Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tunery TV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 marca 2008 - 01:15

Planuje zaku Macbooka wraz z jakimś pożądnym tunerem telewizyjny.
Miałem kiedyś [wieki temu] tunem Avermedii, jeszcze za czasów win98 - jednym słowem TRAGEDIA, obraz był jednym zakłuceniem. Wtedy nie narzekałem i cieszyłem się, że w końcu nie musze oglądać tego co rodzice. Później dostałem komputer MediaCenterEdition [taka multimedialna edycja WinXP] w którym to tuner jest wbudowany i nie mam pojęcia co to za sprzę - działa bardzo dobrze, sa zakłucenia ale to zrozumiałe bo kabel jest pociągnięty za dość dużą odległość. Owy komputer służy mi do dziś, ale jak wspomniałem chce go wykopać na rzecz Maczka.
Z różnych ofert w internecie wyklarowała się moja czołówka tunerów:
Pinnacle TV for Mac Hybrid Stick w Morele.net
Compro VideoMate V600 VideoMate V600 w Morele.net
Amazon.co.uk: Miglia TVMicro Express TVM-041 USB Analog/Cable TV Tuner Stick for Mac: Electronics & Photo

Dwa tunery z powyższych są pewnie wszystkim bardzo dobrze znane - trzeci natomiast wyszukałem sam w intecie i to on mnie najbardziej [COMPRO].
Nie rzumiem na jakiej zasadzie ma on działać z komputerem skoro nie potrzebne jest oprogramowanie. Miał już ktoś z tym urządzeniem styczność, czy jest ono w stanie współpracować z MB?
Który z tych trzech tunerów byście polecili?

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 29 marca 2008 - 01:41

kwestia wejść sygnału do MB :) zasada tunera zewnętrznego była taka że podłączało się pod to bezpośrednio kabel moniotra i już był tv :) zasada sie nie zmieniła zapewne tylko wejścia i wyjścia :)

#3 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 marca 2008 - 01:52

No to to rozwiązanie odpada - nie będę mógł sterować tunerem z pozycji komputera ani nagrywac obrazu. A jak z pozostałymi tunerami? Warto dopłacić do tego Pinnacle?

#4 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 marca 2008 - 07:01

Zainteresuj się tunerami Elgato! Np. EyeTV 250!? Ma wybudowany sprzętowy dekoder MPEG2/4 i dodatkowe świetne oprogramowanie producenta. Ewentualnie tańsze to rozwiązanie Terratec Cineryg 400 USB bez softu.

#5 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 marca 2008 - 11:35

Jeszcze nie upadłem na głowe, żeby płacić tyle za tuner, którego możliwości n ie wykorzystam. Tunera potrzebuje do golądania telewizji, czasem nagrywania i stopowania obrazu, kiedy jestem zajęty czymś innym. Ten o którym wspomniałeś jest duży, brzydki [sybiektywna opinia] i drogi - jedyny na allegro jest używany, a i tak droższy niż pozostałe.

#6 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 marca 2008 - 11:43

Rozumiem! To subiektywne spostrzeżenie i dobrze! Powiem ci tylko jedno używałem wiele tunerów i te ze stajni Elgato (Terratec) dają najwięcej satysfakcji z używania tv na ekranie komputera (Maca). Prawdopodobnie chodzi tu o jakość podzespołów jak i o samo oprogramowanie EyeTV które nie ma równego sobie!

#7 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 marca 2008 - 12:17

Ale samo oprogramowanie można dokupić - to napewno wyjdzie taniej niż zakup tunera tej marki. Widziałem ,że przed ogloszeniem rozwiązania współpracy TVMicro pracował pod EyeTV.

#8 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 29 marca 2008 - 13:01

Czasem na ebayu/amazonie mozna kupic uzywana miglie micro + eyetv 2.0, wiec przy obecnej cenie dolara i jak sie ma kogos kto by to mogl w stanach odebrac/przepakowac to mozna sobie sprawic.

#9 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 marca 2008 - 14:18

Ale samo oprogramowanie można dokupić - to napewno wyjdzie taniej niż zakup tunera tej marki. Widziałem ,że przed ogloszeniem rozwiązania współpracy TVMicro pracował pod EyeTV.

Pewnie że można! Kupować oddzielnie oprogramowanie i tuner? Po wszystkich ceregielach typu kupno, wysyłka itd. cena wyjdzie podobna jeżeli nie większa gdy mówimy o sprzęcie używanym i tej samej klasy! W sumie zależy kto sprzedaje, czasem trafiają się okazje na sieci ale tylko na to liczyć?
Moim zdaniem tylko Terratec i Elgato (choć obie firmy mają wiele wspólnego).
Używałem wszelkiego rodzaju dongli jako tunerów i mają jedną przewagę tytlko wymiar nic innego!

#10 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 marca 2008 - 15:13

Nie wyjdzie podobna - tuner TV Elgato kosztuje ponad 800zł., a Miglia TVMicro niecałe 200zł. [jeśli sprowadzałbym z U to tylko 127zł, a Elgato 407zł.]. am soft EyeTV kosztuje tylko 90zł. - bilans jest chyba prosty - sprowadzany sprzęt jet tańzy 170zł. - według mnie różnica SPORA!

#11 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 marca 2008 - 08:11

Nie wyjdzie podobna - tuner TV Elgato kosztuje ponad 800zł., a Miglia TVMicro niecałe 200zł. [jeśli sprowadzałbym z U to tylko 127zł, a Elgato 407zł.]. am soft EyeTV kosztuje tylko 90zł. - bilans jest chyba prosty - sprowadzany sprzęt jet tańzy 170zł. - według mnie różnica SPORA!

Rozbawiłeś mnie! Skąd te ceny?
Po pierwsze tuner Elgato ''250 plus'' nowy w Cortlandzie 676zł a soft EyeTV 278zł! O jakim sofcie za 90zł mówiłeś? Podaj link ;-)
Jasne że na sieci można sprzęt używany dostać taniej!

#12 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 30 marca 2008 - 12:17

Elgato 250 Plus w sklepie internetowym Apple kosztuje dokładnie 815zł.
https://sklep.ispot....21.1.1.34.2.0.0
Miglia TVMicro 198zł.

Ale kij z tymi cenami bo mnie interesują te amerykańskie, i tutaj wszystko jest według cen na Amazon.com
Soft EyeTV sprawdzałem na ich oficjalnej stronie:
Elgato Online Store
39,95$ to około 90zł.

#13 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 marca 2008 - 13:02

Elgato 250 Plus w sklepie internetowym Apple kosztuje dokładnie 815zł.
Miglia TVMicro 198zł.

Ale kij z tymi cenami bo mnie interesują te amerykańskie, i tutaj wszystko jest według cen na Amazon.com
Soft EyeTV sprawdzałem na ich oficjalnej stronie:
Elgato Online Store
39,95$ to około 90zł.

Tanie nie znaczy lepsze ale przekonasz się ;-) A propo to Upgrade kosztuje 39,95$ pełna wersja 79,95! Plus pewnie parę dolarków za przesyłkę.
Powodzenia ;-)

#14 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 30 marca 2008 - 13:44

No fakt - małe przeoczenie, ale to wciąż tylko 180zł. Ale zastanowie się czy wogóle brać się za EyeTV, podobno the Tube też jest bardzo dobrym softem - wszystko obsługiwane jest z jednego okienka, a nie jak w przypadku EyeTV, z dwóch. Nie wiem, co miałeś na myśli mówiąć "Tanie nie znaczy lepsze" - w tym przypadku według mnie właśnie znaczy - TVmicro jest mniejsze, ładniejsze, ma wszystkie potrzebne mi funkcje [nie chce kombajnu, nie mam polskiego komplektu - im więcej tym lepiej] no i cena jest bardzo adekwatna do możliwości. Czego chcieć więcej - niei zależy mi na dużym i brzydkim pudełku które ma jakieś tam odbiory telewizji naziemnej, ja potrzebuje WYŁĄCZNIE tunera do którego podepne klabel od UPC i od czasu do czasu nagramsobie jakiś film.

#15 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 marca 2008 - 19:06

W sumie masz racje! Zresztą jak kiedyś porównasz jakość tych tunerów z ''puszkowymi'' zobaczysz różnicę w wizji i dźwięku. Kolego chyba nie używałeś jeszcze EyeTV? ojoj jakie dwa okienka? Poza tym tunery w puszkach mają zawsze na wyposażeniu piloty! A te małe tanie tunerki nie! No ale wizja będzie! ;-)

#16 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 30 marca 2008 - 20:13

Nie używałem jeszcze EyeTV ale widziałem screeny tego programu - obraz jest w jednym okienku, a sterowanie [wirtualny pilot] w osobnym.
Na pilocie mi nie zależy - te od Elagto poza tym są strasznie brzydkie. Apple Remote Control wystarczy mi do obsługi tunera w 100%. Mam obecnie wypaśnego pilota do WMC i korzystam z 3 przycików: "Volume", "Change Program", "Live TV".

Hans skoro mówisz, że jest taka kolosalna różnica w przekazie to wrzuć tutaj screena ze swojego tunera - ja wrzuce screena z testu Miglii.

#17 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 11 maja 2008 - 16:11

Musze odświeżyć temat, bo czas zakupów się zbliża a ja mam DUżE wątpliwości co do tunerów w związku z odejściem PL od standardu nadawania mpeg-2 na mpeg-4 oraz sprzętem Windowsowskim pod Macami. 1. Proste pytanie - które tunery będą na 100% działać teraz z kablówką UPC? 2. Czy tuner Pinnacle dedykowany pod Windowsa będzie się dało odpalić normalnie na MB? Mam coraz większe wrażenie, że producenci po prostu próbują zbić kasę na naiwności klientów i wywala chore ceny za sam napis "for mac".

#18 sztanga

sztanga
  • 69 postów

Napisano 11 maja 2008 - 18:54

Na allegro jest dosyc tani sklep.
Mozna troche oszczedzic.

Tuner Miglia TVMax do Apple TV - FV - BARDZO TANIO (355154044) - Aukcje internetowe Allegro

#19 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 11 maja 2008 - 19:51

Eh, ale 700zł. to dla mnie cena zaporowa. Skłaniałbym się raczej ku sprzętom za około 200zł. Najchętniej kupiłbym Miglia TV Micro, ale o ten tuner strasznie trudno w Krakowie [zakupy online odpadają ].

#20 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 12 maja 2008 - 06:58

Co do tunera, to powiem ci ze Hauppage który jest relatywnie tani, i nie wspierany pod osx(wintv nova t stick), działa jeśli wcześniej zainstalowało sie eye tv, program jest wyborny, co prawda TVTV to takie małe nieporozumienie ale da się żyć.
Wydaje mi się ze większość tonerów pod usb będzie biegać, jeśli masz soft od eye tv.
Troche dużo jest tych modeli w menu konfiguracyjnym.

---- Dodano 12-05-2008 o godzinie 08:04 ----
Lista sprzetu jaki chodzi z eye tv,

EyeTV USB
EyeTV 200
EyeTV 250
EyeTV 250 Plus
EyeTV 300/310
EyeTV 400/410
EyeTV 500
EyeTV 610
EyeTV Diversity
EyeTV EZ
EyeTV for DTT (Cinergy T2)
EyeTV for DTT (Stick)
EyeTV Wonder USB 2.0
EyeTV Hybrid
HD HomeRun

Freebox

WinTV-HVR-900
WinTV-HVR-950
WinTV-Nova-T Stick
WinTV-Nova-TD Stick

LDT-1S302U

Miglia
Evolution TV
TVBook Pro
TVDuo
TVMax
TVMicro
TVMini
TVMini HD

ATI
ATI Wonder USB 2.0

TV for Mac DVB-T Stick (70e)
TV for Mac HD Stick (800e)
TV for Mac Hybrid Stick (330e)
PCTV Hybrid Pro Stick
PCTV Hybrid Pro Stick (330e)
PCTV USB Stick
PCTV HD Pro Stick
PCTV Diversity Stick (2001e)
TV for Mac DVB-T Stick (72e)

PX-402U

SCM CardBus DVB-T / EasyWatch

HDHomeRun

Cinergy 400/450
Cinergy 800/850
Cinergy T2
Cinergy Hybrid T XS
Cinergy T XS
Cinergy T XE
Cinergy XS DT
Cinergy T Express
Cinergy Piranha
Cinergy S USB

DTV Alpha Mac

Networx
SATV

SCM
CardBus DVB-T

#21 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 12 maja 2008 - 09:56

Ja mam Pinnacle'a Mac Hybrid - polecam. Wszystko działa jak trzeba - jakość obrazu bardzo dobra (analog), nagrywanie, pilot. Jedyna wada to to, że trzeba na niego trochę uważać (To spore urządzenie jak na USB i można łatwo kopnąć, czy pociągnąć za przewód i coś urwać. Ja umieściłem go na przedłużce USB (bo jak wetknąłem z tyłu do mini to zajmował jedno gniazdko, ale zasłaniał jeszcze sąsiednie. Działa z Apple Remote.

#22 sztanga

sztanga
  • 69 postów

Napisano 12 maja 2008 - 12:34

turban13 A na kiedy chcesz ta Miglia TV Micro. Bo moge miec w nastepnym miesiacu. Zapraszam do szukania mnie na Allegro - " ALFA-SOFT" Pozdrawiam

#23 BatMan

BatMan
  • 414 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 12 maja 2008 - 15:00

Poradzcie mi jesli chodzi o jaki=osc kompresji i zgrywania filmow to wybrac TvMaxa czy Elgato eye 250plus?

#24 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 12 maja 2008 - 17:39

Zauwaz ze TV-Max koduje w locie na mpg4, elgato 250+ nie.

#25 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 12 maja 2008 - 18:00

Chyba jestem zmuszony kupić właśnie Pinnacle Hybrid for Mac, bo to jedyny dedykowany Maczkom tuner w KRAKOWIE [!!]. Cena co prawda za niska nie jest ale zaciśnie się zęby i jakoś przejdzie ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych