Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Szczerze o iWeb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 stalot

stalot
  • 190 postów

Napisano 31 marca 2008 - 11:52

Witam, Właśnie próbuję się "zaznajomić z iWeb" w bardoz paraktyczny sposób - ojciec posiadający rodzinne przedsiębiorstwo chce abym mu zrobił prostą stronkę internetową, ale za nim się za to wezmę potrzebuję paru praktycznych info, które tak naprawdę przesądzają o prydatności iWeb-a: 1. W jakim języku iWeb zapisuje strony? Można to potem jakoś przeformatować na HTML itd? 2. Czy mogę strony zrobione w nim wrzucić na jakiejś normalnie brzmiącej domenie z końcówką .pl czy też tylko publikować wyłącznie na koncie Mac-a? 3. A może polecacie jakiś inny program do robienia stronek na Mac-a ale kompatybilny ze środowiskiem PC-ów i HTML-ów? Pozdrawiam, Stalot:roll:

#2 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2008 - 12:06

Przyłączam się do pytania..

#3 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 marca 2008 - 12:12

Wszystkie odpowiedzi są na forum - zajrzyj do archiwum. Można bez problemu eksportować stronę do folderu i później ręcznie wrzucić na dowolne konto ;)

#4 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 31 marca 2008 - 12:16

1. Zapisuje w HTML. Śmieciowym co prawda, ale jednak. 2. Możesz, aczkolwiek trzeba pokombinować z kodem 3. Coda, TextEdit

#5 radekw

radekw
  • 266 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 marca 2008 - 12:16

Ad.1 projekty iWeb zapisuje w HTML+CSS Ad.2 Zamiast publish to .mac wybierasz opcję publish to a folder, a potem cały katalog wrzucasz przez ftp na dowolny serwer (ja używam klienta ftp CyberDuck) Ad.3 jest kilka innych, ale ja ich nie znam. Poszukaj na tym forum, chyba było. Pytania przyznam trochę dziwne, jeżeli już wcześniej zajmowałeś się www. Jeżeli nic nie miałeś wcześniej wspólnego z www to iWeb będzie jak znalazł :) W podpisie mam stronkę zrobioną właśnie w iWeb. Jedyne ograniczenie na jakie natrafiłem, to to, że licznik wejść działa tylko przy publikacji na .mac, dlatego, jeżeli chcesz mieć taki licznik, lub jakiekolwiek wstawki w php lub js to musisz potem dopisać to do htmla wyprodukowanego przez iWeb ręcznie. EDIT: @woocash - nic nie trzeba kombinować. iWeb zapisuje cały projket do wybranego katalogu. Potem wystarczy to już tylko "ręcznie" przenieść na dowolny serwer.

#6 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 31 marca 2008 - 12:22

OK, być może w najnowszej wersji coś zmienili, pamiętam że we wcześniejszych trzeba było ręcznie apdejtować adresy linków.

#7 radekw

radekw
  • 266 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 marca 2008 - 12:32

@woocash - a ja przez chwilę się wystraszyłem, że w najnowszym iWeb coś zmienili :D bo używałem tego z iLive 06 i jeszcze nie miałem okazji odpalić tego dołączonego do Leoparda :), dlatego opisuję też pozycje z menu w j. angielskim - jeszcze nie widziałem tej polskiej wersji iWeb. @stalot - jeszcze jedno ograniczenie mi się przypomniało. Jeżeli budujesz bloga (ja tej funkcjnonalności użyłem do utworzenia "newsów") to internauci mogą komentować Twoje wpisy tylko przy publikacji na .mac - w innym przypadku musisz sobie sam dopisać taką funkcjonalność jeżeli jej potrzebujesz.

#8 Five

Five
  • 85 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2008 - 13:48

... a potem się dziwię, że webdesignerzy i webdeveloperzy nie mają pracy ;)

#9 stalot

stalot
  • 190 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 21:38

Wielkie dzięki;-)

#10 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2008 - 23:14

2. Możesz, aczkolwiek trzeba pokombinować z kodem

Ja tam nie mialem problemow jak robilem na szybko galerie z jednej imprezy, zeby uczestnicy event'u mogli ja ladnie ocenzurowac :). Zrobilem strone w iWeb, wyeksportowalem, wgralem na firmowy serwer (stojacy na Linuksie) przez FTP i smiga. Dodam, ze uzywam wersji 2006 :).

... a potem się dziwię, że webdesignerzy i webdeveloperzy nie mają pracy ;)

Na szczescie sa jeszcze klienci wymagajacy od swoich serwisow wiekszego stopnia skomplikowania i "cukierkowosci".

Z drugiej strony musze przyznac, ze iWeb (w porownianiu do np. FrontPage'a [tfu!]) generuje calkiem ladne serwisy i calkiem skladny kod HTML+CSS. Przyjrze sie temu odrobine blizej jak oderwie sie od ExtJS'a :).

#11 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 23:48

Ja wolę robić wszystko samemu. Polecam Coda i Textmate. Oba, niestety, płatne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych