Wielkość plików w MacOSX
Napisano 08 kwietnia 2006 - 13:35
Napisano 08 kwietnia 2006 - 14:10
Napisano 08 kwietnia 2006 - 15:29
Napisano 08 kwietnia 2006 - 16:04
Napisano 08 kwietnia 2006 - 16:13
Napisano 08 kwietnia 2006 - 16:24
Napisano 08 kwietnia 2006 - 16:50
Napisano 08 kwietnia 2006 - 17:35
Jezeli masz Photoshopa, to zrob sobie maly pliczek i zapisz go przez komende "zapisz dla web. W czasie zapisywania poda ci na dole informacje o wielkosci zoptymalizowanego pliku. I tyle ten plik bedzie mial po zapisaniu. Zrob kilka takich plikow i potem zobacz, co sie z nimi stanie w systemie MacOS. System po chwili wygeneruje do nich prevki oraz dopisze sporo dodatkowych danych.
Sprawdzilem, co on tam dopisuje. Wystarczy taki folder po sieci wrzucic do Windowsow. Okazuje sie, ze w MacOS 2-3 pliki pokazywane sa jako 1 - i get info daje rozmiar tego "pakietu systemowego". Nie da sie z poziomu systemu sprawdzic, ile ma sam plik JPG. Otwieram na PC folder, gdzie mam 50 malych plikow po 1KB i mniej - elementy strony WWW. MAC OS wygenerowal do tego thumbnaile, ktore waza - uwaga - po 40kb

Nie wiem, czy terminal cos tu pomoze, bo on nadal strukture plikow widzi tak samo. Mimo ze w folderze jest ponad 2 razy plikow, system pokazuje tylko te "usera" - bez systemowych.
Niezla kila. Na razie bez rozwiazania. Ale na pewno sa jakies Utilities ktore pokaza faktyczna zawartosc katalogu razem z ukrytymi plikami/folderami.
Zna ktos cos takiego?
[ Dodano: 2006-04-08, 18:50 ]
Kiedyś chciałem zadać podobne pytanie - chodziło o okno Get Info podające nieaktualny rozmiar katalogu po dodaniu/usunięciu czegoś z/do niego (nie pamiętam jak to było dokładnie - chciałem sobie przygotować 'na sucho' kompilację do wypalenia na DVD)...
Przez Terminal próbowałeś..? Zdaję sobie sprawę, że to trochę analne podejście, ale komenda 'du' (albo 'ls -l') raczej nie powinna cię okłamać.
A do czego jest komenda DU? LS nie pokazuje plikow ukrytych, ale przynajmniej prawidlowo wyswietla wielkosc.
A jak w terminalu sprawdzic wielkosc folderu?
[ Dodano: 2006-04-08, 19:37 ]
Szok, nawet uzywajac File Buddy nie moge sprawdzic wagi kilku plikow. Jak biore info jednego, to pokazuje taka informacje. Przyklad:
Size: 56K on disk, (53392 bytes used)
Data Fork: 4 K on disk, (1131 bytes used)
Res Fork: 52K on disk, (52261 bytes used)
Zaznaczam kilka plikow i daje Group Info i owszem, dziala, ale podaje tylko Size - czyli ogolna wielkosc z resourcesami. Jakas paranoja. Zeby byla jasnosc, plik graficzny wazy 1131 bajtow. Reszta to dodatki Tigera. Po uploadzie na ftp plik ma 1131 bajtow.
Ale jak do cholery moge sprawdzic wage np 50 plikow? Czy w dobie ultra user friendly systemow mam sobie kalkulatorem dodawac?
Chyba napisze zaraz maila do producenta systemu. Nie moge w to uwierzyc. To juz druga bzdurna rzecz w OSX ktora utrudnia mi zycie na macu.
Smieszne, przegrywam pliki na peceta, zeby sprawdzic ich wage. Paranoja. Dostaje szalu...
Napisano 08 kwietnia 2006 - 19:15
Napisano 08 kwietnia 2006 - 19:35
Napisano 08 kwietnia 2006 - 21:15

Napisano 08 kwietnia 2006 - 23:26
Moment, bo chyba nie bardzo rozumiem, na czym polega problem. Wielkości podawane przez Findera to fizyczna wielkość plików w Mac OS. Nie na PC, nie na dyskach FTP, ale w Mac OS, bo plik znajduje się na dysku Maka pracującego pod kontrolą systemu Mac OS. Dlaczego więc Cię dziwi, że użytkownik dostaje informację o stanie rzeczywistym, a nie o tym, jaka będzie wielkość tego pliku po przeniesieniu go na jakiś inny File System. Nie zachodzi tu więc żadne przekłamanie, lecz następuje rzetelne i zgodne ze stanem faktycznym podanie żądanej informacji. A to, że wielkość pliku ulegnie zmianie po przeniesieniu go na inny system to już zupełnie inna historia i nie możesz wymagać, żeby Finder przewidywał, co zamierzasz zrobić z danym plikiem. Przecież jeżeli go nie przeniesiesz na PC, to jego wielkość będzie nadal taka, jak ta wyświetlana przez Finder, prawda? I wszyscy użytkownicy, który nie robią tego co Ty, otrzymywaliby niepełne informacje o wielkości plików na dysku.ja pytam o fizyczna wielkosc plikow. To jakas trauma. Na macu nie ma mozliwosci sprawdzenia wielkosci pliku. On pokazuje ze wszystkimi przypadlosciami systemowymi (np. thumbnaile). A to bzdura, kiedy optymalizujesz pliki pod katem www, zapisujesz bez preview, a ten system po chwili od razu dodaje swoje. Ciekawe jest to, ze jak ten plik sie przegra na PC, albo FTP, to oczywiscie ma prawidlowa wielkosc, czy bez smieci. Na macu nie daje sie tego sprawidzic.
Napisano 09 kwietnia 2006 - 02:06
Napisano 09 kwietnia 2006 - 02:23
Napisano 09 kwietnia 2006 - 03:20
Napisano 09 kwietnia 2006 - 03:35
Najczęściej spotykaną jest kwestia uninstallera aplikacji w OSX oraz sposób przechowywani plików i ich organizacji w OSX. To, że wiele rzeczy jest "ukrytych" przez użyszkodnikiem. OSX patrząc tylko od strony programisty, projektanta stron, czy innego specjalisty ma wiele "braków". Do tego jednak używamy specjalistycznego softu, rozszerząjac tym samym możliwości samego systemu i tworząc wyspecjalizowane środowisko pracy.
Napisano 09 kwietnia 2006 - 14:12
Ależ to właśnie jest to prawda, bo tyle zajmuje ten plik na dysku Macintosha? Dokładnie tyle, ile wypisuje Finder w informacjach o pliku. Tobie jest natomiast potrzebna informacja, ile ów plik będzie ważył po przeniesieniu go na inny filesystem, czyli po usunięciu z plików resource fork - tyle, że to już nie będą te same pliki.No nie masz racji, chce sie dowiedziec, ile zajmuje plik, a to co podaje finder, nie jest prawda.
No wiesz, ilość znaków i słów to funkcja potrzebna bardzo wielu osobom. Od dziennikarzy i pisarzy, przez redaktorów i projektantów szaty graficznej publikacji, a skończywszy na uczniach i studentach, którzy muszą pisać wypracowania o zadanej długości. Bagatelizowanie tej funkcji jest więc "co najmniej egoistyczne", nie uważasz?I wybacz, ale nie jest to pierdolka, typu ilosc znakow...
Ależ możesz, tylko musisz wywołać odpowiednią funkcję. Jeżeli zaznaczysz w Finderze teczkę i wywołasz okno informacji o tej teczce, to otrzymasz wielkość wszystkich plików w tej teczce, widocznych i niewidocznych. W końcu o to prosiłeś, o wagę całej teczki, prawda? A jeżeli zależy Ci na informacji na temat tylko wybranych plików, w tym przypadku plików widocznych, to otwórz tę teczkę, zaznacz te pliki i wywołaj polecenie informacji zbiorczej (Cmd+Alt+I). Wtedy otrzymasz sumaryczną wielkość zaznaczonych plików. Proste, prawda? Tylko trzeba pokusić się o prawidłowe zadanie pytania.Z reszta, o czym my mowimy, mamy 21 wiek, mam plik na komputerze i chce wiedziec, ile on wazy. Nie ile zajumuje, ale ile ma kb fizycznie. O ile jeden plik moge sprawdzic, to juz kilka nie sprawdze.
Nie. Jest prawidłowo, bo Finder podaje prawidłowe informacje. Podaje informacje na temat rzeczywistej wielkości pliku w danej chwili. Nie po usunięciu resource forka, ale w danej chwili, kiedy zadajesz pytanie o wielkość pliku. Jeżeli usuniesz resource fork jakimkolwiek programem, na przykład z tej listy, to informacja w Finderze ulegnie zmianie, bo zmieni się również rzeczywista wielkość pliku. Spróbuj wreszcie zrozumieć, że po przerzuceniu plików na PC lub serwer FTP przestajesz mieć do czynienia z tymi samymi plikami, ponieważ zostaje z nich usunięty resource fork. To już nie są te same pliki, których wielkość sprawdzałeś na Maku.I zaskocze ciebie, ale zaden soft dla webmasterow (ja nim nie jestem) nie jest w stanie ci takich danych na maku pokazac. Wytlumaczenie jest proste - kazdy soft korzysta natywnie z tego, co opracowal apple, a ze dal ciala, to... jest kupa. Tlumaczenie, ze jest cacy, bo ty z tego nie korzystasz jest co najmniej egoistyczne.
A na przykład wtyczka do menu kontekstowego CalculateSizeCM, która podaje informacje o wielkości pliku/plików/teczki z podziałem na data i resource fork.Niech ktos mi w takim razie pokaze narzedzie dla webmasterow, ktore pokaze wielkosc plikow. Bardzo jestem ciekawy.
No to zapytaj o wielkość tego pliku lub plików, a nie wielkość całej teczki. Pytasz o wielkość teczki, Finder Ci odpowiada, a Ty masz do niego pretensje, że pytałeś nie o to, o co Ci chodziło. Tym bardziej, że pytasz nie o wielkość pliku, ale o wielkość data fork, a to są dwie, różne sprawy.I wybacz, ale istotne jest, ile wazy moj plik, a nie 20 plikow wygenerowanych przez system, bo te pliki nie sa jednym plikiem, a plikami ukrytymi.
A mnie bardzo łatwo ją zrozumieć, bo stare powiedzenie mówi: przyczyna problemu znajduje się zazwyczaj między klawiaturą a oparciem fotela. Zanim znowu zaczniesz narzekać, spróbuj uświadomić sobie, że nie siedzisz przed pulpitem Windows, ale przed biurkiem Mac OS i obowiązują tu trochę inne standardy. Na przykład pliki mogą, chociaż nie muszą, posiadać resource fork, i wtedy ich waga to nie tylko waga data fork. Albo to, że system korzysta z ustawień zachowanych w ukrytych plikach wewnątrz teczek i jeżeli zapytasz go o wagę teczki, to zgodnie z prawdą poda Ci wagę wszystkich plików, które się wewnątrz niej znajdują. I to, że jeżeli potrzebujesz informacji tylko o wybranych plikach, to je zaznacz i wywołaj ich informację sumaryczną. Innymi słowy naucz się korzystać z narzędzi oferowanych przez ten system.Przypominam takze, ze kwestie takie jak wielkosc pliku, czy format naleza do elementarnych zadan komputera. Trudno mi zrozumiec sytuacje, w ktorej nie moge sie dowiedziec ile wazy moj plik.
Napisano 10 kwietnia 2006 - 09:34
Jak widać, może wywalać zbędne dla Ciebie informacje:

Napisano 10 kwietnia 2006 - 15:03
Podales mi jakis program, juz go sciagam i sprawdze. Jezeli on pozwoli mi uzyskac takie dane, to bede ci dozgonnie wdzieczny. Sprobuj tez zrozumiec moja sytuacje. Nie jestem Pecetowcem, na Macach pracuje od 94 roku - z paroletnia przerwa. Filozofia Mac OS bardzo mi odpowiada - zeby byla jasnosc. Mam tylko problem z konkretnym zadaniem do wykonania i dlatego zwrocilem sie do was o pomoc.
Dziekuje takze za skrot do wyswietlania zbiorczego. NIe znalem go, choc oczywiscie w tym przypadku nadal nie rozwiazuje to problemu.
Dobra, nie zabieram czasu. "Ide" sprawdzic ten soft.
[ Dodano: 2006-04-10, 16:13 ]
Heidi, powiem krótko i na temat. Dzieku bardzo za pomoc. To jest dokładnie to, czego szukałem i niestety nie byłem w stanie znaleźć.
Nawet nie wiesz, jak bardzo mi pomogłeś!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych