Potrzebuję programu do rysowania schematów, rysunków, itp. . Piszę pracę mgr i potrzebuję te schematy później wstawić do Neooffice. Na linuxie miałem coś takiego jak DIA a pod mac nie wiem jak to zainstalować. Czy ktoś mi podpowie jak to zrobić? Jeśli nie to proszę o podanie innego alternatywnego (darmowego) programu.
---- Dodano 31-03-2008 o godzinie 10:45 ----
czy ktoś mi pomoże???

potrzebny program do rysowania schematów i rysunków
Rozpoczęty przez
roro
, 30 mar 2008 21:15
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 marca 2008 - 21:15
Napisano 31 marca 2008 - 15:30
dia version 0.96.1 for Mac OS X 10.5 Leopard
Pozdrawiam,
Mariusz
Też to znalazlem. Sciagnelem darvin ports intaller ale nie wiem co dalej bo nigdy tego nie przerabialem. Mam jakieś zródła ściągnąć i skompilować? Prosze o pomoc bo dla mnie to bardzo ważne a nie chce sie w win bawic jak mam tylko maca w domu
Napisano 02 kwietnia 2008 - 07:27
dziękuje za pomoc

Napisano 02 kwietnia 2008 - 08:07
Przecież masz wyraźnie opisane co należy zrobić po zainstalowaniu Darwin Ports
Włącz Terminal i wpisz
Następnie zobaczysz coś takiego
Po instalacji więcej o DIA dowiesz się za pomocą komend
Włącz Terminal i wpisz
% cd /opt/local/bin/portslocation/dports/dia
% sudo port install diaPodaj hasło
Następnie zobaczysz coś takiego
---> Fetching dia ---> Verifying checksum for dia ---> Extracting dia ---> Configuring dia ---> Building dia with target all ---> Staging dia into destroot ---> Installing diaUpewnij się że okno Terminala nie zostało zamknięte aż do zakończenia instalacji.
Po instalacji więcej o DIA dowiesz się za pomocą komend
% man dia % apropos dia % which dia % locate dia
Napisano 14 kwietnia 2008 - 13:11
Po co taka długa i (prawdopodobnie) nieskuteczna robota. Swietnym programem jest na Mac OS 7.0 -- Mac OS 9.2 program MiniCad for Macintosh. Bedzie więc hulał gdy w Mac OS X zainstalujemy w tle Mac OS 9.2. Dawne programy Macintosha są mniej skomplikowane i wystarczające dla naszych (mgr., doktorskich, habilitacyjnych) wymagań. kwantad@interia.pl
Napisano 14 kwietnia 2008 - 16:14
NeoOffice DRAW
do prostych rysunkow itp. instalowany z pakietem NEOOFFICE

Napisano 14 kwietnia 2008 - 20:36
Ja polecam też qcad w wersji open source oczywiście. Działa bezproblemowo, tylko przed qcadem należy zainstalować qt.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych