Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie mogę zmienić rozmiaru partycji!! HELP!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 26 marca 2008 - 18:53

Witam! MAM POWAŻNY PROBLEM! poprzednio sobie podzieliłem dysk na dwie równe części po 150 GB, ale teraz, wystarczy mi na linuxa tylko ok. 50, ale za chiny nie mogę zmienić rozmiaru partycji Tigera! Potrzebne mi to cholernie, bo już mam tylko 700 MB Wolnego miejsca! POMOCY! W nażędziach dyskowych nic się nie da zrobić!:-( :x

#2 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 26 marca 2008 - 19:31

1. Nie ma możliwości zmiany partycji przez Dysk Utility bez wymazania danych, z tego powodu nie można zmienić wielkości partycji startowej.
2. Są dostępne programy, które na to pozwalają, np. płatny Drive Genius (odpalany z DVD, bądź z dysku zewnętrznego, jeżeli mamy na nim system), albo darmowy GParted - możesz wypalić LiveCD, i z niego zbootować i repartycjować (zmniejszyć partycje linuksową i powiększyć Tigera)
3. Jeżeli Linux jest partycją Boot Camp, to punkt 2. nie pomoże, jedyna możliwość to usunięcie partycji przez Boot Camp Assistant i rozpoczęcie od nowa.

#3 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 26 marca 2008 - 21:14

Tia, tylko że ja mam tak: Usunąłem partycje linuxa, więc mam 150 GB free space, 150 GB Macintosh HD i jak miałem tak zrobione to Leo mi to powiększał, ale teraz mam Tigera... Odpaliłem też Disk Utility w upgrade DVD Leoparda i da się, przesuwam suwak, klikam zmień i jakiś błąd i tyle. Zobaczę z gParted, ale chyba wystarczy mi gParted na LiveCD na ubuntu, nie?

#4 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 marca 2008 - 08:54

A jeszcze mam taką uwagę... Czy możliwe jest to dlatego, że mam za mało miejsca wolnego (1.7 GB) na zmianę rozmiaru partycji?

---- Dodano 28-03-2008 o godzinie 11:00 ----
No, świetnie... Popatrz na features gParteda:
Dołączona grafika
Stoi tam, że hfs+:

Grow: X, nie da się! To może jakiś inny progam?

#5 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 29 marca 2008 - 08:44

Oops, rzeczywiście, nawet o tym dziś czytałam.

Za to jest podobno działający trick z Boot Camp Assistant, który w przeciwieństwie do GParted pozwala na powiększenie partycji HFS+ (znalezione na forum Ubuntu getting rid of ubuntu - Ubuntu Forums: Triple Boot via BootCamp - OnMac.net Wiki:

• Run Boot Camp Assistant. Note, this will only work after you've removed the Linux and Windows volumes, as Boot Camp Assistant expects a single-volume disk.
  • Skip the "Burn a Macintosh Drivers CD" step and split your disk into two volumes as instructed by Boot Camp Assistant. The actual sizes of the volumes don't matter.
  • Tell Boot Camp Assistant you do not want to install Windows now. It will then make you reboot.
  • Run Boot Camp Assistant and choose the "Restore to a single Mac OS partition" option. It should show you that the new size of your Mac volume will be as large as the entire harddisk. Confirm the restore, and you're done.

Chyba warto spróbować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych