżdże. Wyobraź sobie mine kolesia, gdyż byłem w garniturze z rodziną :). Póżniej za miastem wyprzedził mnie, a jak go wyprzedziłem to nie zauważył co to było :). To ostatnio Rx400h wyprzedzałem takiego "człowieka" to chciał mnie do rowu "wrzucić" to pod prąd pojechałem przez wysepke, żeby sie ratować dobrze, że nic nie jechało z naprzeciwka :) za wysepką sie zatrzymałem i dałem dla "synka" (miał z 17-18 lat) wykład. Moja żona jest blondynką to bez żadnych aluzji :) Żeby nie było offtopa daje kilka zdjęć rx400h (żony) @hex to prawda :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych