Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Illustrator - kilka pytań

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 airacobra

airacobra
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 marca 2008 - 19:49

Witam, To mój pierwszy post na forum. Od jakiegoś czasu przeglądam forum, pomogło mi m.in. w wyborze kompa [przesiadka z windows - switcher - tak zdaje się takich nazywacie]. Komp jak w podpisie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, chociaż na pewno jeszcze trochę przede mną zanim się całkowicie przestawię. Póki co największy zgryz mam z przesiadką z Corela na Illustratora. Wprawdzie nabyłem już Parallelsa i Winde, więc teoretycznie mogę działać w Corelu ale miałem ambicję przesiąść się na Illustratora, że tak powiem "przy okazji". Po dwóch nocach walki z AI z wynikiem kiepskim, kiepsko mi szło zrobienie czegoś co w Corelu robię w 20s. OK. Moja wina. Nie umiem obsługiwać programu AI jeszcze. Muszę się doszkolić. Na szybko mam jednak kilka pytań, których nie udało mi się rozgryźć jeszcze... Jak byście byli tacy mili i podpowiedzieli albo potwierdzili, że się nie da. :) 1. Czy maksymalna wielkość obszaru roboczego w AI to "tylko" 5x5m? 2. Wyrównywanie elementów względem siebie. Zaskakuje mnie skomplikowany interfejs do tego typu działań. Coś co w Corelu za pomocą paru "buttonów" miało pełną funkcjonalność w AI wydaje mi się skomplikowane, a w dodatku mniej funkcjonalne ale konkretnie: jak w AI wyrównać jeden element względem drugiego po osi, tak, żeby ten element do którego chcemy równać nie ruszył się z miejsca. W Corelu decyduje kolejność zaznaczenia z shiftem. Tutaj zauważyłem, że przy równaniu po osi zawsze wyrównuje do wspólnej osi przedmiotów, a nie do osi tego którego bym chciał. Czy można to jakoś obejść? Dzięki za odpowiedź. PS. Maka polubiłem już ale do Jobsa modlić się nie zamierzam, więc wybaczcie mi fanatycy. :)

#2 Waldekg

Waldekg
  • 89 postów

Napisano 28 marca 2008 - 21:12

1. tak (ok 5700mm na 5700mm) nie rozumiem pytań "dlaczego taki mały?" 2. Po zaznaczeniu przedmiotów do wyrównania klikasz już bez shifta na obiekt względem którego chcesz wyrównać Prościutkie. Powalcz jeszcze ok tygodnia, a gwarantuję, że nigdy nie wrócisz do Corela wiem bo sam sie przesiadłem z Corela na AI

#3 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 marca 2008 - 21:42

Są dwie szkoły wśród Macowych Grafików - Ilustratorowa i FreeHandowa. Ja proponuję Ci poznanie FreeHanda. Według mnie jest o bardziej intuicyjny i prostszy. Używam go od wielu lat i za nic bym się nie zamienił.

#4 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 marca 2008 - 21:44

Witaj i powdzenia.
Corel -> Ai Krotko. Robie na Ai z uwagi na integracje z ADOBE i niezawodnosc PS PDF etc...
Na oprogramowaniu wszelkiej masi pracuje juz od 12 lat. napier Ai potem Corel od 7 lat znow Ai z powodu j.w. Jesli chodzi o ergonomie to wg mnie Corel 10 pt Ai 5 pkt... jesli chodzi o niezawodnosc to dokladnie odwrotnie... i tak to jest w zyciu... FR to bylo jeszcze cos!

Ad.1 577 cm dokladnie. Przyzwyczaj sie do skalowania... i kalkulatora z boku... jak masz jakies prace outdoor'owe. Powiem wiecej nie stworzysz i nie obmierzysz obiektu powżej tego rozmiaru...

Ad.2. Czuj duch! dla mnie Ai to taki oldmobil... A to dopiero sie ucieszysz jak bedziesz chciala policzyc np. obiekty w zaznaczonej grupie... :) albo inne proste rzeczy :) . Poza tym jest ok i idzie sie przyzwyczaic jak to zrobilo wiele juz dziadkow...
i Tak jak kolega już napisał tylko troche inaczej: zaznaczasz obiekty jak leci, na koncu klikasz jeszcze raz bez niczego TEN jeden z nich jako obiekt odniesienia i klikasz z palety ikonke. I nie wiem czy wiesz ale w palecie aligne wlacz sobie Hide Options... i nie komnetuj tego po co to ukryli...

Ad.3. Moze Ci sie przyda. Ai CS Manual PL

Ad.4. ja cos drukujesz to pocztaj jak dziala overprint.

---- Dodano 28-03-2008 o godzinie 23:56 ----
Sofeicz - Zgadzam sie! ale fakt faktem ze nie jest tak zintegrowany z pozostalmimi narzedziami to raz, a dwa program umiea i za 2-3 lata bedzie odstawal od potzreb mediow.... pozostaje sie wsciekac na ADOBE aby nie zabijali tylko wykorzystywali dobre oomysly FH ale to raczej Ai ma priorytet.

#5 airacobra

airacobra
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 marca 2008 - 22:17

1. tak (ok 5700mm na 5700mm) nie rozumiem pytań "dlaczego taki mały?"

2. Po zaznaczeniu przedmiotów do wyrównania klikasz już bez shifta na obiekt względem którego chcesz wyrównać

Prościutkie. Powalcz jeszcze ok tygodnia, a gwarantuję, że nigdy nie wrócisz do Corela wiem bo sam sie przesiadłem z Corela na AI

1. Mały niestety, bo raz w roku muszę zrobić baner o długości ok. 15m. :)
2. Rewelacja. Dzięki! :)) O to chodziło, jednak problem tkwił w nieznajomości możliwości programu. :)

Prawdę mówiąc bardzo bym chciał odpalać Corela na Parallelsach tylko po to, żeby coś przepisać na nim na AI, co akurat AI poprawnie nie otworzy. :) W tę stronę pójdę. Mam jeszcze parę dni do końca triala AI, żeby go spróbować "polubić".

Dzięki za pomoc!

#6 Waldekg

Waldekg
  • 89 postów

Napisano 29 marca 2008 - 08:29

Baner 15 m zrób po prostu w skali 1:10 prościej i mniejszy dokument.

#7 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 02 kwietnia 2008 - 13:04

podlacze sie pod temat, jak wyrownac w poziomie elementy o roznej szerokosci? chodzi dokladnie o to zeby pomiedzy nimi byl taki sam odstep bede wdzieczny za pomoc, bo jestem pewien, ze pod jakims magicznym skrotem ukryta jest ta opcja;)

#8 Smierc

Smierc
  • 379 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 kwietnia 2008 - 13:23

w angielskiej wersji będzie ta "magiczna" opcja w menu bodajże "window", a nazywa się align a w polskiej jest w menu okno i nazywa się wyrównanie (skrót SHIFT+F7) z altem klikasz w obiekt bazowy i względem niego masz wyrównanie

#9 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 02 kwietnia 2008 - 19:38

pozwole sobie zilustrowac problem bo ewidentnie sie nie zrozumielismy, pewnie dlatego, ze defacto chodzilo mi o pion a nie poziom ;)

Dołączona grafika

#10 Smierc

Smierc
  • 379 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 kwietnia 2008 - 21:36

yarosh przeczytaj moj post i oblukaj dokladnie palete aligin, na dole masz dwie mozliwosci ustawiania odleglosci miedzy obiektami, jesli masz wpisane auto to po zastosowaniu tego co napisalem powyzej obiekty zostana ulozone w jednakowych odleglosciach bez ruszania dwoch skrajnych, a jesli bedziesz mial wpisana jakakolwiek wartosc >0, obiekty zostana rozsuniete wzgledem obiektu poczatkowego, tego ktory zostal wybrany z altem, comprende amigo??? bo juz bardziej lopatologicznie nie napisze, a rysowanie komiksow to sport nie dla mnie

#11 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 03 kwietnia 2008 - 01:04

kurde to slepy jestem, inaczej nie umiem tego wytlumaczyc ;) dzieki man!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych