Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nagrywanie mp3 cd z muzyka kupiona w ITunes Store

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 pawlikk

pawlikk
  • 15 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 March 2008 - 14:16

No więc właśnie czy jest jakiś sposób na to aby muzykę którą kupilem w Itunes Store nagrać jako część playlisty na mp3 cd? Chodzi o to że chce nagrac 10 albumów na jedna plyte mp3 a nie każdy osobno na audio cd... Wkurza mnie to że muzykę za którą zaplacilem wlsaciwie tyle samo co w normlanym sklepie za krążek nie mogę zarządzać wedle moich upodobań... Po prostu chce sluchać muzyki z itunes w samochodzie ktory nie ma podłączenia czy bóg wie czego na Ipoda... Uważam te blokady plików przez Apple za skandaliczne bo piractwo i tak sobie z tymi zabezpieczeniami poradzi i nawet jeśli ja bym bardzo chciał to moglbym nagrywac kazdy zakupiony album w audio i puzniej go importowac z powrotem jako mp3... Ale przecież to jest idiotyzm i marnotrastwo czasu i pieniędzy nie wspominając o utracie jakości...

#2 M4G33k

M4G33k
  • 268 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 March 2008 - 16:16

co Ty gadasz ja z tymi plikami moge robic co chce! zaznaczyles w preferencje->zaawansowane->nagrywanie-> [radiobox] MP3 CD ?

#3 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 24 March 2008 - 18:20

mp3 cd to chyba wlasnie zrobi konwersje do mp3, nieprawdaz? pliki z itunes music store sa skompresowane aac, czasem z dodatkiem drm wiec raczej nie rusza na zadnym rozsadnym samochodowym radioodbiorniku. ale jak nie przeszkadza ci takakonwersja to chyba nie ma problemu z wypaleniem dowolnej playlisty na cd? nie robilem jeszcze takiej operacji wiec chetnie dowiem sie o jej ograniczeniach. ps a tak w ogole to nie mamy polskiego odzialu itms wiec cala muzyka "kupiona" przez itunes w polsce jest nielegalna.

#4 pawlikk

pawlikk
  • 15 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 March 2008 - 19:31

Więc sprawa wygląda następująco. Pliki z Itunes store są w formace aac ale nie da się ich konwertowac do mp3 ponieważ wyskakuje komunikat że plików chronionych nie da się konwertować do innych formatów... I to samo sie dzieje w przypadku gdy chce wypalic plyte mp3 cd wyskakuje komunikat że niektóre pliki nie mogą zostać wypalone na plyte ( dotyczy to muzyki zakupionej w Itunes). Co do legalności muzyki zakupionej w Itunes to nie widze problemu jesli mam konto w UK i zakupu dokonuje przez Itunes UK to uważam że mam prawo słuchać swojej muzyki niezależnie gdzie się znajduje. Podkreślam że zawarcie poniekąd umowy kupna sprzedaż poprzez obciążenie mojego konta w UK a odsłuchiwanie muzyki w Polsce w rozumieniu przepisow prawa unijnego jest w pelni legalne. Pozdrawiam ale dalej nie znam metody na nagranie plyty mp3 cd wraz z utworami chronionymi...

#5 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 March 2008 - 17:56

niezupelnie w pelni bo lamiesz terms of use itunes music store. ale zgadzam sie, ze to glupota.

osobiscie uwazam, ze jezeli ktos kupil muzyke legalnie (powiedzmy ze twoj przypadek tez sie kwalifikuje), to powinien miec mozliwosc zrobienia z nia co chce. wiec moze cos takiego?
FairTunes

#6 pawlikk

pawlikk
  • 15 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 March 2008 - 01:33

Dzięki migrena myśle że to moze rozwiązać problem... Spróbuje jutro. Ale również pozwoliłem sobie napisać maila do do Apple'a, a że to jak na razie porządna firma to odpisali po 1 dniu. Po opisaniu o co mi chodzi i wyrażeniu swojej opini na ten temat dostałem maila zwrotnego w którym "Jamie" napisał że "you may convert any of your iTunes Plus purchases to a format your player does support. MP3 for example" wiec wyglada na to ze jesli zaplace troche wiecej za muzyke bo kupie ja w formie itunes plus (podobno lepsze jakosciowo) to z konwersja na mp3 nie ma problemu... Ciekawe, sprawdze to tez jutro i dam znac.

#7 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 26 March 2008 - 01:38

Zaopatrz sie z program do przechwytywania dzwieku. Bez problemu zapisuje muzyke z iTunes Store do niezabezpieczonego wave. Glupie sa te zabezpiecznia Apple i firma o tym wie.. Przejscie na iTunes Plus jeszcze troche zajmie..

#8 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 March 2008 - 19:00

no tak - zaplac wiecej to bedziesz mogl egzekwowac prawa ktore ci sie naleza juz teraz. :/ jedyny plus itunes plus (pun not intended) to to ze muzyka jest lepszej jakosci. zdaje sie ze doplacajac mozesz zrobic upgrade juz kupionych utworow. tak do testow moze a tak nawiasem mowiac to czy "Jamie" wiedzial skad pochodzi nadawca maila? bo wielce zabawna wydaje mi sie sytuacja, kiedy odpisuje sie tak uprzejmie osobie lamiacej terms of use itunes music store. takie mam wisielcze poczucie humoru. :)

#9 pawlikk

pawlikk
  • 15 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 March 2008 - 19:46

Caly ten Jamie wkleil kilka gotowców formułek i tak naprawde napisal co nie co ale odpowiedzi wprost nie dostalem na pytanie gdyż pytalem tylko o to jak wypalic plyte mp3 cd zawierajaca kilka chroniony albumow kupionych w ITunes. A wyslal maila na adres z rozszerzeniem wp.pl wiec moglby sie domyslec... Ale to już nie w jgo kompetencji pewnie ;)
Cytuję pełnego maila od Apple:
Dear Pawel,

I understand that you would like to play your iTunes Store purchases on a third-party digital-music player.

I'm pleased to let you know that you can transfer any of your iTunes Plus purchases (which are available on the iTunes Store and have a plus sign next to their price) directly to your third-party player, provided your player supports MPEG-4 AAC files (please check the player's documentation or manufacturer's website if you are unsure). For more information about iTunes Plus, please visit:

[url=http://www.info.apple.com/kbnum/n305567]iTunes Store: iTunes Plus Frequently Asked Questions (FAQ)[/url]

If your digital-music player does not support MPEG-4 AAC files, you may convert any of your iTunes Plus purchases to a format your player does support. MP3, for example, is a format that many players support. For information about converting iTunes files to different formats, please see:

[url=http://www.info.apple.com/kbnum/n93123]iTunes: How to convert a song to a different file format[/url]

Please note that the titles on the iTunes Store that are not iTunes Plus are available in our AAC-protected format at 128 kbps. You may burn these titles to CDs--and use those CDs in the same manner as any purchased CD--as well as play them on iPod, iPhone, Apple TV, and in iTunes on up to five computers (Mac or PC).

You can also burn your purchases to an audio CD and play them on almost any CD player. For instructions for how to burn your iTunes Store purchases to an audio CD, please read the article below:

iTunes Mac 7.6 Help - Creating your own audio CDs
[url=http://docs.info.apple.com/article.html?path=iTunesMac/7.6/en/15260.html]iTunes Mac 7.6 Help: Creating your own audio CDs[/url]

I hope that you continue to enjoy shopping on the iTunes Store.

Sincerely,

Jaime

---- Dodano 26-03-2008 o godzinie 19:57 ----
migrena, co do legalności to masz racje: Terms of Use

10. Territory. The Service is currently available only in the United Kingdom and is not available in any other location. You agree not to use or attempt to use the Service from outside of the available territory, and that iTunes may use technologies to verify your compliance

ale myślę że dyskusyjnym jest to czy łamię te zasady jeżeli zakupu dokonuje na terytrium UK a słucham gdzie mi sie podoba. Tak jak wcześniej pisałem miejsce dokonania zakupu określone jest w momencie płatności za produkt (w tym wypadku muzyka) Jeśli płatność została zrealizowana z konta w UK to twierdze że zakupu dokonałem w UK i w rezultacie nie łamię Terms of Use.

Ale to tylko moje spostrzeżenia, a że prawnikiem nie jestem to 100 % nie mam pewności. Choć studiuje w UK i takie podstawowe wprowadzenie do prawa mialem to podpowiada mi to ze moj sposob rozumowania tych zasad jest poprawny.

#10 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 March 2008 - 20:04

to moze to jakis bot? ;)

ale przeczytaj to jeszcze raz. powoli. z tego co ci przyslali wynika, ze nie powinno byc problemow z wypaleniem chronionych plikow bezposrednio na plyte ale tylko jako audio cd, a bez ograniczen sa tylko pliki z itunes plus (czyli te bez drm).

nie wiem tylko czy smiac sie czy plakac nad takimi zabezpieczeniami skoro ten sam program ktory te zabezpieczenia wprowadza pozwala na ich zlamanie (nagrywasz jako audio cd i ripujesz do mp3). jak stwierdzil tonymontana glupie sa te zabezpieczenia.

#11 pawlikk

pawlikk
  • 15 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 March 2008 - 20:12

kurczę a jak to fair tunes zciągnąć?? bo jak klikma z optio key to w downloads mam plik dailytechtalk.com html... I nie wiem co dalej

---- Dodano 26-03-2008 o godzinie 20:14 ----
no tak tak muze kupiona mozesz nagrywac na audio ale ja to wiem od lat i nie o to chodzi. I nawet temu gosciowi napisalem ze tak moge robic ze nagrywac na aduio a potem na mp3 konwersje ale ze to glupota i jak widac pozostawil to bez komentarza...

#12 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 March 2008 - 20:17

ostatni mirror powinien dzialac. ale nie wiem czy powinienem ten link wklejac. podobno apple wnioslo jakies pozwy za takie zdejmowanie zabezpieczen. ciekawe czy sami siebie tez pozwa...

#13 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 28 March 2008 - 00:29

no tak tak muze kupiona mozesz nagrywac na audio ale ja to wiem od lat i nie o to chodzi.

Muzyka nagrana na CD i zripowana nie nadaje sie do odsluchu.Na tym mial polegac ten format zabezpieczen - jakosc w ten sposob zripwanej muzyki to chyba 64 kbps albo i gorzej.

Jedyny sposob to przechwycenie muzyki.

#14 pawlikk

pawlikk
  • 15 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 March 2008 - 15:44

Program Fairtunes jednak słabo się nadaje to zdejmowania zabezpieczeń ponieważ trzeba każdy kawałek "ręcznie" mu wrzucać i potem np z pliku wave ponownie za pomocą itunes konwertować na mp3( wyskakuje informacja że jeśli nie mamy praw do danego utworu to będzie on wyciszony... i choć te prawa mam to i tak w jakimś formacie zdarzyło się ze jest wyciszony). Nie wspominając o utracie całych informacji id3 typu autor itd. Najlepszym rozwiązaniem pozostaje pewnie tylko kupowanie płyt cd w sklepach i konwersja przez itunes (bo wtedy one są wolne od wszelkich zabezpieczeń) albo jeśli możliwe to kupowanie muzyki w itunes plus.

#15 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 March 2008 - 12:08

Muzyka nagrana na CD i zripowana nie nadaje sie do odsluchu.Na tym mial polegac ten format zabezpieczen - jakosc w ten sposob zripwanej muzyki to chyba 64 kbps albo i gorzej.

znaczy sie co? jak nagrywam sobie audio cd w itunes to sa dodawane jakies magiczne zabezpieczenia nie pozwalajace tego pozniej zripowac do alac (jak szalec to szalec, byle jaosc byla jak najlepsza)?

fairtunes polega na tym, ze utwory sa po prostu dekompresowane do pliku z uzyciem itunes. stad koniecznosc posiadania praw - itunes musi byc w stanie odtworzyc pliki.

#16 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 29 March 2008 - 12:25

znaczy sie co? jak nagrywam sobie audio cd w itunes to sa dodawane jakies magiczne zabezpieczenia nie pozwalajace tego pozniej zripowac

Tak, jesli mowimy o utworach kupionych w iTunes Store.

- Burning a Protected AAC to a CD strips all encoding and DRM. That CD can then be used as any CD song is used. The quality of the song on the CD is identical to the AAC version. However, then ripping the song into MP3 or AAC will result in loss of some quality. While ripping a song into any lossy compression format will result in loss of quality -- recompressing these previously compressed songs may exaggerate the quality loss. Your results will vary depending on the exact piece of audio. Anecdotal evidence suggests re-ripping into AAC yields better quality than re-ripping into MP3.

Jedyn dobra metoda to przechwycenie dzwieku.

#17 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 March 2008 - 13:21

Burning a Protected AAC to a CD strips all encoding and DRM. That CD can then be used as any CD song is used. The quality of the song on the CD is identical to the AAC version.

na tym polega cala operacja nagrywanioa audio cd, nie?

However, then ripping the song into MP3 or AAC will result in loss of some quality.

duh!

While ripping a song into any lossy compression format will result in loss of quality -- recompressing these previously compressed songs may exaggerate the quality loss. Your results will vary depending on the exact piece of audio. Anecdotal evidence suggests re-ripping into AAC yields better quality than re-ripping into MP3.

a tego juz nie zrozumialem ani kawalka. co autor mial na mysli? jak piecioletniemu dziecku jesli mozna.

#18 eeyore

eeyore
  • 21 posts
  • SkądKatowice

Posted 29 March 2008 - 14:44

Jeżeli chodzi o słuchanie w samochodzie można spróbować itrip z tym że nie wiem jak z jakością dźwięku.
Griffin Technology: iTrip
Na allegro poniżej 100zł

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users