Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Mac OSX] Ardiem - Wysuwanie zewnętrznego napędu skrótem klawiszowym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 18 maja 2005 - 21:03

Jednym z najużyteczniejszych skrótów klawiaturowych Findera jest z pewnością F12, wysuwający szufladkę napędu CD/DVD. Co jednak zrobić, gdy ma się dodatkowy-zewnętrzny napęd?

Jest na to bardzo prosty sposób. Należy użyć programu Ardiem. Działa on od Jaguara do Tigera włącznie.

Kiedy go uruchomisz, na pasku Menu (u góry) pojawi się dodatkowa ikona wysuwania ("Eject"). Wybierz z niej Preferencje i zakładkę Active Devices. Na liście będziesz miał dostępne napędy. Teraz wystarczy Set Key, aby przypisać innemu napędowi skrót klawiaturowy.

[center:6f9a179a0f]Dołączona grafika[/center:6f9a179a0f]

#2 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 18 maja 2005 - 21:22

zabki umyte... ale co sie do nich przyczepiłeś to nie wiem..... :D A czy ten madry program działa również z dodatkowym napędem. Czy ma ktoś doświadczenie z użwywania dwoch napędów w QuickSilverze? Mam DVD-ROM i jakbym dokupił nagrwarke tylko a nie Combo? Czy to ma sens? Akurat to moje DVD to nie czyta wszystkich nagrywanych DVD, ale może jednak kupić COMBO? Jakieś porady?

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 18 maja 2005 - 21:37

zabki umyte... ale co sie do nich przyczepiłeś to nie wiem..... :D

To joke ze słynnym ostatnio {you} ;-)

A czy ten madry program działa również z dodatkowym napędem.

On działa przede wszystkim z napędami, które nie są standardowo montowane w Makach... Po to, żeby móc je wygodnie otwierać. Jeśli system widzi napęd, to programik też :)

#4 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 postów
  • Skądsskątowni

Napisano 18 maja 2005 - 22:36

ej! Ale czy ktoś próbował kombinacji Alt+F12, lub Shift, Command, etc? Bo u mojego znajomego na Quicksilverze z dwoma napędami tak się wysuwało ten DRUGI... Niech ktoś sprawdzi i da znać!

#5 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 19 maja 2005 - 14:10

Jeśli używasz zewnętrznej nagrywarki być może frustruje cię fakt, że klawisz F12 otwiera tylko wbudowany napęd CD. A co z dodatkową nagrywarką? Czy ją też można by było otwierać i zamykać z klawiatury? Owszem, ale musisz się trochę pomęczyć. Przede wszystkim uruchom Terminal i wpisz:

drutil eject

Po wciśnięciu Enter nagrywarka powinna się otworzyć. Jeśli natomiast wpiszesz:

drutil tray close

...nagrywarka grzecznie się zamknie. Pozostaje problem, jak przypisać te komendy do wybranych klawiszy. To łatwe: służy do tego celu świetny i przy tym darmowy program Spark. Pobierz go, po czym przypisz np. klawiszowi F13 następujący AppleScript:

do shell script "dirutil eject"

Analogicznie do kombinacji np. Shift + F13 możesz przypisać:

do shell script "dirutil tray close"

Od tej chwili klawisz F13 będzie otwierał tackę nagrywarki, wraz z Shiftem natomiast - zamykał. Ciesząc się z tego faktu nie zapomnij zajrzeć do parametrów Sparka i uaktywnić opcji ,,Automiatically Activate Spark at Login'', aby wspomniane kombinacje klawiszy działały za każdym razem.
http://www.uce.pl/pym/index.html

#6 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 postów
  • Skądsskątowni

Napisano 20 maja 2005 - 12:34

TO już widziałem, daaawno temu, ale wciąż nurtuje mnie wyżej pytanie...

zresztą nie tylko tutaj, sys ; P

http://www.uce.pl/pym/komentarze.php

#7 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 20 maja 2005 - 14:04

TO już widziałem, daaawno temu

Wiem. Widzialem komentarze :D

#8 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 15 listopada 2005 - 13:48

umnie F12 odpala widgets :)

#9 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 05 lutego 2006 - 19:50

a ja mam problem. bo czasami nie wiem dlaczego po wklepaniu f12 nie chce mi się otworzyć napęd. a napęd mam taki normalny,wmontowany na zawsze. jest jakiś inny skrót? bo nie wiem. zawsze robię restart i wtedy działa normalnie.

#10 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 05 lutego 2006 - 22:07

a ja mam problem. bo czasami nie wiem dlaczego po wklepaniu f12 nie chce mi się otworzyć napęd. a napęd mam taki normalny,wmontowany na zawsze. jest jakiś inny skrót? bo nie wiem. zawsze robię restart i wtedy działa normalnie

Na wysunięcie CD :? zaznacz myszką CD na desktopie i jabłko+E lub po prostu przeciągnij ikonę CD do kosza.

#11 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 06 lutego 2006 - 01:11

a ja mam problem. bo czasami nie wiem dlaczego po wklepaniu f12 nie chce mi się otworzyć napęd. a napęd mam taki normalny,wmontowany na zawsze. jest jakiś inny skrót? bo nie wiem. zawsze robię restart i wtedy działa normalnie

Na wysunięcie CD :? zaznacz myszką CD na desktopie i jabłko+E lub po prostu przeciągnij ikonę CD do kosza.

Ewentualnie jeszcze kliknięcie znaczka wysunięcia napędu, przy jego nazwie w Finderze

#12 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 09:34

Ewentualnie jeszcze kliknięcie znaczka wysunięcia napędu, przy jego nazwie w Finderze

lub control+cklk na ikonie CD (alternatywnie pravy klawisz muszy :? )
Dołączona grafika

#13 zas3k

zas3k
  • 45 postów

Napisano 07 lutego 2006 - 19:56

umnie F12 odpala widgets :)

a spruboj F12 i delete u mnie na imacu g3 z klawiatura apple usb (nie pro) wlasnie tak wypluwam plytki

#14 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 10 lutego 2006 - 22:28

ale się nie zrozumieliśmy. jak nie ma płytki w kieszeni to wtedy są problemy z wysunięciem tej płytki. znaczy się kieszeni pustej. nie zawsze ale czasami. taki zonk.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych