Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA - handel

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#26 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 25 marca 2008 - 22:02

Nie wymądrzaj się człowieczku z łaski swojej tylko grzecznie odpowiadaj na pytania jak to na forumowicza przystało.

#27 Z3T

Z3T
  • 266 postów

Napisano 25 marca 2008 - 22:14

Hehehhe :D nie no bez spinki :) Po prostu to wydalo sie smieszne. :) Nie ma jeszcze iPhone-a 3G albo UMTS nie wiem jak to wolisz nazywać. Masz tylko do wyboru wersje 8 GB lub 16gb i ot co. Tyle :)

#28 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 25 marca 2008 - 23:38

Generalnie to zacząłem zbierać informacje o iPhone i o handlu nim od przedwczoraj, więc jak coś palne głupiego, to starczy mnie poprawić, ale nie zaraz jeździć - Amen

#29 pickerr

pickerr
  • 53 postów

Napisano 26 marca 2008 - 11:28

apple zapowiedziało 3G dla europejskiego iP, choć jest on już w sprzedaży w paru krajach to jeszcze nie posiada 3G?

#30 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 26 marca 2008 - 12:04

Koder, Chcesz biznes krecic i sie o biznesplan nas pytasz? Chcesz zebysmy stwierdzili czy to oplacalne? Nie zalamuj mnie. I pomysl, podales sposob na sprowadzenie sprzetu. OK. Tylko, ze to jest ogolno dostepne zrodlo i kazdy moze sobie sam sprowadzic. Wiec uwazasz ze bedziesz konkurencyjny? Jedyna szansa to kupowac bo kilkaset, kilkatysiecy szt. i negocjowac warunki by miec taniej niz normalny zjadacz chleba. Tylko na lepszych warunkach mozesz zarobic kaske. Jak chcesz sprowadzic jedna sztuke na poczatek to chyba dla siebie. Jezeli chcesz sprzedawac je potem dalej to nie mysl nawet o omijaniu cla i podatku. Zastanawiam sie czemu na forum jak ktos zapyta o to jak sciagnac lewy program czy cos w ten desen to od razu jest blokowany a o cle i podatkach mozna spoko gadac i nikogo to nie rusza. Taka sama to kradziez jak programu, no chyba ze dla siebie sie sprowadza. Ale watek traktuje o czym innym. Co do adresow Chinskich. Hehe, myslisz ze jak ktos ma dobre i sprawdzone zrodlo z "orginalnymi" iPhonami z Chin to sie nim podzieli? Nie da sie zarobic kasy jak sie samemu nie poszuka, pojedzie, zobaczy, potelefonuje, pofaksuje itp itd. Z tego jak pytasz, to wyglada, ze chcialbys aby ktos z forumowiczow dal Ci namiar, najlepiej skontaktowal z mega super dostawca iPhonow, zalatwil jeszcze rabacik, bez minimalnej wielkosci zamowienia i kredyt kupiecki na pol roku. Jednak musisz wiedziec, ze jak to mawiaja Czesi, to se ne da :-) Ale powodzenia. PS. Nie to, ze sie czepiam czy cos Koder. Poprostu chcialbym Ci uswiadomic, ze czasem trzeba przemyslec sprawe, a nie pisac na forum posty minute po tym jak cos wymyslisz. Zabrales sie do tego "od dupy" strony. Jezeli nie wiesz jeszcze jak takie sprawy zaczac zalatwiac to nie polecam Ci zaczynac importowac czegokolwiek z USA a tym bardziej z Chin. Chiny to wolna-amerykanka i trzeba miec wszystko w jednym placu zeby nie dac sie wyslizgac. Oczywiscie mozna sie tego wszystkiego nauczyc i z powodzeniem importowac. Ale z glowa. Wiec jeszcze raz, zycze powodzenia. Adams

#31 Blue

Blue
  • 575 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 26 marca 2008 - 12:10

apple zapowiedziało 3G dla europejskiego iP, choć jest on już w sprzedaży w paru krajach to jeszcze nie posiada 3G?

Ja się zapytam - po co? Jakoś nigdy nie skorzystałem z usług 3G (miałem taką możliwość) i uważam to za zbędny dodatek. W domu mam wi-fi i iP śmiga mi 6mbit ;) No, chyba że iP ma robić za modem do laptopa w trasie - wtedy rozumiem. Bo nie sądzę aby strony na safari ładowały się znacząco szybciej na UMTS niż na EDGE. Jak wyjdzie iP 3G to i tak zostanę przy swoim, chyba że oprócz 3G będzie jeszcze coś.... Tylko co? ;)

#32 pickerr

pickerr
  • 53 postów

Napisano 26 marca 2008 - 13:30

hehe, ale z tym pytaniem do nie do mnie ;) skąd ja mogę wiedzieć po co? tylko piszę co wyczytałem, a czy to co mają zrobić potrzebne komuś to nie mnie oceniać

#33 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 26 marca 2008 - 14:17

Adams, już wszystko wiem, nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Więcej nie powiem, bo przecież "podzieliłbym się z Wami wygraną w toto-lotka". Ciao :)

#34 makoos

makoos
  • 115 postów

Napisano 26 marca 2008 - 16:12

hahaahha koder bacznie śledziłem ten temat i normalnie aż mi żal takich ludzi. przypomniał mi się przez to czyjś pomysł żeby nowych użytkowników banować na pierwsze 2 tygodnie żeby mogli se tylko poczytać a nie głupoty wypisywać. nie żebym ja głupot nie pisał, ale przynajmniej z 80% postów o iphonie przeczytałem. i dopiero pierwszego posta napisałem. herbatka, trochę poświęconego czasu i nie załamujesz ludzi pytaniami. a co do twojego ostatniego posta... ehh... najpierw chcesz żeby inni tobie pomogli a potem jak już wiesz to niech ci co chcieli wyjaśnić niech spadają bo ty wiesz a inni nie i tak będzie lepiej?

#35 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 26 marca 2008 - 17:20

Coś mi się wydaje, że Koder tego i tak nie wie, ale skoro widzi, że nikt mu tu nie pomoże to takim tekstem się pożegnał z tematem :). Co do sposobu na tanie sprowadzenie iPhone'ów to jeśli ktoś takowy zna, to czy podzieli się sposobem na superbiznes z innymi? Nie sądzę. Ostatnio usłyszałem od kogoś, że sprowadzając większą partię iPhone'ów (kilka-naście? sztuk) koszt jednego to 500-600zł. Nie zajmowałem się nigdy importem, ale... wydaje mi się to przy tak małej ilości niemożliwe... bardzo niemożliwe. Zakup telefonu, podatek, cło, wysyłka... Nierealne. :) Spytałem o to czy przypadkiem iPhone'y nie posiadają dualsim i normalnie wkładanej baterii. Odpowiedzi niestety nie otrzymałem... :)

#36 pickerr

pickerr
  • 53 postów

Napisano 26 marca 2008 - 17:58

aha, no no... iphone 8gb ~400$, dolar ~2,25, podatek i cło jak nic 600zł wychodzi ;]

#37 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 26 marca 2008 - 18:14

Z moich wyliczeń to też baaardzo podobna suma do 600zł. :) Może, gdyby kupić któryś tysiąc iPhone'a to można by zbliżyć się do tej kwoty...

#38 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 26 marca 2008 - 18:34

hymm O_o to odpowie mi ktoś? chodziło mi o to że skoro z chin ludzie sprowadzają, to są to iPhone'y jakoś na lewo z fabryk wyciągnięte? O_o bo przecież inaczej to tak nie bardzo

#39 pickerr

pickerr
  • 53 postów

Napisano 26 marca 2008 - 19:03

proste- wałek ewentualnie może jest to jakaś wadliwa seria i cena taka żeby szybko poszły, a jak się zaczną rypać to lepiej za granice uciekać ;) kiedyś gdzieś czytałem o sprowadzaniu mp3 z chin, ich jakość była taka ze z 256mb 50 działało etc

#40 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 26 marca 2008 - 21:29

Napisałem, że już wiem w czym jest rzecz, bo taka jest prawda, chcąc niektórym uświadomić, że nie potrzeba wypisywać czegoś o czym się nie wie. Bez sensu jest pisać... - wydaje mi sie..., nie no wg. mnie to... Tutaj potrzeba opinii specjalistów i jeżeli ktoś chce rozpocząć handel to z takowym musi pogadać niekoniecznie za darmo. Jeżeli się chce zarobić, to trzeba pogłówkować, bo nikt za darmo kasy nie daje. Co niektórzy mnie z lekka mówiąc denerwowali w tym temacie, więc postanowiłem nie ujawniać tego "sposobu". Jeżeli tak dużo wiedzą, to po co im wiedzieć więcej :)? Przecież sobie poradzą... :)

#41 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 26 marca 2008 - 22:27

Napisałem, że już wiem w czym jest rzecz, bo taka jest prawda, chcąc niektórym uświadomić, że nie potrzeba wypisywać czegoś o czym się nie wie. Bez sensu jest pisać... - wydaje mi sie..., nie no wg. mnie to... Tutaj potrzeba opinii specjalistów i jeżeli ktoś chce rozpocząć handel to z takowym musi pogadać niekoniecznie za darmo. Jeżeli się chce zarobić, to trzeba pogłówkować, bo nikt za darmo kasy nie daje. Co niektórzy mnie z lekka mówiąc denerwowali w tym temacie, więc postanowiłem nie ujawniać tego "sposobu". Jeżeli tak dużo wiedzą, to po co im wiedzieć więcej :)? Przecież sobie poradzą... :)

Koder, no wlasnie o tym mowie. Trzeba glowkowac, a nie pytac zanim sie zastanowisz. Fajnie, ze wszystko juz wiesz i zycze Ci powodzenia. Moja opinia oparta byla na tym co do tej pory napisales.
Wiec sie nie denerwuj. Jezeli chodzi o Twoja zyle zlota. Kazdy ma swoja, przejmowanie sposobu pracy od kogos nie zawsze jest dobre. Biznes zawsze musi byc zgodny z lokalnym "mikroklimatem" i ogolna sytuacja. Wiec nie musisz sie dzielic, ja sobie radze. I zycze Ci powodzenia. A z Chinami (jak chcesz z nimi wspolpracowac), to podpowiem Ci z mojej strony tyle - uwazaj szczegolnie na incotermsy bo czesto na to wala. t

Pozdrawiam.

#42 makoos

makoos
  • 115 postów

Napisano 27 marca 2008 - 07:32

a ja życzę ci sukcesów i wizyty urzędu skarbowego za 5 lat.

#43 makim

makim
  • 75 postów
  • SkądChicago/Warszawa

Napisano 27 marca 2008 - 12:24

Witam. Chciałbym rozpocząć handel iPhone'ami poprzez ich import z USA. Poprzednie wątki, które były poświęcone wysokości cła itd., nie odpowiadały jednoznacznie na wszystkie pytania. Użytkownicy wymieniali się swoją wiedzą, ale nie było powiedziane czy taki import jest opłacalny. Co myślicie o takich formach wysyłki z USA:
1. Pośrednikiem wysyłki jest firma GT Alliance. Użytkownik w jednym wątku napisał, że zlecił tej firmie kupno sprzętu i wysyłkę, co wyniosło go dodatkowe 50$. Nie zapłacił jednak cła, ani podatku VAT. Teraz powstaje pytanie czy po prostu miał farta, czy może firma ma jakieś sposoby na to, żeby odbiorcy paczek byli zwolnieni z płatności dodatkowych.
2. Wysyłka jako "gift" - prezent. Jedni na forum piszą, że jest duże ryzyko zepsucia urządzeń, bo takie przesyłki traktowane są nieodpowiednio. Drudzy jednak dostali przesyłki oznaczone jako "gift", byli zwolnieni od cła, ale musieli zapłacić podatek VAT.

Prosze o Wasze sugestie, która z form importu jest najbardziej odpowiednia.

P.S. Nie zamykajcie tego tematu i nie odsyłajcie mnie do innych, bo tak jak wyżej pisałem, nie uzyskam tam pełnej odpowiedzi na w/w pytania.

kolego przemysl wszystko

1. Konkurencja -sam zobacz na allegro, i pomysl ile jest towaru sprzedawanego na boku do sklepow, forach jak to itd itp

2. Czasy wysylania bez problemowego przez Doma czy POLAMER sie skonczyly bezpowrotnie.

W tej chwili w Polamerze sa celnicy i od 3 tygodni sprawdzaja wszystkie paczki, myslisz ze jestes ok, dostaniesz clo pod koniec roku, a przeswietlaja wszystkie paczki.

Clo jest w zasadzie 50%, urzad celny sie nie bawi.

Sadze ze jestes normalnym gosciem ktory mysli ze to jest kopalnia zlota, ale przelicz wszystko jeszcze raz i pomysl ze do towaru dochodzi ci clo, lezysz.

pozdrawiam

#44 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 27 marca 2008 - 12:24

Makoos, hehe, to prawda, pol biedy jak by mu wpadli po roku :-) Za 5 lat to jest juz mega wypasik jak sie cos ma na sumieniu :-) Pelna kumulacja :-) Makim, przeciez Koder juz napisal, ze wszystko wie i juz ma obcykane wiec spox nie martw sie :-)

#45 makim

makim
  • 75 postów
  • SkądChicago/Warszawa

Napisano 27 marca 2008 - 12:29

aaaa to sorry on ma "wejscia", i ominie wszystko, lubie takich narwancow "coco jambo do porzodu" co do iphone 8gb za 600zl, to juz bylo rolowane 10000 razy iphone + podatek w usa + wysylka +clo, nie rowna sie 600zl, do tego cena allegro i nadzieja ze nie wejdzie nastepny soft przez ktory znowu musisz zejsc z ceny 100zl kurna co to za fantasci, iphony za darmo, zakup w chinach, co jak gdzie :) ps najlepszy jest zakup w chinach, no bo jak polak nie obejdzie systemu, jesli faktycznie apple ma fabryke w chinach......normalnie pojade, zapukam, i powiem "hello maj nejm is Juzek, aj nid fajf aj fone, pliz" az mi kawa nosem wyszla...

#46 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 27 marca 2008 - 13:45

Makim, LOL Hehe, mialem juz nie pisac w tym watku, ale czekam az mi w firmie drukare naprawia :-) Makim, widze ze te same filmy lubimy "coco jambo i do przodu - to moje motto" :-D iPhony robia w Chinach, ale ciezko je sobie tam kupic. Oczywiscie, ze sie da ale raczej bardziej na lewo niz legalnie. Bo nie po to Apple reglamentuje iPhony zeby w Chinach lecialy na prawo i lewo jak importer z PL wpadkie i krzyknie "Chce ajfony, tanio, duzo i dobrze". Wiec jak sie juz zalatwi orginalne nie podroby to ciezko bedzie to legalnie sprzedac bo beda raczej bez papierow. Wiec o wiekszej poli mozna zapomniec. Oczywiscie moge sie mylic, bo rynku iPhona nie badalem. Ale realia troche znam. Koder pewnie mysli, ze w fabryce iPhonow w Chinach jest maly sklepik hurtowy i mozna sobie wbic i kupic palete 1000 szt po kosztach produkcji plus 5% :-D Mam nadzieje, ze kawa nie byla goraca :-D LOL Mi nosem wyszla jak przeczytalem Twojego posta :-) Pozdro!

#47 makim

makim
  • 75 postów
  • SkądChicago/Warszawa

Napisano 27 marca 2008 - 13:47

nowy kawal przychodzi polak do malego sklepiku przy fabryce Appla.... lol boze co za fantazja...

#48 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 27 marca 2008 - 13:53

Makim, LOL
iPhony robia w Chinach, ale ciezko je sobie tam kupic.

Blad -kupic jest bardzo latwo. NIe mowiac juz o tym,ze w Chinach dziala 400 000 odblokowanych iPhone'ow.

#49 leniu

leniu
  • 10 postów

Napisano 27 marca 2008 - 14:08

może i walne głupotę tym co powiem ale może bardziej opłaca sie kopic Iphona z UK a nie z USA ... widziałem ze tam są kwoty zbliżone do 1200 zł za sztukę z przesyłką i chyba zdanych vat'ów i tym podobnych ? czy gadam głupoty ;p ?

#50 makim

makim
  • 75 postów
  • SkądChicago/Warszawa

Napisano 27 marca 2008 - 14:10

ale co z clem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych