KONKURS - Wygraj licencję A-Dock X
Posted 08 April 2006 - 19:15
Z tej okazji otrzymałem od tijeja, autora programu, licencję programu wartą 10 USD do rozdysponowania według własnego uznania. No i przyszło mi do głowy, że najsensowniej będzie urządzić mały konkurs na łamach naszego ulubionego forum. Szczęśliwy zwycięzca przekaże mi swój adres mailowy, na który ma zostać wystawiona licencja, a ode mnie otrzyma numerek. Zwycięzcę wytypuje moja małoletnia córka na zasadzie losowania ;-) Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w przyszłą sobotę, 15 kwietnia 2006 o godzinie 23.59.
A co trzeba zrobić, żeby wziąć udział w losowaniu? Wystarczy poprawnie odpowiedzieć na pytanie konkursowe i wysłać do mnie PW. A oto pytanie:
W Książce adresowej Mac OS X do wersji 10.3.x istniała funkcja automatycznego uzupełniania. Polegało to na tym, że po wpisaniu kilku pierwszych liter, na przykład, nazwy miasta, pojawiała się lista pasujących wpisów spośród już istniejących w bazie danych. Innymi słowy działało to podobnie do automatycznego uzupełniania adresów w polu Lokacja przeglądarki Safari. Niestety, funkcja ta zniknęła z Książki adresowej Mac OS X 10.4 - chociaż nie zniknęła zupełnie. Okazuje się, że przestała działać automatycznie i można ją wywołać za pomocą skrótu klawiaturowego. Wystarczy wpisać pierwsze litery, wcisnąć ów skrót i znowu pojawia się lista z propozycjami do wyboru.
Pytanie konkursowe brzmi: jaki skrót wywołuje w Książce adresowej Mac OS X 10.4 Tiger funkcję automatycznego uzupełniania wpisów.
Życzę wszystkim powodzenia i czekam na odpowiedzi.
Posted 13 April 2006 - 07:34
Posted 14 April 2006 - 21:12
Posted 14 April 2006 - 21:44
Posted 14 April 2006 - 23:59
No proszę Państwa, wpłynęły do mnie dopiero trzy odpowiedzi, przy czym wszystkie poprawne. Czyżby pytanie było aż tak trudne? :|
No niestety dla mnie to jest trudne pytanie. Mi w polu wyszukiwania bez żadnego skrótu wpis jest uzupełniany. Tak więc następnym razem proszę o prostsze pytania
Posted 15 April 2006 - 00:45
Mi w polu wyszukiwania bez żadnego skrótu wpis jest uzupełniany.
no właśnie u mnie też tak jest, że samo uzupelnia po wpisaniu kilku znakow
@Heidi
A może po prostu denerwuję Cię ten feature i zapomniałeś jak go wyłączyć
Posted 15 April 2006 - 00:59
Posted 15 April 2006 - 02:01
Mi w polu wyszukiwania bez żadnego skrótu wpis jest uzupełniany.
Nie chodzi dokladnie o samo uzupelnianie "as you type", ale o mozliwosc wyboru wpisu z rozwijanej listy w polach kontaktu, np przy wpisywaniu adresu WWW. Wpisujesz w kontakcie np "http://", dusisz skroot i rozwija Ci sie lista z mozliwosciami do wyboru.
Posted 15 April 2006 - 09:03
Posted 17 April 2006 - 10:12
Pytanie okazało się być nadzwyczaj trudnym, gdyż nadeszło tylko sześć odpowiedzi, z czego 5 prawidłowych.
Prawidłową odpowiedzią jest: automatycznie uzupełnianie w Książce adresowej można wywołać za pomocą klawisz F5 lub skrótu Alt+Esc.
Prawidłowych odpowiedzi udzielili:
- Mateusz
- S@ntee
- Krzemień
- Cyprian.pl
- Koniarz.
Losowanie odbyło się w dniu wczorajszym. Komisja nadzorująca miała wolne, więc musiałem się sam pilnować ;-) Jako sierotka wystąpiła moja córa, Asia.
Szczęśliwym zwycięzcą został:
Cyprian.pl
Proszę o skontaktowanie się ze mną na PW, w celu podania danych niezbędnych do wygenerowania kodu rejestracyjnego programu.
Pozostałym uczestnikom gratuluję i życzę powodzenia w następnych, mam nadzieję, konkursach.
Posted 19 April 2006 - 07:29
Posted 19 April 2006 - 08:56
W Książce adresowej Mac OS X do wersji 10.3.x istniała funkcja automatycznego uzupełniania.
Niestety, funkcja ta zniknęła z Książki adresowej Mac OS X 10.4 - chociaż nie zniknęła zupełnie.
?jeszcze żeby dotyczyły zarówno tygrysa, jak i pantery, byłoby fajowo...
Posted 19 April 2006 - 09:16
Wołomin rządzi:> nie wiedziałem ,że na tym forum też mają wtyki:)
Co masz do Wołomina.... ja tam się wychowałem i nadal jestem tam zameldowany :twisted:
A i Heidi coś niecoś z Wołominem ma wspólnego więc uważaj :twisted:
[ Dodano: 2006-04-19, 10:19 ]
Pomijają to że kombinuje z tym skrótem i nadal nie mam pojęcia o co chodzi :?
Posted 19 April 2006 - 11:28
Wypełniając czyjeś dane, na przykład wpisując nazwę miasta, wpisz pierwszą literę miasta i naduś F5 lub Alt+Esc. Pojawi Ci się menu z nazwami wszystkich użytych do tej pory miast zaczynających się na tę literę.Pomijają to że kombinuje z tym skrótem i nadal nie mam pojęcia o co chodzi :?
Posted 19 April 2006 - 11:40
Posted 19 April 2006 - 11:54
fajny bajerek, a czy nie dałoby się tego ustawić na stałe? bez duszenia guzików?
[ Dodano: 2006-04-19, 12:59 ]
Gratulacje dla zwycięzcy.
a za program serdecznie dziękuję-wczoraj pobrałem ze strony Heidiego oryginalną ver i narobiło mi kaszanki w systemie pobrałem później skin a dock, ale też tylo boruty narobiło clear dock też lipa
Mógłby mi Ktoś jasno opisać jak ustawić tą łąkę na docku?
Posted 19 April 2006 - 13:33
A co masz na myśli pisząc o zrobieniu kaszanki w systemie?
Posted 19 April 2006 - 13:51
Posted 19 April 2006 - 13:54
no to nie da sie wrzucic tej laki na oryginalny dock? mi tylko na tym zależy
Jak masz mazaka pod ręką i trochę w sobie duszy artysty, łączę sobie możesz zrobić sam
Posted 19 April 2006 - 14:03
Posted 19 April 2006 - 15:34
po restarcie komputeru nie miałem menubar'a i o ile pamiętam ikonek na pulpicie. a dzis rano zauwazylem ze w dashboardzie nie mam zadnych widgetow, ale juz jako tako wszystko dziala, menubar jest, jeszcze tylko musze spowrotem widgety powrzucac i bedzie oki:)
I jesteś przekonany, że było to spowodowane uruchomieniem A-Docka, który nie ma nic wspólnego ani z Dokiem, ani ze znaczkami na Biurku? To zupełnie oddzielny program, jak TextEdit czy Mail. Dodatkowo wspominasz, że podobne efekty działy się w przypadku innych programów, więc podejrzewam, że szukasz nie w tym miejscu. Musisz, i to w miarę prędko, przyjrzeć się samemu systemowi, bo odnoszę wrażenie, że coś Ci w nim bardzo szwankuje i to w bardzo niebezpieczny dla Twoich danych (znikające pliki z Biurka) sposób.
Posted 19 April 2006 - 16:04
to jeszcze chcialbym spytac, "skin a dock" zmienia skin w oryginalnym doku czy ten z "a-dock" ?
pytam bo gdy zmienilem w programie skin i dalem na "apply" to dok chowal sie z ekranu i wracal za chwile, ale oryginalny bez skina
[ Dodano: 2006-04-19, 17:06 ]
no dpbra, instalowalem jeszcze frontrow enabler :roll:
wiem nie powinienem :oops:
no nic, jak narazie wszystko dziala, ponawiam wiec pytanie, tylko na serio, czy da sie jakos w miare latwo narzucic ta trawke na docka oryginalnego?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users