Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dziwne zachowanie modemu GSM

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 28 March 2008 - 19:02

Witam

Mam modem Option Globetrotter EDGE PCMCIA, sterowniki pobrałem stąd.

Modem zainstalował się poprawnie na Tigerze 10.4.11, skonfigurowałem połączenie, i wszystko działało - modem zestawiał*połączenie (operator iPlus). Dziś rano podczas uruchamiania komputera bardzo długo widziałem planszę*z jabłuszkiem, a potem zmieniła się*na niebieską*ale bez okna "Mac OS X loading" tylko z tym obracającym się*"kółkiem". Trwało to z 10 minut w końcu zrestartowałem go i uruchomił się*już normalnie. Niestety modem nie chce zestawić*połączenia. Łączy się*z serwerem PPP, pyta o hasło, próbuje przeprowadzić*autoryzację (nie wiem z jakim skutkiem) i od razu się rozłącza. Dodam że nie korzystam z aplikacji Globetrotter Connect, tylko z systemowej Internet Connect. Ta dostarczona przez producenta od początku nie działała poprawnie.Przeinstalowywałem sterownik ale bez skutku. Oto moje ustawienia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ma ktoś*jakiś*pomysł?

Pozdrawiam

#2 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 28 March 2008 - 20:41

Albo: 1. Przeinstaluj raz jeszcze sterownik, albo: 2. Zainstaluj GlobeTrotter Connect (1.2.0 r55 - u mnie działa bez zarzutu). Powinno pomóc.

#3 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 28 March 2008 - 22:29

Dzięki za szybką odpowiedź. Sterownik przeinstalowywałem już kilka razy. Mam wersję 1.2d0-51 bo tylko taka jest dostępna na stronie producenta. Skąd wziąść wersję o której piszesz? A aplikacja GlobeTrotter Connect dostarcza właśnie sterownika i dialera. Dialer nie chciał się łączyć w ogóle... Pozdrawiam

#4 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 29 March 2008 - 16:35

Sterowniki do modemu - od tego bym zaczal - sciagnij ze strony BlueConnect:

Sterowniki

Np. tu:

http://www.era.pl/re...er3Gv102pkg.zip

i instrukcja:

http://www.era.pl/re...usion3GEDGE.pdf

Option GlobeTrotter moge Ci podeslac (byl tam kiedys ale chyba zniknal) ale dopiero za kilka dni - jestem aktualnie poza domem.

Sprawdz, czy jakims cudem nie przestawil Ci sie profil sieci - Option GPRS.

#5 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 30 March 2008 - 13:43

To sterownik do modemu 3G a ja mam EDGE. Będzie to działało ? Sterowniki jakie posiadam są dedykowane do modelu EDGE według spisu na stronie z której pobierałem:

Option: wireless technology

Pozdrawiam

#6 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 30 March 2008 - 18:18

Bedzie.

#7 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 30 March 2008 - 21:13

Kombinowałem i kombinowałem i się udało. Dialerem systemowym. Szkoda że nie pokazuje siły sygnału.W sumie nie wiem na czym polegał błąd. Moje ustawienia (aktualne dla 2G): Modem Option GlobeTrotter EDGE wersja sterownika 1.2d0-51 Ustawienia dla GT Edge Modem: PPP Service Provider: www(dot)plusgsm(dot)pl Account name: plusgsm Password: Telephone number: *99***1# Modem Modem: Option GlobeTrotter GSM Dla tych ustawień dialer działa. Dziękuję za pomoc. Teraz czeka mnie kolejne zadanie - instalacja i konfiguracja modemu Huawei E620. Pozdrawiam

#8 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 30 March 2008 - 22:45

polecam http://www.myapple.p...lus-i-inne.html :P

#9 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 31 March 2008 - 10:20

Dzięki. Skrypt z tego tematu działa. Do walki z Huawei i tym samym batalii o HSDPA przystąpię dziś wieczorem. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users