Witaj i powdzenia.
Corel -> Ai Krotko. Robie na Ai z uwagi na integracje z ADOBE i niezawodnosc PS PDF etc...
Na oprogramowaniu wszelkiej masi pracuje juz od 12 lat. napier Ai potem Corel od 7 lat znow Ai z powodu j.w. Jesli chodzi o ergonomie to wg mnie Corel 10 pt Ai 5 pkt... jesli chodzi o niezawodnosc to dokladnie odwrotnie... i tak to jest w zyciu... FR to bylo jeszcze cos!
Ad.1 577 cm dokladnie. Przyzwyczaj sie do skalowania... i kalkulatora z boku... jak masz jakies prace outdoor'owe. Powiem wiecej nie stworzysz i nie obmierzysz obiektu powżej tego rozmiaru...
Ad.2. Czuj duch! dla mnie Ai to taki oldmobil... A to dopiero sie ucieszysz jak bedziesz chciala policzyc np. obiekty w zaznaczonej grupie...

albo inne proste rzeczy

. Poza tym jest ok i idzie sie przyzwyczaic jak to zrobilo wiele juz dziadkow...
i Tak jak kolega już napisał tylko troche inaczej: zaznaczasz obiekty jak leci, na koncu klikasz jeszcze raz bez niczego TEN jeden z nich jako obiekt odniesienia i klikasz z palety ikonke. I nie wiem czy wiesz ale w palecie aligne wlacz sobie Hide Options... i nie komnetuj tego po co to ukryli...
Ad.3. Moze Ci sie przyda.
Ai CS Manual PL
Ad.4. ja cos drukujesz to pocztaj jak dziala overprint.
---- Dodano 28-03-2008 o godzinie 23:56 ----
Sofeicz - Zgadzam sie! ale fakt faktem ze nie jest tak zintegrowany z pozostalmimi narzedziami to raz, a dwa program umiea i za 2-3 lata bedzie odstawal od potzreb mediow.... pozostaje sie wsciekac na ADOBE aby nie zabijali tylko wykorzystywali dobre oomysly FH ale to raczej Ai ma priorytet.